Razgovor sa suradnikom:Dvanaesti Igrač

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Arhiva

Arhiva


Arhiva1 Arhiva2 Arhiva3

Odg.: IRC[uredi]

[1] U nika vrimena davno to je bilo vrlo aktivno. Danas su ritki ondi. Nije sasvim siguran. Zna mu se dogoditi "ispadanje" pa se sudioniku može vidit IP i još niki podatci i zbog toga ni wikipedijin "cloak" ne pomaže. Uz to, nakačilo se mnoštvo uhoda koji stalno visidu na glavnon kanalu, a nikad ne razgovaradu, nego samo "slušadu" tuđe razgovore. Pa onda još imaš i napornih likova (koje u stvanomen životu nitko ne obadaje) koji su upilali, umeli i izvriđali druge i nemalo je ljudi otišlo ća s projekta zbog takvih. Ako uopće misliš ić ondi, prvo triba zatražit "cloak". No za razliku od nekad, to ne čine automatski na zahtjev (ili unutar dana), nego na neko posebno misto, valjda na Meti, pa onda kad skupno izvršidu zahtive za "cloak". Davno su pri već bili podilili te zaštite, ali zbog mnoštva suradnika koji više nisu bili aktivni sve su resetirali i nanovo su ih dilili. Kubura (razgovor) 20:11, 29. lipnja 2018. (CEST)

Dado[uredi]

Promijenio je ime Miladin u Dado [2] pa se tako i članak zove. Ima u infookviru ime koje je imao a u Zanimljivostima piše opromjeni imena--Rovoobob Razgovor 15:01, 2. srpnja 2018. (CEST)

Pa promijenio je ime, više se ne zove Miladin nego Dado. Dado mu više nije nadimak nego ime te ga ne treba stavljati u navodnike. Njegovo ime je Dado Pršo a promjena je navedena.--Rovoobob Razgovor 15:26, 2. srpnja 2018. (CEST)

Igrač utakmice[uredi]

Proglašen, ali od strane koga. --Zeljko (razgovor) 00:21, 14. srpnja 2018. (CEST)

  • E u pravuu su Perišić. I dobio 9–tku --Zeljko (razgovor) 00:28, 14. srpnja 2018. (CEST)

Bilo je više informacija. Netjo je rekao da je Modrić, a vidim da je ipak Perišić.--Fraxinus (razgovor)_

balun[uredi]

danas nižerangirani igraju. Sutra će oni veliki--Zeljko (razgovor) 16:42, 14. srpnja 2018. (CEST)

Load[uredi]

[3]

Ovako... Možda je ovo samo moje mišljenje, ali mislim da je bitnija reakcija kritičara na album nego obožavatelja. K tome, onaj izvor nije rekao ništa o tome da se Load nije svidio većini obožavatelja, nego samo da postoji šansa da se neće svidjeti onima koji (krivo) misle da je grunge ubio metal. Koliko znam, najomraženiji Metallicin album je St. Anger, ne Load ili ReLoad, oni bi mogli biti tek iza Svetog Bijesa. Na engleskoj Wikiji čak kaže da je album dobio pozitivne i mješovite kritike, ali ne i striktno negativne. Ne bih ti možda ništa niti rekao da si to dodao u članak o npr. Illud Divinum Insanusu. --Pajo Pajimir 17:47, 17. srpnja 2018. (CEST)

Nove inačice[uredi]

Pozdrav, XII.

Čini mi se da je okej taj tvoj preuređeni Gamma Ray predložak. O njima ne znam puno (jedino znam da ga vodi šjor Kai Hansen i da mi se svidjela neka njihova balada (možda "Lake of Tears"?), ali ako smatraš da onaj opis dobro opisuje Gamma Ray, široko ti polje Face-wink.svg --Pajo Pajimir 19:29, 20. srpnja 2018. (CEST)

Pažnja[uredi]

Netko te prati. Ili kopira. Javi. Konspirativno. :) SpeedyGonsales 01:38, 8. kolovoza 2018. (CEST)

Jubilarac[uredi]

Može snimak zaslona i podatci o internetskom pregledniku? Ostalo sutra, tj. kad se probudim/razbudim. :) SpeedyGonsales 01:24, 10. kolovoza 2018. (CEST)

Ovo me vodilo pri uređivanju predloška: Suradnik:Prof_saxx snimak zaslona sada - snimak zaslona prije. Prvi je OK, drugi je pijan. SpeedyGonsales 01:30, 10. kolovoza 2018. (CEST)

Nova kategorija[uredi]

Nakon dodavanja nove kategorije, ovo si zaboravio ili...?--MaGaporuči mi 19:50, 27. kolovoza 2018. (CEST)

Nema na čemu.--MaGaporuči mi 18:21, 28. kolovoza 2018. (CEST)

Slike[uredi]

Hvala vam puno na obavijesti. Odsad ću tako raditi.

