Zapovjedništvo specijalnih snaga OSRH: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Slika VHS-D2.jpg je uklonjena jer ju je na Commonsu obrisao Fitindia
Ex13 (razgovor | doprinosi)
mNema sažetka uređivanja
Redak 253: Redak 253:
|40x53mm
|40x53mm
|{{ZD+X/S|SAD}}
|{{ZD+X/S|SAD}}
|}

==Poveznice==
==Poveznice==
* [[Bojna za specijalna djelovanja]]
* [[Bojna za specijalna djelovanja]]

Inačica od 5. kolovoza 2020. u 14:42

Zapovjedništvo specijalnih snaga
Osnovana veljača 2015.
Grana Oružane snage Republike Hrvatske
Vrsta Specijalne Snage
Uloga - Direktna akcija

- Specijalno izviđanje - Protuterorizam - Vojna pomoć - Nekonvencionalno ratovanje - Spašavanje taoca

Sjedište Vojarna Drgomalj, Delnice

Vojna luka Lora, Split Vojna baza "Josip Jovic", Udbina

Geslo Viribus unitis
Dan postrojbe 8. rujna
Sudjelovanje u borbama Rat u Afganistanu (2003-2015) (2015-)

Operacija Atalanta (2014-)

Odlikovanja Red bana Josipa Jelačića
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
brigadir Perica Turalija
Znakovlje
Beretka zelena

Zapovjedništvo specijalnih snaga (kratica ZSS) je cjelina Oružanih snaga Republike Hrvatske, podređena Glavnom stožeru OSRH, čija je misija osigurati borbenu spremnost specijalnih snaga za operacije u obrani teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske te za sudjelovanje u NATO i koalicijskim vođenim operacijama.

Zapovjedništvo specijalnih snaga nastalo je iz Bojne za specijalna djelovanja (BSD) koja je postojala do prosinca 2014. godine, kada je u cilju reorganizacije i uspostavljanja nove strukture, a u skladu s odredbama Dugoročnog plana razvoja OS RH za razdoblje 2015. do 2024. godine, te odlukom Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, odlukom ministra obrane RH i zapovijedi načelnika GS OS RH, pokrenuto gašenje BSD-a i stvaranje Zapovjedništva specijalnih snaga. Cilj preustrojavanja je stvaranje interoperabilnih, razmjestivih i spremnih snaga za specijalne operacije koje će biti sposobne odgovoriti svojim djelovanjem na trenutne i buduće sigurnosne izazove.

Početkom veljače 2015. godine ustrojeno je Zapovjedništvo specijalnih snaga koje u svom sastavu ima i pet ustrojbenih jedinica.

Dan Zapovjedništva specijalnih snaga je dan ustroja i nastanka prve postrojbe za specijalna djelovanja u OS RH - Bojne za specijalna djelovanja, 8. rujna 2000. godine.[1]

Postrojbe ZSS-a

Zapovjedna satnija

Vježba pripadnika ZSS-a

Zadaće Zapovjedne satnije ZSS-a, temelje se na pružanju pravovremene i cjelovite potpore Zapovjedništvu specijalnih snaga kroz segmente sanitetskog osiguranja, prometnog osiguranja, nabavom, opskrbom, skladištenjem, izdavanjem i održavanjem materijalno tehničkih sredstava, svih komunikacijskih sredstava i cjelokupnoj logističkoj potpori, kao i provođenju zadaća čuvanja i osiguranja ključnih objekata ZSS-a. Zapovjedna satnija je smještena u Delnicama.

1. grupa specijalnih snaga

Misija 1. GSS je planiranje, priprema i provedba specijalnih operacija koje uključuju tri osnovne zadaće: izravnu akciju (IA), specijalno izviđanje i nadzor (SI) i vojnu pomoć (VP), u kopnenom okruženju, kroz puni spektar vojnih djelovanja a u cilju potpore i zaštite strateških interesa Republike Hrvatske.

Popis zadaća važnih za misiju usmjeren je na krajnje efekte koje imaju za cilj polučiti maksimalan učinak na operativne i strateške ciljeve, a izravno podupiru Zapovjedništvo specijalnih snaga. Pritom je potpuno jasno da pojedine zadaće u okviru dane misije zahtijevaju eksternu potporu kao što je na primjer potpora u zračnom transportu, komunikacijskim sredstvima, obavještajnoj ili logističkoj potpori. 1. GSS je smještena u Vojarni "Josip Jović" u Udbini.

