Aqaba: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
sa sv. wiki
 
Kubura (razgovor | doprinosi)
prošle sta tri ure
Redak 1: Redak 1:
{{radovi}}
{{Naselje
{{Naselje
| ime = Akaba
| ime = Akaba

Inačica od 4. veljače 2019. u 22:14

Akaba
العقبة
Država Jordan
Osnovan 4000. prije Krista
Vlast
 - Gradonačelnik
Površina
 - Ukupna 375 km²
Stanovništvo (2014.)
 - Grad 140000
 - Gustoća 373/km²
Vremenska zona +2 Istočno Europsko Vrijeme (UTC)
 - Ljeto (DST) +3 Arabijsko Standardno Vrijeme (UTC)
Poštanski broj 11110-17198
Pozivni broj +962(6)
Zemljovid

Akaba (arap.: العقبة, Al-ʻAqabah) grad je u južnom Jordanu i jedina jordanska luka koji se nalazi u Akapskom zaljevu koji pripada Crvenom moru. Grad Akaba je glavni grad provinicije i istoimenene gubernije.

Grad su osvojili Arapi tijekom Prvog svjetskog rata u srpnju 1917., preuzevši ga od Osmanskog carstva a poslije završetka rata pripadao je kraljevstvu Hijaz. Kasnije je postao dio Transjordana (kasnije Jordan) koji je bio dio britanskog mandata u Palestini 1925.[1]

Akaba zajedno sa okolicom čini slobodnu ekonomsku zonu, AZES (Aqaba Special Economic Zone) sa posebnim poreznim zakonima, zamišljenim da privuku investitore u ovu oblast.

U gradi živi oko 80 000 osoba (2004).[2]

Turizam je dobro razvijen sa hotelima poput Intercontinentala i Mövenpicka. Akaba graniči sa gradom Eilatom u Izraelu a granični prijelaz (jedan od tri između Izraela i Jordana) turisti obilato koriste. Iz grada je također moguće otploviti prema Tabi na Sinajskom poluotoku u Egiptu. Južno od grada je graničnij prijelaz prema Saudijskoj Arabiji.

Jedna od simbola grada je i peti po visini u svijetu,samostojeći stijeg 137 metara visok, na kojem je zastava u bojama arapskskog ustanka, dimenzija 60 × 30 metera.

Ronjenje u Akabi je od velikog značaja i sa obalom od 26 km koja je dio Crvenog mora. Sjeverno od grada nalazi se međunarodna zračna luka


Izvori


Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Aqaba