Lordluka99 (razgovor) 17:01, 31. kolovoza 2018. (CEST)lordluka99

U redu idem odmah sve popraviti. Hvala na obavijestima.Lordluka99 (razgovor) 17:07, 31. kolovoza 2018. (CEST)lordluka99

Nedavne promjene[uredi]

Vidim da si aktivan u suzbijanju vandalizama u nedavnima, svaka čast Face-smile.svg --Pajo Pajimir 19:38, 10. rujna 2018. (CEST)

Nadopune članaka[uredi]

Gradim članak u slojevima. To je moj stil.--Hergel (razgovor) 21:01, 11. rujna 2018. (CEST)

Znak[uredi]

U redu što se tiče znaka. Hvala na obavijesti.

Lordluka99 (razgovor) 20:10, 12. rujna 2018. (CEST)lordluka99

Prikaži kako će izgledati[uredi]

o čemu ti pričaš svaki put kliknem prikaži kako će izgledati prije nego spremim promjene — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Vinogradar (razgovordoprinosi) 09:14, 13. rujna 2018. (CET)

Jasno mi je naravno[uredi]

no radim u nekom "lijevom" programu, koji mi je netko "nametnuo" prošlog ljeta koje ne daje nikakve mogućnosti stavljanja znakova interpunkcije i sl. čak ni mogućnosti potpisa komentara, a opcija "prikaži" vraća me u neko "šesto polje" koje uopće ne daje pravu sliku onoga što je napisano, no trudiću se ili me blokirajte. Lijep pozdrav. Rethymno. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Rethymno (razgovordoprinosi) 01:08, 22. rujna 2018. (CEST)

Uklanjanje izmjene[uredi]

Hvala na primjedbi. Izvinjavam se, poruka je jasna, treba biti pažljiviji s vandalima. Lijepi pozdrav - Mmarre (razgovor) 20:16, 22. rujna 2018. (CEST)

Možete li mi pomoći[uredi]

da se vratim u "normalno stanje" iz ovog sr...nja "uređivač wikiteksta (2017.)" ? Kad otvorim uredi da dobijem potpuno normalnusituaciju kao na drugim wikijima i da normalno u najkraćem vremenu uredim stranicu, ovo je van pameti..? Rethymno.

Uspio sam. U pitanju je bio nekakav famozni "Beta" program (ne ponovio se )...Rethymno (razgovor) 17:55, 23. rujna 2018. (CEST)

Re:Hvala na nagradi![uredi]

Nema na čemu, zaslužio si ju Face-smile.svg --Pajo Pajimir 22:18, 24. rujna 2018. (CEST)

Pomoć[uredi]

Zahvaljujem na pomoći na sprečavanju vandalizama. Vidim da se time baviš, interesira me, koliko često? --Lasta 14:19, 26. rujna 2018. (CEST)

Da li želiš da te predložim za patrolera, to sa sobom nosi određene dodatne zadatke?--Lasta 15:02, 26. rujna 2018. (CEST)
Kako da to ne znaš. Svakodnevno ispravlja na stotine vandalizama. --Zeljko (razgovor) 18:47, 26. rujna 2018. (CEST)
Dobro jutro, predložio sam te za ophoditelja, sada je na suradnicima da iskažu svoje mišljenje. Pozdrav--Lasta 08:30, 27. rujna 2018. (CEST)
čestitam novom ophoditelju. --Lasta 14:46, 1. listopada 2018. (CEST)

Rad s novopridošlim suradnicima i pravopis[uredi]

Uklanjanje dobronamjerne izmjene suradnika koji je doduše samo djelomično vratio na stanje kakvo je u članku od samih početaka (do 19. ožujka 2013. u 22:44:01 (SEV) svakako nije univerzalno preporučljivo. Još je manje preporučljivo uklanjati izmjenu novopridošloga prije nego je prošlo 60 minuta od njegova uređivanja (osim u slučaju vandalizama), a sve bez obavješćivanja suradnika (odvojenim izmjenama) pomoću {{subst:dd}} i zatim upute o tome što je navodno krivo činio. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 18,56; 26. rujna 2018. (SEV)

