Zapovjedništvo za specijalne operacije (SAD)

Izvor: Wikipedija
Zapovjedništvo za specijalne operacije
United States Special Operations Command
(USSOCOM)

Osnovana 16. travnja 1987.
Država SAD
Veličina 69.000 (cijelo zapovjedništvo)
2500 (stožer)
Sjedište MacDill AFB, Florida, SAD
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
Gen. Richard D. Clarke

Zapovjedništvo za specijalne operacije Sjedinjenih Država (eng.: United States Special Operations Command, USSOCOM ili SOCOM) je združeno borbeno zapovjedništvo Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država koje nadgleda komponente snaga za specijalne operacije Vojske, Mornarice, Korpusa marinaca i Zračne snage Sjedinjenih Država. Svaka od grana Oružanih snaga ima svoje zapovjedništvo za specijalne operacije, a postoji i Združeno zapovjedništvo za specijalne operacije (Joint Special Operations Command, JSOC) koje objedinjuje specijalne postrojbe "prvog reda" iz svih grana Oružanih snaga. U SAD-u i nekim državama Commonwealtha se koristi termin snage za specijalne operacije (special operations forces; SOF) jer pojam "specijalne snage" izravno označava "Zelene beretke", odnosno Specijalne snage Američke vojske.

Podčinjena zapovjedništva Zapovjedništva za specijalne operacije su: Združeno zapovjedništvo za specijalne operacije, Zapovjedništvo za specijalne operacije Vojske, Zapovjedništvo za specijalne operacije snaga Korpusa marinaca, Zapovjedništvo mornaričkog specijalnog ratovanja, Zapovjedništvo za specijalne operacije Zračne snage.

Zapovjedništvo za specijalne operacije je osnovano 16. travnja 1987. nakon istraga i preporuka nakon neuspješnog pokušaja oslobađanja američkih taoca iz američkog veleposlanstva u Tehranu 1980. Zapovjedništvo za specijalne operacije je jedno od četiri funkcionalna borbena zapovjedništva Oružanih snaga SAD-a uz Kibernetičko zapovjedništvo, Strateško zapovjedništvo i Transportno zapovjedništvo. Uz funkcionalna postoji i šest geografskih borbenih zapovjedništava koje svakom zapovjedništvu daju odgovornost nad dijelom svijeta. Zapovjednik SOCOM-a je časnik u činu generala.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Delta Force u Afganistanu 2001.
"Zelene beretke" u Afganistanu.
Vod 75. Ranger pukovnije
Centar mornaričkog specijalnog ratovanja.
Vježba Navy SEALova u zimskim uvjetima
Navy SEALs
Paraspasitelji.
160. avijacijska pukovnija za specijalne operacije i 22. specijalni taktički eskadron

Neracionalna struktura zapovjedništva i kontrole raznih odvojenih američkih postrojbi za specijalne operacije (SOF), koja je dovela do neuspjeha spašavanja američkih taoca iz američkog veleposlanstva u Tehranu u operaciji Orlova kandža 1980., naglasila je potrebu unutar Departmana obrane za reformom i reorganizacijom. Od incidenta, načelnik Glavnog stožera Vojske Sjedinjenih Država, general Edward C. Meyer, pozvao je na daljnje restrukturiranje sposobnosti specijalnih operacija. Iako neuspješan na razini Oružanih snaga, Meyer je ipak nastavio konsolidirati američke SOF pod novim 1. zapovjedništvom za specijalne operacije 1982.

Do 1983. godine u Kongresu je rasla svijest o potrebi za vojnim reformama. U lipnju je Senatski odbor za Oružane snage (SASC) predvođen senatorom Barryjem Goldwaterom započeo dvogodišnje istraživanje Departmana obrane, koje je uključivalo ispitivanje postrojbi za specijalne operacije. Ministarstvo obrane je 1. siječnja 1984. osnovalo Zajedničku agenciju za specijalne operacije; međutim, ta agencija nije imala ni operativnu ni zapovjednu vlast nad postrojbama za specijalne operacije. Zajednička agencija za posebne operacije nije učinila mnogo na poboljšanju spremnosti i sposobnosti specijalnih postrojbi.

