Zapovjedništvo za specijalne operacije (SAD)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zapovjedništvo za specijalne operacije
United States Special Operations Command
(USSOCOM)
United States Special Operations Command Insignia.svg
Osnovana 16. travnja 1987.
Država Flag of the United States.svg SAD
Uloga Specijalne snage
Sjedište ZB MacDill, Florida, SAD
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
Gen. Richard D. Clarke

Zapovjedništvo za specijalne operacije Sjedinjenih Država (eng.: United States Special Operations Command, USSOCOM ili SOCOM) je združeno borbeno zapovjedništvo Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država koje nadgleda komponente specijalnih snaga Američke vojske, Američke ratne mornarice, Marinskog zbora Sjedinjenih Država i Američkog ratnog zrakoplovstva. Svaka od grana Oružanih snaga ima svoje zapovjedništvo za specijalne operacije, a postoji i Združeno zapovjedništvo za specijalne operacije (Joint Special Operations Command, JSOC) koje objedinjuje specijalne postrojbe iz svih grana Oružanih snaga pod jednim zapovjedništvom. U Americi se koristi termin Zapovjedništvo za specijalne operacije jer specijalne snage označava Specijalne snage Američke vojske dok postrojbe za specijalne operacije označava sve specijalne postrojbe u Oružanim snagama.

Podčinjena zapovjedništva Zapovjedništva za specijalne operacije su: Združeno zapovjedništvo za specijalne operacije, Zapovjedništvo za specijalne operacije - združene sposobnosti, Zapovjedništvo za specijalne operacije Vojske Sjedinjenih Država, Zapovjedništvo za specijalne operacije snaga Marinskog zbora Sjedinjenih Država, Mornaričko zapovjedništvo za specijalno ratovanje Sjedinjenih Država, Zapovjedništvo za specijalne operacije Ratnog zrakoplovstva.

Zapovjedništvo za specijalne operacije je osnovano 16. travnja 1987. godine nakon istraga i preporuka nakon neuspješnog pokušaja oslobađanja američkih taoca iz američkog veleposlanstva u Teheranu 1980. godine. Zapovjedništvo za specijalne operacije je jedno od četiri funkcionalna borbena zapovjedništva Oružanih snaga SAD-a uz Kibernetičko zapovjedništvo, Strateško zapovjedništvo i Transportno zapovjedništvo. Uz funkcionalna postoji i šest geografskih borbenih zapovjedništava koje svakom zapovjedništvu daju odgovornost nad dijelom svijeta. Na čelu Zapovjedništva za specijalne je zapovjednik u činu generala zbora. Zapovjedništvo za specijalne operacije ima preko 69 000 pripadnika.

Zapovjedništvo za specijalne operacije je zaduženo za povođenje prikrivenih i tajnih misija, kao što su: izravna akcija, posebno izviđanje, protuterororističko djelovanje, protuustaničko djelovanje, nekonvencionalno ratovanje, psihološko ratovanje, civilne poslove i operacije protiv droge.

Povijest[uredi VE | uredi]

Delte u Afganistanu 2001.
Zelene beretke u Afganistanu
75. lovačka pukovnija
Mornaričko središte za specijalno ratovanje
Obuka u zimskim uvjetima
Mornarički tuljani
Padobranski spasioci
160. zrakoplovna pukovnija za specijalne operacije i 22. eskadrila za specijalne taktike

Neracionalna struktura zapovijedanja i kontrole raznih odvojenih američkih postrojbi za specijalne operacije (SOF), koja je dovela do neuspjeha spašavanja američkih taoca iz američkog veleposlanstva u Teheranu u Operaciji Orlova kandža 1980. godine, naglasila je potrebu unutar Ministarstva obrane za reformom i reorganizacijom. Od incidenta, načelnik Glavnog stožera američke vojske, general Edward C. Meyer, pozvao je na daljnje restrukturiranje sposobnosti specijalnih operacija, te na kraju pomogao u stvaranju Delta odreda. Iako neuspješan na razini Oružanih snaga, Meyer je ipak nastavio konsolidirati specijalne postrojbe američke vojske pod novim 1. zapovjedništvom za specijalne operacije 1982. godine.