Glede Tvoga odgovora.
Bilo bi dobro ne koristiti wikipediju kao izvor za pravopisna tumačenja, a pogotovo ne prosuđivati točnost nečijih uređivanja na uzorku postojećih wikipedijinih članaka i njihovih naslova. Izmjena nije bila netočna, već djelomično potpuna i trebalo ju je prosuditi temeljem svih činjenica o povijesti uređivanja toga članka (Jablanica).
Zašto pojedini suradnici mijenjaju naslov tog odlomka, a suprotno pravopisu na wikipediji? I ne samo što je to suprotno pravopisu na wikipediji, suprotno je i svim pravopisima koji propisuju u svojim pravopisnim rječnicima riječ šport bez ikakvih strjelica koje bi upućivale na sport (i obrnuto).
  • sport i šport
  • šport i sport
Izvori:
  • Željko Jozić, gl. ur., Hrvatski pravopis, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb, 2013., ISBN 978-953-7967-04-8, str. 422. i 436.
  • Ranko Matasović, »Šport ili sport? To uopće nije bitno, oboje je u redu!« Intervju. Razgovor vodio Tomislav Čadež. // Nedjeljni Jutarnji / gl. ur. Mladen Pleše, br. 4841., god. XIV., EPH Media, Zagreb, 8. siječnja 2012., EAN 9771846901073, str. 10. i 11.
Smjernica WP:60 (Wikipedija:Budite odvažni#Smjernica 60 minuta) odnosi se i na kontroverzne teme, citiram iz uvoda smjernice: »Osim kod kontroverznih tema, (...)«. Itekako je kontroverzno nametanje jednog od oblika, posvuda po člancima, a osim toga može dovesti i do lošijih rezultata (npr. da u članku Sportski bicikl netko inzistira na upotrebi riječi šport i sl., Sportske novosti, Sportska televizija).
Smjernica se odnosi i na pojedinačne izmjene, a sve prema Wikipedija:Wikipedistički osnovni tečaj#Etika i WP:COOL. Suradnik i dalje nije obaviješten o tome što je to netočno u njegovom unosu.
Članci nam i ovako izgledaju nepismeno, te je štetno onemogućavati ispravljanje članaka u onim situacijama gdje je očigledno bilo riječi o nametanju pravopisnih odabira. Izmjena nije bila netočna, bila je samo nepotpuna i trebalo je imati širinu uvida da bi se ocjenjivalo o njezinoj točnosti. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 19,48; 26. rujna 2018. (SEV)
Pictogram reply.svg Glede Tvoga odgovora.
Potpuno je jasno da je rjeđe korišteni oblik — ustupak. Taj se ustupak počeo zlorabiti do razine NLP uz pridavanje vrhunáravnih moći tom izrazu. Rjeđe korišteni izraz ne može postati isključivo korišteni, bez obzira na protivna tumačenja. Kad sportski novinari krenu u mirovinu, pa požele napisati wikičlanak, čemu bismo im to mijenjali?
Citat iz djela: Stjepan Babić, Božidar Finka, Milan Moguš, Hrvatski pravopis, Pretisak, »Školska knjiga«, Zagreb, mjeseca kolovoza 1990., ISBN 86-03-00121-9, str. [VIII]:
Wikiquote-logo.svg »Opravdane sinonimne riječi i oblike naveli smo na njihovu abecednom mjestu, većinom ih povezujući veznikom i. Tako smo učinili i onda kada bi bilo korisnije dati prednost jednoj od njih, ali bi zbog sadašnje jezične prakse to značilo određeno nasilje: usp. npr. dvjesta i dvjesto, Europa i Evropa, sport i šport i dr. Iako smo se mi kao autori katkada odlučili za jednu od njih (npr. za Europu, šport), u rječniku smo ostavili praksi da odluči, pa ćemo u budućim izdanjima usvojiti odluku jezične prakse.« (Završen citat.)
Bez obzira na mišljenje jedne jezikoslovke (pretegnuti lik šport ), koja bi pohrvaćivala Krležu. Wikipedija nije »kristalna kugla« niti su nam potrebne proročice, sudilje, narikače i sl. Sustavno sijanje i sađenje športa tu neće pomoći. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 22,35; 26. rujna 2018. (SEV)
Glede Tvoje poruke od 26. rujna 2018. u 22:39:01 (SEV). Nije mi jasno javljaš li mi se to po pitanju zareza koji sam uvrstio u svoju izmjenu od 26. rujna 2018. u 22:35:46 (SEV) ili nisi primio cjelokupnu poruku. Mogu ti je poslati još jednom. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 22,44; 26. rujna 2018. (SEV)

Usklađivanje potpisa s Wikipedija:Potpis[uredi]

Bok, Dvanaesti Igraču,

potrebno je uskladiti Tvoj potpis s wikipedija: potpis, naime nije dobro rabiti zastarjele oznake koje ostaju na situ pročišćivača pogrješčicâ te ih se poslije mora rješavati. Usklađivanje je moguće na ovaj način. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 20,15; 26. rujna 2018. (SEV)

Upute novopridošlom suradniku[uredi]

Glede ove upute novopridošlom suradniku.

Suradnik koji je tek novopridošli, gdje evidencija suradnika tako navodi, ne može još premještati stranice (osim kategorije) rabeći radnju Više, Premjesti (engl. move). Vidi: popis prava suradničkih skupina.

To mogu suradnici u statusu automatski potvrđenih suradnika, ili ako im birokrat dodijeli suradničku skupinu potvrđenih suradnika (što još uvijek dosad nije bio slučaj niti je praksa).

