Razlika između inačica stranice »Klaudije«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 2.224 bajta ,  prije 2 godine
m
uklonjena promjena suradnika 78.3.27.200 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Swabo
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
m (uklonjena promjena suradnika 78.3.27.200 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Swabo)
Oznaka: brzo uklanjanje
[[Datoteka:Château de Versailles, salon de la paix, buste d'empereur romain (Claude).jpg|thumb|right|Klaudije]]
Dvadeset godina je bila u vezi s charles žagar
'''Klaudije''', [[Latinski jezik|lat.]] ''Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus'', ([[Lyon|Lugdunum]], [[1. kolovoza]] [[10. pr. Kr.]] - [[Rim]], [[13. listopada]] [[54]].) bio je rimski [[car]] od [[41]]. godine
A onda su prekinuli zato s5o je ona postala kip (Claude).jpg|thumb|right|Klaudije]]
 
'''Klaudije''', [[Latinski jezik|lat.]] Ona je glupa i stupa''Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus'', ([[Lyon|Lugdunum]], [[1. kolovoza]] [[10. pr. Kr.]] - [[Rim]], [[13. Ona je glupa[[konzul]]ovanja Jula Antonija i Fabija Afrikanca prvog dana mjeseca kolovoza u Lugdunumu. Dobio je ime Tiberije Klaudije Druz, a kad je brzo nakon toga njegov stariji brat posinjenjem prešao u [[Julijevsko-klaudijevska dinastija|Julijevsko-Klaudijevsku dinastiju]], uzeo je još i nadimak Germanik. Otac ga je ostavio kao nejako dijete, a gotovo cijelo djetinjstvo patio je od dugotrajnih bolesti tako da je duševno i tjelesno toliko oslabio da ga ni u zrelijim godinama nisu smatrali sposobnim ni za kakvo državno ili privatno zvanje. Dugo je vremena, pa i kad je postao punoljetan, bio pod tuđim nadzorom i pod vodstvom odgojitelja koji je nekoć bio konjušnik i kojeg su mu namjerno dali kako bi ga pod svakojakim izlikama što okrutnije mučio.
 
'''Klaudije''', [[Latinskise jezik|lat.]]rodio za Onavrijeme je glupa i stupa''Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus'', ([[Lyon|Lugdunum]], [[1. kolovoza]] [[10. pr. Kr.]] - [[Rim]], [[13. Ona je glupa[[konzul]]ovanja Jula Antonija i Fabija Afrikanca prvog dana mjeseca kolovoza u Lugdunumu. Dobio je ime Tiberije Klaudije Druz, a kad je brzo nakon toga njegov stariji brat posinjenjem prešao u [[Julijevsko-klaudijevska dinastija|Julijevsko-Klaudijevsku dinastiju]], uzeo je još i nadimak Germanik. Otac ga je ostavio kao nejako dijete, a gotovo cijelo djetinjstvo patio je od dugotrajnih bolesti tako da je duševno i tjelesno toliko oslabio da ga ni u zrelijim godinama nisu smatrali sposobnim ni za kakvo državno ili privatno zvanje. Dugo je vremena, pa i kad je postao punoljetan, bio pod tuđim nadzorom i pod vodstvom odgojitelja koji je nekoć bio konjušnik i kojeg su mu namjerno dali kako bi ga pod svakojakim izlikama što okrutnije mučio.
 
Uza sve te probleme Klaudije se bavio [[Književnost|književnošću]] od rane mladosti veoma marljivo, a često je od svake vrste objavio prve pokušaje ali mu ni to nije pomoglo da stekne neki ugled niti da u javnosti pobudi veću nadu u svoju budućnost. Imao je problema i sa svojom obitelji, sama njegova majka Antonija govorila je da je on ''nakaza od čovjeka koju priroda nije dovršila, nego samo započela''. Primjer koliko ga nije voljela je i to kada je nekoga htjela ukoriti zbog tupoglavosti, govorila bi: ''Taj je luđi od mog sina Klaudija!'' Njegova baka Augusta prezirala ga je najveći prezirom i s njim je pričala veoma rijetko, samo kada ga je trebalo ukoriti ili opomenuti. Jednom prilikom, kada je njegova sestra Livila čula da će on jednom biti vladar, proklela je javno i glasno sudbinu rimskoga [[narod]]a.
Nakon što se primirio i shvatio što se događa i o čemu se radi Klaudije je dopustio da se vojnici u zboru zakunu na njegovo ime i obećao je svakom vojniku nagradu. Tako je on bio prvi car koji je vjernost svojih vojnika nagrađivao [[novac|novcem]].
 