Do 1983. godine u Kongresu je rasla svijest o potrebi za vojnim reformama. U lipnju je Senatski odbor za Oružane snage (SASC) predvođen senatorom Barryjem Goldwaterom započeo dvogodišnje istraživanje Ministarstva obrane, koje je uključivalo ispitivanje postrojbi za specijalne operacije. Ministarstvo obrane je 1. siječnja 1984. osnovalo Zajedničku agenciju za specijalne operacije; međutim, ta agencija nije imala ni operativnu ni zapovjednu vlast nad postrojbama za specijalne operacije. Zajednička agencija za posebne operacije nije učinila mnogo na poboljšanju spremnosti i sposobnosti specijalnih postrojbi.

I Zastupnički dom i Senat američkog Kongresa su donijeli zakone o reformi snaga za specijalne operacije, a potom su predstavnici Senata i Zastupničkog doma sklopili kompromis. Zakon je pozvao na uspostavu ujedinjenog borbenog zapovjedništva na čelu s generalom od četiri zvjezdice za sve postrojbe za specijalne operacije i pomoćnikom ministra za obranu za specijalne operacije i sukobima niskog intenziteta, Koordinacijskim odborom za sukobe niskog intenziteta unutar Vijeća za nacionalnu sigurnost, te novi Program glavnih snaga (MFP-11) za snage za specijalne operacije (takozvana "čekovna knjižica snaga za specijalne operacije"). Američki Kongres je odlučio prisiliti Ministarstvo obrane i predsjedničku administraciju na potrebene reforme.

Predsjednik Ronald Reagan odobrio je uspostavu novog Zapovjedništva 13. travnja 1987. Ministarstvo obrane je aktiviralo Zapovjedništvo za specijalne operacije (USSOCOM) 16. travnja 1987. i imenovalo generala Jamesa Lindsaya za prvog zapovjednika Zapovjedništva za specijalne operacije. Senat ga je prihvatio bez rasprave.

Prva taktička operacija novoosnovanog Zapovjedništvo za specijalne operacije bila je operacija Iskrena volja (Earnest Will) u rujnu 1987. godine koja je trebala osigurati nesmetani i sigurni prolazak tankera za naftu i drugih trgovačkih brodova neutralnih država kroz Perzijski zaljev za vrijeme Iransko-iračkog rata. U operaciji je sudjelovala 160. zrakoplovna pukovnija za specijalne operacije, Mornarički tuljani (Navy SEALs) i specijalni brotski timovi (SBT)

Iranski napadi na tankere su potaknuli Kuvajt da od Sjedinjenih Američkih Država u prosincu 1986. godine zatraži registraciju 11 kuvajtskih tankera kao američkih brodova kako bi ih pratila američka ratna mornarica mornarica. Predsjednik Reagan pristao je na zahtjev Kuvajta 10. ožujka 1987. godine, nadajući se da će to spriječiti iranske napade. Međutim, zaštita koju su pružili američki brodovi nije zaustavila Iran, koji je koristio mine i male čamce kako bi uznemiravao konvoje koji su se kretali prema Kuvajtu.

Krajem srpnja 1987., kontraadmiral Harold J. Bernsen, zapovjednik američkih snaga na Bliskom Istoku, zatražio je pomoć Mornaričkog zapovjedništva za specijalne operacije. Specijalni brodski timovi su u kolovozu bili raspoređeni sa šest patrolnih brodova Mark III i dva voda Navy SEAL-a. Bliskoistočne snage su odlučile pretvoriti dvije brodske teglenice, Hercules i Wimbrown VII, u mobilne morske baze. Mobilne morske baze omogućile su postrojbama za specijalne operacije u sjevernom Perzijskom zaljevu da spriječe tajno iransko postavljanje morskih mina i napade na male brodove.