Bilo bi dobro upoznati se s tim podatcima prije upućivanja suradnika na nešto što trenutačno ne mogu izvršiti. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 21,17; 26. rujna 2018. (SEV)

Koncentracijski logor Jasenovac[uredi]

Cijenjeni Dvanaesti Igraču,

u svezi i glede Vaših nedavnih izmjena u članku: 27. rujna 2018. u 19:11:13 (SEV)27. rujna 2018. u 19:34:51 (SEV)27. rujna 2018. u 20:23:35 (SEV):

Citat: »Službeni ustaški naziv za Koncentracioni logor Jasenovac bio je Zapovjedničtvo sabirnih logora Jasenovac. Pored ovoga, u službenoj su upotrebi bili i ovi nazivi: Koncentracioni logor Jasenovac, Sabirni logor Jasenovac, Zbirni logor Jasenovac, Sabirni i radni logor Jasenovac i Zapovjedničtvo koncentracionog logora Jasenovac.« (Mataušić, 2003: 29).[1]

Upotreba terminologije koju su koristili osnivači logora nije neutralna, ponižava žrtve, njome se izravno suprotstavlja pravnom poretku RH koja ne prihvaća ijedan akt organa NDH kao vrijedeći, odriče im valjanost – u potpunosti. [4] Njihova država nije bila ni Hrvatska niti neovisna, njihov politički »jezik« (njihovih »državnih« ustanova, organizacija i organa) nije bio ni hrvatski niti jezik već izmišljena politička tvorevina za proizvodnju nasilja nad jezikom, umjetni kôd.

Citat: »Službeni naziv logora je bio »Sabirni logor Jasenovac«, ali i »Sabirni i radni logor Jasenovac«. Međutim, u dokumentaciji NDH vrlo često se navodi samo »Logor Jasenovac«, a u povijesnoj literaturi najčešće se upotrebljava naziv »Koncentracioni logor Jasenovac«. Sasvim je vjerojatno da davaoci podataka popisivačima nisu bili u stanju navesti točne lokalitete, gdje je logoraš smrtno stradao, nego su se uglavnom isticala tri lokaliteta: Jasenovac, Stara Gradiška i Gradina. Prema popisu iz 1964. godine (vidi tabelu 1.), u logoru Jasenovac su stradale 49.874 osobe, u Staroj Gradiški 9.587 osoba i u Gradini 128 osoba, što ukupno za jasenovački kompleks logora iznosi 59.589 osoba.« (Sobolevski, 1993: 112).[2]

Službeni ustaški naziv cijeloga sustava glasio je Ustaška obrana - Zapovjedničtvo sabirnih logora Jasenovac.

Trebalo je odavno vratiti natrag članak pod naziv Koncentracijski logor Jasenovac koji je najčešći u povijesnoj literaturi i historiografiji (Koncentracijski logor Jasenovac). Suradnici (prijavljeni i neprijavljeni) nisu načinili štetne izmjene u članku, te ih nije trebalo uklanjati.

U članak o NDH trebalo bi uvrstiti i mišljenje Petra Strčića da nije bila ni Hrvatska, ni država, ni nezavisna (neovisna). Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 22,10; 27. rujna 2018. (SEV)

  1. Nataša Mataušić, Jasenovac 1941. – 1945. : logor smrti i radni logor, Biblioteka Kameni cvijet: knj. 1., Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac, Jasenovac, 2003., ISBN 953-99169-0-9, str. 29.
  2. Mihael Sobolevski, »Prešućena istina — žrtve rata na području bivše Jugoslavije 1941. – 1945. prema popisu iz 1964. godine«, ČSP, 25 (2—3), str. 87—114 (1993.), str. 112.

P. S. Izvori su dani u obliku referencija. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 22,10; 27. rujna 2018. (SEV)

][\/][EGADET][-][![uredi]

Joj, mišljah da radiš na albumima Primal Feara Face-grin.svg Ne, vidim da ne piše puno o grupi u članku, a na en.wiki je jedno blago informacija, pa si zadah i taj zadatak nakon Radioheada. Sljedeći bi (stignem li) mogao biti Judas Priest, netko je mu je uputio puno srdačnih komplimenata, a ipak smo na enciklopediji pa svoje hailanje trebamo svesti na pristojnu mjeru Face-wink.svg --Pajo Pajimir 22:35, 27. rujna 2018. (CEST)

Odg.: Hvala na nagradi![uredi]

Molim! Potpuno zasluženo, možeš biti uzor i pojedinim "iskusnijim" suradnicima. Nadam se da ćeš dobiti povjerenje za ophoditelja. Samo hrabro! --IvanOS 00:07, 28. rujna 2018. (CEST)

Wikiodmor![uredi]

Uf, dobro da si me podsjetio... Imao sam ga na stranici jer u zadnje vrijeme nisam bio u većoj ophodnji vandalizama pa zato... Neka, bitno da si i ti aktivan u tom području, velika si pomoć Face-smile.svg --Pajo Pajimir 14:07, 29. rujna 2018. (CEST)

Ophodnja[uredi]

Patroller gold.png

Brzi si! Svaka čast, majstore! Face-badtooth.svgFace-grin.svgFace-badtooth.svg --MateoKatanaCRO (razgovor) 20:27, 2. listopada 2018. (CEST)

Čestitke na ophoditeljskom statusu! Face-smile.svg Samo polako, temeljito i pažljivo, siguran sam da ćeš (ako već nisi, ne znam, nisam bio par dana na Wikiji) brzo ući u štos! --Pajo Pajimir 21:59, 2. listopada 2018. (CEST)

Mateo, Pajo, hvala vam obojici! xD --Dvanaesti Igrač 23:45, 2. listopada 2018. (CEST)

Wikipedija:Održavanje[uredi]

Bok,

lijepo bih te zamolio da pročitaš Wikipedija:Održavanje gdje su zapisani neki od temelja i dobrih praksi dosadašnjih suradnika koji su se bavili održavanjem wikipedije na hrvatskome jeziku. Ophodnja nije samo klikanje po [Označi pregledanim].

