Mit brennender Sorge: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
bez sažetka
mNo edit summary
No edit summary
Enciklika je - odstupajući od običaja da se enciklike pišu na latinskom jeziku i tek potom prevode na narodne jezike - napisana na [[njemački jezik|njemačkom jeziku]]. Papinski [[nuncij]] [[Cesare Orsenigo]] encikliku je dao potajice od njemačkih vlasti umnožiti u 300.000 primjeraka i raspačati u Njemačkoj; kasnije se po župama tekst skrivao da ga nacisti ne bi uništili, ponekada i u [[svetohranište|svetohraništima]] crkava. S [[propovjedaonica]] u Njemačkoj je pročitan za [[Cvjetnica|Cvjetnicu]] 1937. godine.
 
Nacisti su reagirali bijesno, uhićivali su i zatvarali. U [[progon katoličanstva u nacizmu|zatvoru]] su završile stotine katolika koji su sudjelovali u tiskanju i raspačavanju. Zaplijenjeno je i 12 tiskarskih strojeva na kojima je ona tiskana. Cijeli niz samostana i škola kao i brojni bogoslovni fakulteti i visoke škole morale su biti zatvorene. Već travnja iste godine došla je nova Hitlevora i Goebbelsova zapovijed za novim valom mjera protiv svećenika i redovnika. Namjera je bila isključiti Crkvu od odgoja mladeži te potkopati povjerenje u Crkvu. Zatim su školske godine 1937./38. raspuštene privatne katoličke škole ili ih je preuzela država. Duhovnost se više nije mogla širiti. Vjerska nastava nije više bila moguća u narodnim i poslovnim školama. Gušenjem i onemogućavanjem katoličkog odgoja, progonom katoličanstva u nacističkoj državi stvorili su se preduvjeti za indoktrinaciju mržnjom, kao ite onemogućila mogućnost osvješćivanja mržnjom zatrovane mladeži. Nacističkim uklanjanjem autoriteta Katoličke Crkve nestao je veliki moralni autoritet koji je bio najveća prepreka moralnom posrnuću Njemačke i put ka trovanju mladeži i stvaranju vojske ubilačkih strojeva bio je otvoren.
 
Nacisti su uklanjanjem autoriteta Katoličke Crkve u odgoju mladih i stvaranjem monopola nacističkih organizacija poput [[Hitlerjugend|Hitlerjugenda]] stvorili preduvjete za moralno trovanje mladeži i stvaranju vojske mladih ljudi odanih rasizmu i ostalim nacističkim konceptima, s kakvima će se čitav svijet uskoro suočiti u [[Drugi svjetski rat|II. svjetskom ratu]].
 
== Povezani članci ==
* [[Enciklika]]
* [[Nacionalsocijalizam]]
 
== Izvori ==

Navigacijski izbornik