Američka fregata USS Samuel B. Roberts udarila je 14. travnja 1988. u podvodnu minu 100 km istočno od obale Bahreina, što je prouzrokovalo veliko oštećenje na trupu broda. Desetorica mornara su bila ozlijeđena. Tijekom operacije Molitvena bogomoljka Sjedinjene Države su žestoko uzvratile, napadajući iranske fregate Sahand i naftne platforme u naftnim poljima Sirri i Sassan. Nakon što su američki ratni brodovi bombardirali platformu Sirri i zapalili je, transportni helikopter UH-60 s vodom Navy SEAL-a poletio je prema platformi, ali se nije mogao dovoljno približiti zbog razbuktale vatre. Sekundarne eksplozije ubrzo su uništile platformu. Nakon toga su iranski napadi na neutralne brodove drastično opali.

Iran je 18. srpnja prihvatio obustavu vatre Ujedinjenih naroda, a 20. kolovoza 1988. okončan je Iransko-irački rat. Snage za specijalne operacije pružile su sposobnost potrebne kako bi američko zapovjedništvo za Bliski Istok CENTCOM dobilo kontrolu nad sjevernim Perzijskim zaljevom i spriječio iranske male brodove i brodare. Mogućnost rada noću pokazala se ključnom jer su iranske snage koristile tamu kako bi prikrile svoje postupke. Osim toga, zbog operativnih zahtjeva za vrijeme operacije Earnest Will, Zapovjedništvo za specijalne operacije je razvilo nove sustave naoružanja obalne ophodne brodove i čamce za specijalne operacije Mark V.

Svrha[uredi VE | uredi]

Zapovjedništvo za specijalne operacije (USSOCOM) je zaduženo za povođenje prikrivenih i tajnih misija, kao što su:

 • izravna akcija - prepadi, zasjede, sabotaže
 • posebno izviđanje - prikupljanje obavijesti iza neprijateljskih položaja bez otkrivanja
 • protuterororističko djelovanje - borba protiv terorizma
 • vanjska unutarnja obrana - protuustaničko djelovanje
 • nekonvencionalno ratovanje - potporu stranog pobunjeničkog ili pokreta otpora protiv vlastite vlade ili okupacijske sile
 • psihološko ratovanje - psihološke operacije, političko ratovanje, propaganda, svako djelovanje uglavnom psihološkim metodama s ciljem izazivanja planirane psihološke reakcije kod ljudi
 • civilni poslovi - djelatnost koju vojska upotrebljava da bi se zadobila potporu među stanovništvom
 • operacije protiv droge - zabrane droga, vojne pomoć i vojne intervencije, s ciljem smanjenja ilegalne trgovine drogom u Sjedinjenim Američkim Državama

Svaka grana Oružanih snaga SAD-a ima posebno zapovjedništvo za specijalne operacije koja je jedinstvena i sposobna za izvođenje vlastitih operacija, ali kada različite snage za specijalne operacije moraju raditi zajedno za pojedinu operaciju, Zapovjedništvo za specijalne operacije USSOCOM postaje zapovjedništvom združenih postrojbi za specijalne operacije umjesto Zapovjedništva za specijalne operacije pojedine grane Oružanih snaga.

Ustroj[uredi VE | uredi]