Na primjeru članka Larveni uvijač koji si ophodio (Evidencija ophodnje) vidljivo je da (1) nisi označio pregledanom inicijalnu inačicu članka, (2) nisi obavijestio suradnika koji je članak započeo i uređivao o nedostatcima tog članka, (3) članak se ostavlja bez minimalnog uređivanja (kategorija, podebljana enciklopedijska natuknica, označavanje nedostatka izvora pomoću predloška {{Izvor}}), a drugi ophoditelji neće znati je li članak zaista u stanju u kom ga je trebalo označiti pregledanim i ostaviti ga u takvom nesređenom stanju.

Lijepo bih te zamolio za više pažnje u radu, te da uključiš navisk (navigacijski iskočnik) o čemu se možeš obavijestiti na IRC-u. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 23,54; 2. listopada 2018. (SEV)

Pozdrav![uredi]

Zasto si uklonio biografiju Domagoja Margetića? On trenutno štrajka glađu 28 dan. MOlim vas da imate obzira. Čovijek je zakon i kao osoba i kao istraživački novinar. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Petravidas (razgovordoprinosi) 23:03, 3. listopada 2018.‎

Idem...[uredi]

Evo sad ću ja napraviti predložak. Ipak smo bili više od 800 godina s Mađarima. Lijep pozdrav.-- Uspjeh je ključ života (razgovor) 12:15, 7. listopada 2018. (CEST)

"Osmi je album..."[uredi]

...pišeš kad su dvije riječi ili više njih. "...je osmi album" kad je jedna riječ. Zato će za Renewal ići "...je šesti album", a za Cause for Conflict "...sedmi je album".

Također, iza priložnih oznaka (tipa "Nakon ovog albuma") nije potreban zarez ako u njima nema glagola (tad bi išlo "Nakon što je objavio album, bla bla truć truć"). --Pajo Pajimir 09:31, 15. listopada 2018. (CEST)

Ophodnje 2[uredi]

Bok, Dvanaesti Igraču,

lijepo bih te zamolio da ubuduće obratiš dužnu pozornost kod ophodnje (patroliranja, ophođenja), naime u stranici Hawkeye označio si pregledanim sadržaj koji kao takav ne može ostati bez predložaka za daljnje održavanje.

Nadalje, nisi označio prvu/nultu inicijalnu izmjenu članka (izmjenu kojom je članak kreiran).

Članak je bez kategorizacije, bez izvora, bez osnovnog stilskog uređenja (uključivo podebljanu <b></b> enciklopedijsku natuknicu), te bez dovoljnog broja wikipoveznica (!) u samom tekstu. Da ne spominjem nenavođenje svih podataka iz infookvira u članku, rečenične strukture koje nemaju baš smisla ("a kasnije se pridružio Avengers")

Suradnik koji je takav članak ostavio nije ni obaviješten o nedostatcima, a u članak nije postavljeno ono što je predviđeno u WP:O.

Već sam te već jednom obavijestio o potrebi da prilagodiš svoj način ophodnje stranica, posebice tzv. novih stranica. Patroliranje nije natjecanje niti skupljanje poena u vidu patrolloga.

Molim te da proučiš Bončeve naputke o tome na koji se način kakvoćno obavlja patroliranje (ophodnja): puno je bolje rabiti tehnička pomagala, kao što je 13. X. 2015. savjetovao Bonč te prihvatiti Bončeva načela vezana uz ophodnju, kako ih je iznio 28. prosinca 2013. Bez označivanja predlošcima za održavanje, uključujući i {{subst:KBris}} (uz koji ide Predložak:NS-Kbris1 na suradničku SZR, teško da će se postići rezultat/napredak. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 23,09; 17. listopada 2018. (SEV)

Ista situacija i ovdje, u članku Green Arrow. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 23,32; 17. listopada 2018. (SEV)
Ista situacija i ovdje, u članku Aquaman. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 23,42; 17. listopada 2018. (SEV)
Nesmire, molim te, sve mi je jasno, ne moraš posebno isticati članke o superherojima koje sam greškom označio pregledanim. Sve jasno, bit ću pažljiviji ubuduće. --Dvanaesti Igrač 23:45, 17. listopada 2018. (CEST)

Wikipedija:Stranice za razgovor#Kako održavati dvosmjerni razgovor čitljivim[uredi]

Zdravo, Dvanaesti Igraču,

u svezi i glede: ovoga uređivanja i ovih uređivanja šaljem ti ovu obavijest:

Nuvola apps important.svg
Dragi suradniče Dvanaesti Igraču, druge suradnike poštujemo tako što im odgovaramo na njihovoj stranici za razgovor. Na taj način sugovornik će dobiti obavijest o novoj poruci. Kako bi komunikacija između suradnika bila što uspješnija, molimo proučite kako održavati razgovor među suradnicima. Molimo Vas, uvažite ovu preporuku. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 23,54; 17. listopada 2018. (SEV)
Cijenjeni Dvanaesti Igraču,
glede ovoga:
Suradnici mogu imati isključene Obavijesti i vijestice, te tako ne primaju ičije spominjanje po projektima. Nadalje, tu ću obavijest dati svakom suradniku za kog primijetim da učestalo griješi po pitanju upotrebe szr-ova jer szr-ovi nisu ni tvoji, ni moji, nego su od Zaklade Wikimedije, stoga i vrijede upute o njihovom upotrebljavanju. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 0,12; 18. listopada 2018. (SEV)

Cockta[uredi]

Bok, Dvanaesti Igraču, ne budi tako glup, jer Cockta nikad u 50 godinama nije bila dionično društvo, a najmanje vlastnik firme Droga Kolinska, koja je od 2010 u vlastništvu holdinga Atlantic Grupa. Piče Cockta sa svojim žigom je samo jedan od brendova Droge Kolinske, baš kao Barcaffe, Argeta .... Lijepi pozdrav, -- Shabicht 09,41; 18. listopada 2018. (SEV)

Bok, Dvanaesti Igraču, Sve oko 50-godišnjice Cockte je napisano ovdje: https://www.etno-muzej.si/sl/cockta-pijaca-vase-in-nase-mladosti ali treba da čitaš ili da posjetiš Etnografski muzej u Ljubljani! Ako ne, onda posjeti englesku ili italijansku stranicu wikipedije o Cockti! Ja se ti neću pentljati u vaš članak od prilike o tvornici Rade Končar, o kome nemam pojma, a ti, ako nemaš informacija, onda o slovenskim brendima treba da pišeš ono što je več u slovenskoj wikipediji, da ne izpadneš budalo! Lijepi pozdrav, -- Shabicht 16,41; 18. listopada 2018. (SEV)

Rimac[uredi]

Zašto si maknuo editiranje? Mene pitaš za izvor da Concept One nije prvi hrvatski elektricni automobil? A gdje je izvor da je to prvi hrvatski elektricni automobil?

Ali evo, da ti pomognem:

https://www.jutarnji.hr/biznis/financije-i-trzista/prvi-hrvatski-auto-na-struju-krece-u-prodaju-2011./2231450/

https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/predstavljen-prvi-hrvatski-elektricni-auto-20100329

https://www.24sata.hr/tech/novi-hrvatski-elektricni-auto-krece-u-serijsku-proizvodnju-515033

https://www.youtube.com/watch?v=nayp6GGBrYk

https://www.youtube.com/watch?v=mOsoIDmlMSc

Inace, vezano za Rimca, imas par zanimljivih članaka:

Slučaj Rimac: izvanserijska prodaja magle

http://www.bilten.org/?p=22989

Rimac je zločinačka familija, a ne poslovna obitelj

http://www.sbplus.hr/kolumne/manjinas/rimac_je_zlocinacka_familija_a_ne_poslovna_obitelj.aspx#.W8uCaWgzZaQ

Rimčev investitor koristio usluge tvrtke Mossack Fonseca

http://hr.n1info.com/a115415/Vijesti/Rimcev-investitor-koristio-usluge-tvrtke-Mossack-Fonseca.html

VEČERNJI LIST & CO Opsjenu proglasili vrijednošću godine

http://www.sbplus.hr/zivot/ostalo/opsjenu_proglasili_vrijednoscu_godine_.aspx#.W8uCp2gzZaQ

Tuđi novac kao svoj koriste - do daljnjeg

http://www.sbplus.hr/gospodarstvo/ostalo/tudi_novac_kao_svoj_koriste_-_do_daljnjeg.aspx#.W8uC9WgzZaQ

SIN, OTAC I MAJKA RIMAC Kad kriminalci žele društvena elita biti

http://www.sbplus.hr/kolumne/manjinas/kad_kriminalci_zele_drustvena_elita_biti.aspx#.W8uDBmgzZaQ

Ivan Rimac optužen u Njemačkoj, bio zatvoren u Srbiji

https://www.jutarnji.hr/arhiva/ivan-rimac-optuzen-u-njemackoj-bio-zatvoren-u-srbiji/3906504/

Ivan Rimac opet na sudu: zamaglili 333 mil. kuna tvrtke Slavonija DI

https://www.vecernji.hr/vijesti/ivan-rimac-opet-na-sudu-zamaglili-333-mil-kuna-tvrtke-slavonija-di-318377

Najveći dioničar Hajduka tražen u Njemačkoj, zatvoren u Srbiji, optužen u Hrvatskoj

https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/24967/najveci-dionicar-hajduka-trazen-u-njemackoj-zatvoren-u-srbiji-optuzen-u-hrvatskoj

TVRTKA: RIMAC AUTOMOBILI d.o.o. za proizvodnju automobila - Trgovački sud

NADZORNI ODBOR:

Ivan Rimac, OIB: 12291416205, Konšćica, Konšćica 125/A; predsjednik nadzornog odbora; postao predsjednik Nadzornog odbora dana 12.06.2014. godine

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/oglasi/2629936.html

Službeni podatci iz FINA-e za 2017. godinu za Rimac automobili (službeni podatci za 2018. godinu biti će dostupni negdje oko sedmog mjeseca 2019. godine):

https://abload.de/img/rimac-2017-transparen16k1b.jpg

https://abload.de/img/rimac-2017-transparenudkhz.jpg

Za Greyp:

https://abload.de/img/greyp-2017-transparent4r58.jpg

https://abload.de/img/greyp-2017-transparenx4p5l.jpg

Rimac automobili - 2017. godina, dobit: -32.950.934 kn, broj zaposlenih: 163, prosjecna neto placa: 5.353 kn

Greyp - 2017. godina, dobit: -2.743.660 kn, broj zaposlenih: 23, prosjecna neto placa: 3.776 kn

A što bi tek bilo da nema raznih poticaja, i ne, nisu u pitanju samo EU poticaji, nego svi, samo jedan primjer:

OPERATIVNI PROGRAM REGIONALNIH POTPORA KAPITALNIH ULAGANJA RADI ZADRŽAVANJA I POVEĆANJA BROJA RADNIKA

71. RIMAC AUTOMOBILI D.O.O. - IZNOS POTPORE (kn) - 1.796.408 milijuna kuna

https://www.mingo.hr/public/natjecaji/OPERATIVNI_%20PROGRAM%20_REZULTATI.pdf

I jos pored svega toga, strucno osposobljavanje, potpore za zaposljavanje nezaposlenih, mjere za stjecanje prvog radnog iskustva/pripravnistva, itd., to sve isto placa drzava:

http://mjere.hr/

U zadnjem intervjuu s Tončicom Čeljuskom na HRT1, 2.130.2018. godine, 02. 10. 2018., Mate Rimac na 36:30 kaze da su ih nakon sto su poceli suradjivati sa Porscheom pustili potpuno duboko u projekte koje rade, a koje nikada ne bi vanjskim dobavljacima pustili, oni nece pustiti neku drugu firmu u projekte, ili rade sami ili sa Rimac automobilima, i Rimac automobili su jedina vanjska firma koja ima toliku dubinu, ulaz, u to sto oni rade... Kroz Porsche dolazi cijela VAG grupacija, VW, Bugatti, Bentley, Lamborghini, Skoda, Seat, Audi, Porsche i svi oni sada dolaze u Rimac automobile, ali su Rimac automobili ograniceni resursima i moraju odbiti 95% projekata koji njima dodju, oni im moraju reci - ne...

Ta izjava uopce ne cudi, jer kada se uzme R&D i proizvodnja automobila, bicikala, brodova, hovercraftova, dronova, letecih automobila, R&D softwarea, hardwarea i svih mogucih dijelova jer sve rade sami iz nule, prema njihovim rijecima - "bespoke engineering solutions" i "hardcore in-house manufacturing", gdje Rimac pokusava biti najveci OEM dobavljac dijelova za EV vozila i prestici Bosch, Siemens, Continental, Denso i Magna-u, sve to sa 163 zaposlenika sa prosjecnom neto placom od 5.353 kn, od onda da, kad se sve to uzme u obzir, onda to ima smisla...

Na 35:53, Mate Rimac kaze da Porsche nikada nije ulozio u neku drugu firmu...

Dovoljan je google i upis - Porsche invests, da se sami uvjerite u tocnost tog navoda...

Na 48:20 Toncica Celjuska izjavljuje da je cinjenica da hrvatski gospodarski sustav nije podrzavajuci za poduzetnike, te da se firma Mate Rimca sve ove godine nikada ni na koji nacin nije okoristila drzavom, a izdasno placaju porez...

Mate Rimac nastavlja na to da premijer Andrej Plenkovic vec godinu dana zeli doci kod njega, ali Mate Rimac ga odbija... Ministar financija Zdravko Maric mu kaze da toliku energiju trosi na gubitase i da spasava one koji propadaju, a Mate Rimac i njegove tvrtke nikada nista nisu trazili, i Mate Rimac ponavlja, - mi nikada nista nismo trazili...

Na to Toncica Celjuska nastavlja da bi zapravo Mate Rimac trebao biti taj koji dobije podrsku, pa da povuce jos vise (novaca)...

Nesto nakon toga Mate Rimac izjavljuje da je dizao prvi kredit u HBOR-u kada je imao 20 godina...

Takodjer, na pocetku intervjua sa Toncicom Celjuskom, ona izjavljuje, da cijeli svoj zivot, karijeru, prati poslovne price u Hrvatskoj, da bi par sekundi nakon toga rekla, u Hrvatskoj, zemlji bez autoindustrije"...

