Anticiklona: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodan 1 bajt ,  prije 3 mjeseca
m
→‎Teorija nastanka ciklone: pravopis, replaced: prestavlja → predstavlja
m (RpA: WP:NI, WP:HRV)
m (→‎Teorija nastanka ciklone: pravopis, replaced: prestavlja → predstavlja)
 
Tokom daljeg razvoja ciklone okluzivni proces zahvaća sve veće dijelove frontalnog sustava, koji se sve više savija prema unazad, što se može vidjeti iz [[umjetni satelit|satelit]]skih snimaka oblačnog sustava okludirane ciklone. U zadnjem stadiju produbljivanja ciklona zauzima čitavu [[troposfera|troposferu]]. Gibanje se ciklone sve više usporuje da bi u zadnjem stadiju postala kvazistacionarna. Hladni zrak u donjoj troposferi zauzima sve dijelove ciklone, a topli zrak je podignut u visinu.
 
Kraj razvoja ciklone prestavljapredstavlja završetak procesa okluzije. Kad se ciklona počne postepeno popunjavati (tlak raste na čitavom području), postepeno prestaje oborina, a raspada se i oblačni sustav ciklone.
 
Ciklone koje dolaze s [[Atlantik]]a na europsko kopno obično stižu na kontinent već okludirane. Na jednoj polarnoj fronti nad Atlantikom redovito se stvara niz uzastopnih ciklona, takozvana porodica ciklona, od kojih svaka nova nastaje sve južnije. Takva porodica ciklona može obuhvatiti od 3 do 5 ciklona, koje se kreću od zapada prema istoku sve južnijim putanjama, a u razmaku od jednog do dva dana. Serija ciklona završava se kad prodor hladnog zraka na stražnjoj strani polarne fronte stigne do [[suptropi|suptropskih]] širina.
122.516

uređivanja

Navigacijski izbornik