2. grupa specijalnih snaga

Misija 2. GSS proizlazi iz misije Zapovjedništva specijalnih snaga i obuhvaća planiranje, pripremu i provedbu specijalnih operacija kroz tri osnovne zadaće: specijalno izviđanje i motrenje, izravne akcije i vojna pomoć, sa dodatnom sposobnošću djelovanja ispod i/ili na vodenim površinama (mora, rijeke, jezera, obalna područja i sva ostala vodena okruženja). 2. GSS je smještena u Lori u Splitu.

Komando satnija

Komando satnija se sastoji od zapovjednog elementa, vodova za specijalna djelovanja (SOTU-a) u koje se razmještaju oni koji prođu inicijalnu fazu obuke na Temeljnoj obuci za specijalna djelovanja (TOzSD), a prije narednih i naprednih obuka po specijalnostima. Komando satnija (KS) samostalno ili u sastavu drugih snaga provodi djelovanja sa ograničenom sposobnošću provedbe izravnih akcija i specijalnog izviđanja.

Komando satnija podupire Grupe specijalnih snaga, omogućuje profesionalni razvoj vojnika, dočasnika i časnika u dostizanju sposobnosti operativca specijalnih snaga, te izvršava i ostale zadaće od interesa za Zapovjedništvo specijalnih snaga. Komando satnija je smještena u Delnicama.

Satnija za obuku

Misija Satnije za obuku je pružanje potpore u temeljnoj i specijalističkoj obuci sastavnicama Zapovjedništva specijalnih snaga kao i za planiranje, pripremu i provedbu punog spektra specijalnih operacija koji uključuje tri osnovne zadaće – izravnu akciju (IA), specijalno izviđanje i nadzor (SI) i vojnu pomoć (VP), kroz puni spektar vojnih djelovanja.

Popis zadaća važnih za misiju usmjeren je na krajnje efekte koje imaju za cilj polučiti maksimalan učinak na operativne i strateške ciljeve a izravno podupiru Zapovjedništvo specijalnih snaga. Potpuno je jasno da pojedine zadaće u okviru dane misije zahtijevaju eksternu potporu kao što je na primjer potpora u zračnom transportu, komunikacijskim sredstvima, obavještajnoj ili logističkoj potpori. Satnija za obuku je smještena u Delnicama.

Oprema

Samokresi
Model Slika Kalibar Porijeklo
HS Produkt HS
HS2000
9x19mm Hrvatska
HS Produkt SF
XDM
9x19mm Hrvatska
Strojnice
Model Slika Kalibar Porijeklo
Heckler & Koch MP7
MP7
4.6x30mm Njemačka
Heckler & Koch UMP
UMP
9x19mm Njemačka
Heckler & Koch MP5
MP5
9x19mm Njemačka
Jurišne puške
Model Slika Kalibar Porijeklo
HS Produkt VHS-2 5.56x45mm Hrvatska
Heckler & Koch G-36
G36
5.56x45mm Njemačka
Heckler & Koch HK416
HK416
5.56x45mm Njemačka
Colt M4
M4
5.56x45mm SAD 200
FN SCAR
SCAR
5.56x45mm Belgija
FN F2000
FN2000
5.56x45mm Belgija
Puškostrojnice
Model Slika Kalibar Porijeklo
FN Minimi
Minimi
5.56x45mm Belgija
Heckler & Koch HK21
HK21
5.56x45mm Njemačka
Browning M2
Browning M2
12.7x99mm SAD
Snajperske puške
Model Slika Kalibar Porijeklo
Heckler & Koch HK417
HK417
7.62×51mm Njemačka
Remington M40
Remington M40
7.62×51mm SAD
SAKO TRG-42
TRG-42
7.62x67mm Finska
Barrett M82
Datoteka:M82A1 barrett.jpeg
12.7×99mm SAD
Metallic RT-20
RT-20
20x110mm Hrvatska
Bacači granata
Model Slika Kalibar Porijeklo
HS Produkt VHS-BG 40x46mm Hrvatska
Heckler & Koch AG36
AG36
40x46mm Njemačka
Metallic RBG-6
RBG-6
40x46mm Nepoznata kratica »J« JAR

Hrvatska

Mk 19 bacač granata
Mk 19
40x53mm SAD

Poveznice

Izvori

http://www.osrh.hr/#rubData/HTML/HR/O NAMA/ZSS/02_20150619_Postrojbe_ZSS_v1/Postrojbe_ZSS_HR.htm