NK BSK Termia Bizovac: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
→‎Izvor: Arhiv NK BSK-Termia Bizovac
m uklonjena promjena suradnika 93.143.179.44 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika 93.141.130.158
Redak 19: Redak 19:
'''NK BSK Termia Bizovac''' je [[nogomet]]ni klub iz [[Bizovac|Bizovca]].<br>
'''NK BSK Termia Bizovac''' je [[nogomet]]ni klub iz [[Bizovac|Bizovca]].<br>


NK BSK Termia Bizovac je član [[Nogometno središte Valpovo|Nogometnog središta Valpovo]], te [[Osječki nogometni podsavez|Županijskog nogometnog saveza Osječko-baranjske županije]].
Osnivačka skupština nogometnog kluba B.Š.K.  u Bizovcu održana je 15. kolovoza 1926. na blagdan Velike Gospe i to na inicijativu tadašnjeg općinskog načelnika ujedno i  prvog predsjednika, Antuna Vukovića. Prvih nekoliko godina trener je bio osječki tgovac Franjo Fančević,  dužnost ekonoma  obnašao je Josip Majer, a tajnika Jakob Brkić.
Klub je osnovan 1926. godine. Najveći uspjeh bilježi pod pokroviteljstvom [[Bizovačke toplice|Bizovačkih toplica]], sredinom [[1990-ih]] kada se natječe u [[Treća hrvatska nogometna liga|3. HNL istok]] i zauzima 4. mjesto.U istom razdoblju svoje zimske pripreme obavlja na moru ([[Mali Lošinj]] i [[Poreč]]) gdje se priprema zajedno s FK "Sturm" iz [[Graz|Graza]], NK "[[FK Željezničar|Željezničar]]" iz [[Sarajevo|Sarajeva]] i [[NK Varaždin]] iz [[Varaždin|Varaždina]].


Danas se klub natječe u [[2. ŽNL NS Valpovo-Donji Miholjac]].
Prve klupske majice bile su bijelo zelene boje, a nogometno  igralište uređeno je na  “vašarištu”, Financijsku i materijalnu pomoć klubu pružali su svi seoski obrtnici, zemljoposjednici i nositelji u ono vrijeme gospodarskog života Bizovca, a najviše vlasnik mlina Nikola Brkić, gostioničari Gorkoš i Kovač.

Prvu službenu utakmicu B.Š.K je odigrao 29. kolovoza 1926. protiv osječkog nogometnog kluba “Hajduk”.

Utakmice s klubovima iz susjednih mjesta igrale su se u vrijeme školskih praznika ljeti, nedjeljom i blagdanima.

U veljači  1940. u našem mjestu utemeljen je nogometni klub pod nazivom “Zrinski”, koji je u odigravanju nogometnih utakmica postizao dobre rezultate i u ono vrijeme bio   bolji na širem području.

Krajem 1941. stvoren je Hrvatski športski klub “Tomislav” u okviru kojeg je postojala i istoimena nogometna sekcija.

Nedugo nakon završetka Drugog svjetskog rata 1945. pokrenut je Fiskulturni aktiv “Mladost” u kojem je vrlo važno mjesto zauzimala i omladinska nogometna momčad.

U nekoliko navrata bizovački su nogometaši ugostili nogometne ekipe iz okolice, a povremeno su sudjelovali na turnirima organiziranim u obližnjim mjestima.

Na izvanrednoj skupštini NK “Mladost” održanoj 18. kolovoza 1957. godine na jednoglasno je odlučeno da se klubu vrati stari naziv “BSK”.

.Izglasavanjem mjesnog samodoprinosa 1971. godine  rješeno je pitanje financiranja i početak izgradnje Sportskog centra. Veliku financijsku i materijalnu pomoć klubu su pružili Robna kuća Bizovac, Kooperacija Bizovac i gostionica Mali raj.  Dragovoljnim radom velikog broja ljubitelja nogometa I učenika osnovne škole uređen je nogometni teren u Valpovačkoj ulici. Postavljene su metalne vratnice, naokolo zasađen  drvored i izgrađeno  dječje igralište.

Gradnja Sportskog centra koja je započela 1971. godine punim tempom je nastavljena i u 1972. godini kada je učinjeno najviše. U potpunosti su završene sportske svlačionice, s metalnom ogradom ograđen je cijeli stadion i postavljene drvene klupe za 300 gledatelja, iskopan bunar i podignuti jarboli za zastave. U izgradnju sportskog centra uloženo je 150 tisuća dinara.