Jako se brinuo o svojim precima i iskazivao ima je dužno štovanje; niti jednu kletvu nije smatrao svetijom i nije češće upotrebljavao od zakletve [[August]]om. Za baku Liviju se pobrinuo da joj iskažu božanske počasti. Svojim je roditeljima priređivao javne posmrtne svečanosti a svom ocu, na njegov rođendan, i circenske igre. Na uspomenu na svoga brata kojeg je svakom prilikom slavio dao je prigodom natjecanja u [[Napulj]]u prikazati i jednu grčku [[komedija|komediju]] koju je nagrađivao po odlukama sudaca. [[Tiberije|Tiberiju]] je dao dovršiti mramorni [[slavoluk]] pokraj [[Pompej]]eva [[kazalište|kazališta]] koji mu je nekoć odobrio [[Rimski senat|Senat]], ali je ostao nedovršen.
 
Što se tiče njegovih odlikovanja bio je umjeren i skroman; odbio je ime ''Imperator'' i otklonio sve nepotrebne prevelike počasti. Tako je svadbu svoje kćeri i rođendan sina proslavio veoma tiho i samom kućnom svečanošću. Bio je i veoma razuman i uljudan car. Jednom prilikom kad su k njemu dolazili [[pučki tribun|pučki tribuni]] dok je predsjedao [[sud]]om, ispričavao im se je zbog tijesnog prostora i što su morali stajati dok ih je saslušavao. Tako je u kratko vrijeme stekao toliko ljubavi i odanosti da je narod jednom na vijest da je car na putu u Ostiju ubijen počeo proklinjati vojsku i njegovu stražu te se nije umirio sve dok jedan činovnik nije s govornice javio da je car živ i zdrav.
 
Uza svu tu ljubav naroda, nije bio pošteđen zasjeda i urota nekih drugih građana pa i čitavih stranaka. Tako je neki čovjek iz naroda bio zatečen s bodežom kod njegovih spavaćih odaja duboko u noći. Čak nije bio ni pošteđen [[Urota|urote]] protiv svoje [[vlast]]i ali ju je on uspješno uspio ugušiti.
 
Konzulat je Klaudije osim nekadašnjega vršio još 4 puta, od toga je prva dva vršio u dvije uzastopne godine, a treći i četvrti nakon razmaka od četiri godine. Obavljao je i sudačku dužnost, i kao konzul ali i izvan te službe. Obavljao ju je veoma revno, shvaćao ju je ozbiljno i puno vremena je posvećivao tome. Nije se uvijek strogo držao [[zakon]]skih propisa, strogost njegove presude odlučivalo je njegovo raspoloženje pa su tako njegove osude bile veoma čudne (na sudu netko viknuo da krivotvoritelju treba odsjeći ruke, on je poslušao i doveo krvnika s [[mač]]em). Zbog takvih postupaka veoma mu je pao ugled i svugdje je počeo biti predmet prezira.
 
Za opskrbu [[Rim]]a svježim namirnicama uvijek se veoma brinuo. Veoma se brinuo i o samom gradu. Kada je u Rimu buknuo požar, sam Klaudije je cijelu noć proveo na mjestu požara i zvao činovnike kako bi gasili požar. Svakog onog koji se odazvao novčano je nagrađivao na licu mjesta.
 
Što se tiče javnih gradnja, nije ih izgradio mnogo ali su bile velike i potrebne. Najveličansveniji je bio Klaudijev vodovod, vodovod što ga je započeo, Kaligula, a on dovršio. Izgradio je također i [[luka|luku]] Ostiju kojoj je kamen temeljac [[obelisk]] dopremljen iz [[Egipat|Egipta]].

Navigacijski izbornik