 • Združeno zapovjedništvo za specijalne operacije (Joint Special Operations Command, JSOC)
  • 1. operativni odred specijalnih snaga Delta Američke vojske (1st Special Forces Operational Detachment-Delta, 1st. SFOD-Delta)
  • Razvojna grupa za mornaričko specijalno ratovanje Američke ratne mornarice ili Seal tim 6. (Naval Special Warfare Development Group, DEVGRU, SEAL Team Six)
  • Pukovnijska izvidnička satnija 75. lovačke pukovnije Američke vojske (75th Ranger Regiment: Regimental Reconnaissance Company, RRC)
  • 24. eskadrila za specijalne taktike Američkog ratnog zrakoplovstva (24th Special Tactics Squadron, 24th STS)
  • Djelatanost za obavještajnu potporu (Intelligence Support Activity, ISA)
  • Zajednička postrojba za komunikaciju (Joint Communications Unit, JCU)
 • Zapovjedništvo za specijalne operacije Vojske Sjedinjenih Država (United States Army Special Operations Command, USASOC)
  • 1. Zapovjedništvo specijalnih snaga (1st Special Forces Command)
  • 1. operativni odred specijalnih snaga Delta (1st Special Forces Operational Detachment-Delta)
  • 75. lovačka pukovnija (75th Ranger Regiment)
  • Vojno zrakoplovno zapovjedništvo za specijalne operacije (Army Special Operations Aviation Command)
  • 160. zrakoplovna pukovnija za specijalne operacije (160th Special Operations Aviation Regiment, Night Stalkers)
  • 4. grupa za psihološke operacije (4th Psychological Operations Group)
  • 8. grupa za psihološke operacije (8th Psychological Operations Group)
  • 95. brigada za civilne poslove (95th Civil Affairs Brigade)
  • 528. brigada za podršku specijalnih operacija (528th Sustainment Brigade Special Operations)
  • Središte za specijalno ratovanje John F. Kennedy (John F. Kennedy Special Warfare Center)
 • Zapovjedništvo za specijalne operacije snaga Marinskog zbora Sjedinjenih Država (United States Marine Corps Forces Special Operations Command, MARSOC)
  • Marinska uskočka pukovnija (Marine Raider Regiment, Marine Raiders)
  • Marinska obavještajna bojna (Marine Intelligence Battalion, MIB)
  • Marinska grupa za potporu specijalnih operacija (Marine Special Operations Support Group, MSOSG)
  • Marinska škola za specijalne operacije (The Marine Special Operations School, MSOS)
 • Mornaričko zapovjedništvo za specijalno ratovanje Sjedinjenih Država (United States Naval Special Warfare Command, NAVSOC, NSWC)
  • Mornarički tuljani (United States Navy SEALs)
  • Razvojna grupa za mornaričko specijalno ratovanje (Naval Special Warfare Development Group, DEVGRU),
  • Timovi za dopremna vozila (SEAL Delivery Vehicle Teams)
  • Posade za borbena plovila za specijalno ratovanje (Special Warfare Combatant-craft Crewmen, SWCC)
 • Zapovjedništvo za specijalne operacije Ratnog zrakoplovstva (Air Force Special Operations Command, AFSOC)
  • Borbeni kontrolori (Combat Controllers, CCT)
  • Padobranski spasioci (Pararescuemen, PJ)
  • Vremenski tehničari za specijalne operacije (Special Operations Weather Technicians, SOWT)
  • 1. krilo za specijalne operacije (1st Special Operations Wing, 1 SOW)
  • 24. krilo za specijalne operacije (24th Special Operations Wing, 24 SOW)
  • 27. krilo za specijalne operacije (27th Special Operations Wing, 27 SOW)
  • 193. krilo za specijalne operacije (193d Special Operations Wing, 193 SOW) Zračne nacionalne garde
  • 919. krilo za specijalne operacije (919th Special Operations Wing, 919 SOW) Pričuvnog zapovjedništva Ratnog zrakoplovstva
  • 352. krilo za specijalne operacije (352d Special Operations Wing, 352 SOW)
  • 353. grupa za specijalne operacije (353d Special Operations Group, 353 SOG)
  • Škola za specijalne operacije Ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Država (United States Air Force Special Operations School, USAFSOS)

Zapovjednici[uredi VE | uredi]

General Richard D. Clarke
Zapovjednik Razdoblje Grana
General James J. Lindsay 1987. - 1990. Američka vojska
General Carl W. Stiner 1990. - 1993. Američka vojska
General Wayne A. Downing 1993. - 1996. Američka vojska
General Henry H. Shelton 1996. - 1997. Američka vojska
Admiral Raymond C. Smith, Jr. 1997. - 1997. Ratna mornarica
General Peter J. Schoomaker 1997. - 2000. Američka vojska
General Charles R. Holland 2000. - 2003. Ratno zrakoplovstvo
General Bryan D. Brown 2003. - 2007. Američka vojska
Admiral Eric T. Olson 2007. - 2011. Ratna mornarica
Admiral William H. McRaven 2011. - 2014. Ratna mornarica
General Joseph L. Votel 2014. - 2016. Američka vojska
General Raymond A. Thomas 2016. - 2019. Američka vojska
General Richard D. Clarke 2019. - Američka vojska
 • kurziv označava vršitelja dužnosti

Poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]