Kroz proteklih 90 godina nogomet se igrao na nekoliko lokacija u mjestu (Vašarište 1926.-1953., Grabuljin 1953.-1968., Ekonomija 1968.-1972., Sportski centar u Valpovačkoj ulici od 1972.)

Početkom kolovoza 1972. godine pozvani su svi zainteresirani i talentirani mladići iz Bizovca i okolnih sela da se uključe u juniorsku momčad pod vodstvom trenera Mirka Babana. Prvi trening održan je 23. kolovoza 1972. godine. U početku treninzima koji su se održavali dva puta tjedno odazivalo se po 30 mladića. Prvu službenu utakmicu bizovački su juniori odigrali 27. kolovoza 1972. godine s juniorima NK “Valpovka” iz Valpova. Po prvi puta u povijesti BSK je dobio juniorsku momčad koja se od jeseni spomenute godine natjecala u Općinskoj juniorskoj ligi Valpovo.

Osvajanje prvog mjesta u MNL Osijek 1981. godine prvoj momčadi bio je uvjet za viši rang natjecanja. Nakon uspješno odigranih kvalifikacijskih utakmica BSK se plasirao u Podravsku grupu Slavonske nogometne zone.

Domovinski rat prouzročio je niz materijalno financijskih i kadrovskih poteškoća u djelovanju kluba, ali bez obzira na sve ratne nedaće zalaganjem nekoliko vrijednih entuzijasta BSK nije prestao s radom.

Za vrijeme velikosrpske agresije prostorije kluba predane su na korištenje Hrvatskoj vojsci, veliki broj igrača aktivno se uključio u obranu zemlje a kad je došlo do smirivanja ratnih napetosti u klubu je započeo normalan ciklus sportskih aktivnosti.

Potpisanim ugovorom  Bizovačke toplice 1992. godine preuzimaju generalno sponzorstvo nad nogometnim klubom. Od tada klub nosi ime NK “BSK-Termia” Bizovac.

Najveći  klupski uspjek NK “BSK-Termia” bilježi u sezoni 1995./96., 97. kada se natjecao u Trećoj hrvatskoj ligi “istok”.

Kroz povijest i vrijeme klub su činili ljudi, vrijedni, agilni i marljivi zaljubljenici u plavo-bijelu boju.  Njihova imena trajno će ostati upisana zlatnim slovima u povijesnicu bizovačkog nogometa.

Danas u „NK BSK-Termia“, članu II županijske nogometne lige uspješno  djeluju škola nogometa, mlađa pionirska, pionirska, juniorska, te seniorska i veteranske nogometne momčadi, s ukupno više od 150 aktivnih ponajviše mladih sportaša.

Djelujući devet desetljeća pod različitim nazivom bizovački nogometaši redovno su nastupali u slavonskim amaterskim ligama, s tim što se uvijek posebna pozornost poklanjala odgoju vlastitog igračkog i trenerskog kadra, a posljednjih nekoliko godina na temeljima dosadašnjih stečenih skustava do izražaja dolazi i činjenica da je upravo takav pristup temelj budućih uspjeha.

Planirajući budućnost u cilju stvaranja kvalitetnijih uvjeta ta rad I bavljenje nogomete u suradnji sa opinskom upravom u tijeku je izrada projektno-tehničke dokumentacije potrebne za izgradnju novog modernog Sportskog centra, kojim će se ponositi naše mjesto i cijeli Bizovački kraj. 


== Izvor ==
== Izvor ==

Inačica od 2. prosinca 2016. u 18:09

NK BSK Termia Bizovac
Osnovan 1926..
Igralište Stadion BSK , Bizovac
Kapacitet 1.000
Trener Ivo Lišnjić
Liga 2. ŽNL Valpovo - D. Miholjac
2007./08.
Domaći dres
Gostujući dres

NK BSK Termia Bizovac je nogometni klub iz Bizovca.

NK BSK Termia Bizovac je član Nogometnog središta Valpovo, te Županijskog nogometnog saveza Osječko-baranjske županije. Klub je osnovan 1926. godine. Najveći uspjeh bilježi pod pokroviteljstvom Bizovačkih toplica, sredinom 1990-ih kada se natječe u 3. HNL istok i zauzima 4. mjesto.U istom razdoblju svoje zimske pripreme obavlja na moru (Mali Lošinj i Poreč) gdje se priprema zajedno s FK "Sturm" iz Graza, NK "Željezničar" iz Sarajeva i NK Varaždin iz Varaždina.

Danas se klub natječe u 2. ŽNL NS Valpovo-Donji Miholjac.

Izvor

Vanjska poveznice

Nedovršeni članak NK BSK Termia Bizovac koji govori o hrvatskom nogometnom klubu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.