Lizosom

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Stanične strukture
Lizosom
Plazmatska membrana
Jezgra
Jezgrica
Mitohondrij
Kloroplast
Endoplazmatski retikulum
Golgijev aparat
Lizosom
Peroksisom
Vakuole
Ribosomi
Citosol
Citoskelet
Stanična stijenka

Lizosom (lysosoma, razgradnik) se proizvodi u Golgijevom tijelu.Otkriveni su 1955.godine.Njihovo prisustvo u citoplazmi dokazano je biokemijskim metodama.

Sadrži enzime (previrače), koji ruše složene molekule u organizmu.

Lizosomi su obavijeni jednostrukom membranom, unutar koje se nalaze enzimi. Ako se membrana lizosoma ošteti enzimi mogu ući u citoplazmu i razgraditi stanicu. Lizosomi također sudjeluju u diferencijaciji, preobrazbi, oplodnji, starenju, gladovanju te obrambenom mehanizmu stanica. Lizosomi imaju ulogu "probavnog sistema" ćelije.

Mogu razgraditi sve osim pigmenta zbog čega nastaju staračke pjege. Razgrađaju i dotrajale organele. Uvijek ostaju u stanici. Bitno je da je pH 5 zbog protolipričkih enzima koji razgrađuju bjelančevine.

Fagocitoza se događa kada se lizosom spoji s probavnim mjehurićem ili fagosomom. Nastaje sekundarni lizosom i vrši se razgradnja, zatim egzocitozom izbacuje neprobavljene ostatke. Lizosom se odvaja od Golgijevog tijela.P biology.svg Nedovršeni članak Lizosom koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.