I Zastupnički dom i Senat Kongresa su donijeli zakone o reformi snaga za specijalne operacije, a potom su predstavnici Senata i Zastupničkog doma sklopili kompromis. Zakon je pozvao na uspostavu ujedinjenog borbenog zapovjedništva na čelu s generalom od četiri zvjezdice za sve postrojbe za specijalne operacije i pomoćnikom ministra za obranu za specijalne operacije i sukobima niskog intenziteta, Koordinacijskim odborom za sukobe niskog intenziteta unutar Vijeća za nacionalnu sigurnost, te novi Program glavnih snaga (MFP-11) za snage za specijalne operacije (takozvana "čekovna knjižica snaga za specijalne operacije"). Američki Kongres je odlučio prisiliti Ministarstvo obrane i predsjedničku administraciju na potrebene reforme.

Predsjednik Ronald Reagan odobrio je uspostavu novog Zapovjedništva 13. travnja 1987. Departman obrane je aktiviralo Zapovjedništvo za specijalne operacije (USSOCOM) 16. travnja 1987. i imenovalo generala Jamesa Lindsaya za prvog zapovjednika Zapovjedništva za specijalne operacije. Senat ga je prihvatio bez rasprave.

Prva taktička operacija novoosnovanog Zapovjedništvo za specijalne operacije bila je operacija Iskrena volja (Earnest Will) u rujnu 1987. koja je trebala osigurati nesmetani i sigurni prolazak tankera za naftu i drugih trgovačkih brodova neutralnih država kroz Perzijski zaljev za vrijeme Iransko-iračkog rata. U operaciji je sudjelovala 160. avijacijska pukovnija za specijalne operacije, Navy SEALsi i Specijalni plovilni timovi.

Iranski napadi na tankere su potaknuli Kuwait da od Sjedinjenih Država u prosincu 1986. zatraži registraciju 11 kuwaitskih tankera kao američkih brodova kako bi ih pratila Mornarica Sjedinjenih Država. Predsjednik Reagan pristao je na zahtjev Kuwaita 10. ožujka 1987., nadajući se da će to spriječiti iranske napade. Međutim, zaštita koju su pružili američki brodovi nije zaustavila Iran, koji je koristio mine i male čamce kako bi uznemiravao convoye koji su se kretali prema Kuwaitu.

Krajem srpnja 1987., vice admiral Harold J. Bernsen, zapovjednik američkih snaga na Srednjem Istoku, zatražio je pomoć mornaričkih specijalnih ratnih snaga. Specijalni plovilni timovi su u kolovozu bili raspoređeni sa šest ophodnih brodova Mark III i dva voda Navy SEALova. Srednjoistočne snage su odlučile pretvoriti dvije brodske teglenice, Hercules i Wimbrown VII, u mobilne morske baze. Mobilne morske baze omogućile su postrojbama za specijalne operacije u sjevernom Perzijskom zaljevu da spriječe tajno iransko postavljanje morskih mina i napade na male brodove.

Američka fregata USS Samuel B. Roberts udarila je 14. travnja 1988. u podvodnu minu 100 km istočno od obale Bahraina, što je prouzrokovalo veliko oštećenje na trupu broda. Desetorica mornara su bila ozlijeđena. Tijekom operacije Moleća bogomoljka Sjedinjene Države su žestoko uzvratile, napadajući iranske fregate Sahand i naftne platforme u naftnim poljima Sirri i Sassan. Nakon što su američki ratni brodovi bombardirali platformu Sirri i zapalili je, transportni helikopter UH-60 s vodom Navy SEALova poletio je prema platformi, ali se nije mogao dovoljno približiti zbog razbuktale vatre. Sekundarne eksplozije ubrzo su uništile platformu. Nakon toga su iranski napadi na neutralne brodove drastično opali.

Iran je 18. srpnja prihvatio obustavu vatre Ujedinjenih naroda, a 20. kolovoza 1988. okončan je Iransko-irački rat. Snage za specijalne operacije pružile su sposobnost potrebne kako bi CENTCOM (Central Command) dobilo kontrolu nad sjevernim Perzijskim zaljevom i spriječio iranske male brodove i brodare. Mogućnost rada noću pokazala se ključnom jer su iranske snage koristile tamu kako bi prikrile svoje postupke. Osim toga, zbog operativnih zahtjeva za vrijeme operacije Iskrena volja, Zapovjedništvo za specijalne operacije je razvilo nove sustave naoružanja, obalne ophodne brodove i čamce za specijalne operacije Mark V.