Vrhunski pripremljena novinarka sasvim slucajno je zaboravila na recimo AVL, Saint Jean Industries, König metal, Lipik Glas, Nexus, Multirom, Institut RT-RK, Galo industries pa AD Klaster (Zajednica proizvodjaca dijelova i pribora za automobilsku industriju u Sektoru za industriju pri Hrvatskoj gospodarskoj komori), koji okuplja vise tvrtki, neke od poznatijih su AD Plastik, Boxmark Leather, Cimos P.P.C. Buzet, Feroimpex automobilska tehnika, Đuro Đaković Alatnica, HSTEC, Končar-Alati, Kostel promet, Kaplast, Lagermax AED, Lama, LTH Metalni lijev, Sinel, TM, samo AD Klaster ima oko 6000 zaposlenih i nekih 4 milijarde kuna prihoda... Lako moguce da sam na neku firmu zaboravio, pa se ovim putem ispricavam...

Intervju mozete pogledati ovdje:

https://vijesti.hrt.hr/464888/mate-rimac-pitajte-me-za-par-godina-jesam-li-uspio

Nisam siguran da li je to sto se emitiralo na HRT1 u prime time terminu placena reklama ili pokusaj emisije? Zapravo fali oznaka 18+ u gornjem desnom uglu, jer se svaki tren ocekuje da vrhunski kompetentna i informirana voditeljica klekne na koljena i lagano mu ga popljuga...

Spomenuti Bosch, Continental, Denso i Magna:

Electric Hypercar Maker Rimac Wants to Be the Biggest Supplier of EV Components

Rimac will make up to 200 of its next car, also launching a venture in China to beat Bosch, Continental, Denso and Magna as an OEM supplier.

“Mate Rimac always made sure to do as much in house as possible, starting from the design process and following through to full scale production. It didn’t take long for them to become the coolest company to work for in Croatia, with Rimac and sister company Greyp (electric bikes) attracting around 200 new employees from all over the world in the last three years. Rimac will continue by setting up a joint venture in China in order to reach sufficient capacity to become the biggest OEM supplier of electric car components.

Beating giants like Bosch, Continental, Denso or Magna is no easy task, but Rimac says they offer more flexibility as well as far superior, dedicated technology at a price that will be competitive on the global market. With traditional carmakers and their suppliers being one step behind in this field, it will be a torque-heavy race to the top.”

https://www.roadandtrack.com/new-cars/car-technology/news/a33363/rimacs-next-electric-hypercar-will-be-bigger-and-more-accessable/

https://insideevs.com/rimac-hopes-to-become-the-worlds-1-ev-parts-supplier/

https://cleantechnica.com/2017/05/09/rimac-aims-to-be-the-dominant-ev-oem/

Spomenuta pomoc drzave, izgradnja brodova, hovercraftova, letecih automobila:

N1 Pressing: Mate Rimac (1.6.2015)

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1321&v=VrBTnQHbPM4

Na 42:00 počinje najzanimljiviji dio, evo odvojeno sve:

Rimac je već 2015. godine napravio automobil koji vozi bez vozača, dakle već 2015. godine autonomna vožnja:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2520&v=VrBTnQHbPM4

Rimac je 2014. godine započeo projekt brodogradnje:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2658&v=VrBTnQHbPM4

NOVI POSLOVNI POTEZ MATE RIMCA Gradi prvu brzu električnu jahtu na svijetu

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/novi-poslovni-potez-mate-rimca-gradi-prvu-brzu-elektricnu-jahtu-na-svijetu/784954/

Tehničke karakteristike:

- Duljina preko svega: 14,63 metra

- Duljina trupa: 13,88 metara

- Širina: 4,30 metara

- Kapacitet spremnika vode: 400 litara

- Broj osoba: 10

- Motor: dva električna motora

1386 kW (525 KS) pri 8800 o/min

 - Kratkotrajna najveća snaga: 1308 kW (1780 KS) pri 8500 o/min

- Okretni moment: 2x600 Nm od 0 do 4000 o/min

- Struja: 200 - 800 V DC

- Najveći broj okretaja: 10.600 o/min

- Efikasnost motora: 94,9 posto

Rimac 2015. godine radi na projektu "personal watercrafta" koji lebdi iznad vode, 300 primjeraka će proizvesti 2015. godine, 2016. godine preko 1000 primjeraka, testiranja se mogu vidjeti na jezeru pored Sv. Nedelje:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2689&v=VrBTnQHbPM4

Rimac 2015. godine radi na letećem automobilu koji će imati električni pogon na cesti i benzinski u zraku, za koji će mu trebati zrakoplovna pista zbog testiranja:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2736&v=VrBTnQHbPM4

Ima tu još puno toga, mogao bi pisati satima, sada više nemam vremena...

Markkonen (razgovor) 21:38, 20. listopada 2018. (CEST)

Dvanaesti Igrač

Da li ti čitaš što pišeš? Stavio sam ti više izvora gdje se vidi da je prvi hrvatski električni auto DOK-ING XD...

Što se tiče linkova na puste izvore, koji to nisu pouzdani? I može neko objašnjenje, dokaz, argument, bilo što, koji to opovrgava?Markkonen (razgovor) 02:20, 21. listopada 2018. (CEST)