Ustroj[uredi | uredi kôd]

 • Združeno zapovjedništvo za specijalne operacije (Joint Special Operations Command; JSOC)
  • 1. operativni odred specijalnih snaga–Delta (1st Special Forces Operational Detachment–Delta)
  • Mornarička specijalna ratna razvojna grupa (Naval Special Warfare Development Group; DEVGRU)
  • Pukovnijska izvidnička satnija 75. Ranger pukovnije (Regimental Reconnaissance Company, RRC)
  • 24. specijalni taktički eskadron (24th Special Tactics Squadron)
  • Obavještajni potporni aktivitet (Intelligence Support Activity; ISA)
  • Združena komunikacijska jedinica (Joint Communications Unit; JCU)
 • Zapovjedništvo za specijalne operacije Vojske Sjedinjenih Država (United States Army Special Operations Command; USASOC)
  • Zapovjedništvo Specijalnih snaga
  • 1. operativni odred specijalnih snaga–Delta (1st Special Forces Operational Detachment–Delta)
  • 75. Ranger pukovnija (75th Ranger Regiment)
  • 160. avijacijska pukovnija za specijalne operacije (160th Special Operations Aviation Regiment)
  • 4. grupa za psihološke operacije (4th Psychological Operations Group)
  • 8. grupa za psihološke operacije (8th Psychological Operations Group)
  • 95. brigada za civilne poslove (95th Civil Affairs Brigade)
  • 528. brigada za podršku specijalnih operacija (528th Sustainment Brigade Special Operations)
  • Škola i centar specijalnog ratovanja John F. Kennedy (John F. Kennedy Special Warfare Center and School)
 • Zapovjedništvo za specijalne operacije snaga Korpusa marinaca (Marine Corps Forces Special Operations Command; MARSOC)
  • Marine Raider Regiment
  • Marinski obavještajni bataljun (Marine Intelligence Battalion; MIB)
  • Marinska grupa za potporu specijalnih operacija (Marine Special Operations Support Group; MSOSG)
  • Marinska škola za specijalne operacije (The Marine Special Operations School; MSOS)
 • Zapovjedništvo mornaričkog specijalnog ratovanja (Naval Special Warfare Command; NSWC / WARCOM)
  • Navy SEALs
  • Posada specijalnih ratnih borbenih plovila (Special Warfare Combatant-craft Crewmen; SWCC)
  • Specijalni amfibijski izvidnički bolničari
 • Zapovjedništvo za specijalne operacije Zračne snage (Air Force Special Operations Command; AFSOC)
  • Borbeni kontroleri (Combat Control Team, CCT)
  • Paraspasiteljii (Pararescue)
  • Vremenski tehničari za specijalne operacije (Special Operations Weather Technicians; SOWT)
  • 1. krilo za specijalne operacije (1st Special Operations Wing; 1 SOW)
  • 24. krilo za specijalne operacije (24th Special Operations Wing; 24 SOW)
  • 27. krilo za specijalne operacije (27th Special Operations Wing; 27 SOW)
  • 193. krilo za specijalne operacije (193d Special Operations Wing; 193 SOW) Zračne nacionalne garde
  • 919. krilo za specijalne operacije (919th Special Operations Wing; 919 SOW) Pričuvnog zapovjedništva Zračne snage
  • 352. krilo za specijalne operacije (352d Special Operations Wing; 352 SOW)
  • 353. grupa za specijalne operacije (353d Special Operations Group; 353 SOG)
  • Škola za specijalne operacije Zračne snage Sjedinjenih Država (United States Air Force Special Operations School)

Zapovjednici[uredi | uredi kôd]

General Richard D. Clarke
Zapovjednik Razdoblje Grana
General James J. Lindsay 1987–90. Vojska
General Carl W. Stiner 1990–93. Vojska
General Wayne A. Downing 1993–96. Vojska
General Henry H. Shelton 1996–97. Vojska
Admiral Raymond C. Smith, Jr. 1997. Mornarica
General Peter J. Schoomaker 1997. – 2000. Vojska
General Charles R. Holland 2000–03. Zračna snaga
General Bryan D. Brown 2003–07. Vojska
Admiral Eric T. Olson 2007–11. Mornarica
Admiral William H. McRaven 2011–14. Mornarica
General Joseph L. Votel 2014–16. Vojska
General Raymond A. Thomas 2016–2019. Vojska
General Richard D. Clarke 2019. Vojska
 • kurziv označava vršitelja dužnosti

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]