Apolonije iz Perge

Izvor: Wikipedija
Apolonije iz Perge

Stranice arapskog prijevoda Elementi konika iz 9. stoljeća.
Rođenje oko 262. pr. Kr.
?
Smrt oko 190. pr. Kr.
?
Polje Matematika, geometrija,
Astronomija
Poznat po Apolonijev problem,
Apolonijeva kružnica,
Apolonijeva mreža
Portal o životopisima

Apolonije iz Perge (grč. Ἀπολλώνıος ὁ Περγαĩος, Apollṓnios ho Pergaĩos; ?, 262. pr. Kr. – ?, 190. pr. Kr.), grčki matematičar, nazvan veliki geometar. Studirao je u Aleksandriji, radio u Efezu i Pergamu. U svojem glavnom djelu Elementi konika u 15 knjiga temeljito je obradio teoriju presjeka stošca (oko 400 poučaka). Sačuvane su prve četiri knjige na grčkome, tri u arapskome prijevodu, dok ih je osam izgubljeno. Prvi je za konike upotrijebio nazive elipsa i hiperbola (naziv parabola dolazi od Arhimeda) i ustanovio da se sve te tri vrste presjeka mogu dobiti presijecanjem stošca ravninom. Po njem je nazvan krater na Mjesecu (Apollonius (krater)).[1]

Apolonijev problem[uredi | uredi kôd]

Rješenja Apolonijevog problema (zadate kružnice su označeno crno).

Apolonijev problem je konstrukcijski geometrijski zadatak što ga je prvi postavio i riješio Apolonije u djelu Elementi konika, a glasi: konstruiraj sve kružnice u ravnini koje dodiruju tri zadane kružnice; zadatak se može riješiti elementarno, to jest upotrebom ravnala i šestara.

Apolonijeva kružnica[uredi | uredi kôd]

Apolonijeva kružnica je skup točaka u ravnini za koje je omjer udaljenosti od dviju zadanih točaka A i B stalan; ako je taj omjer jednak jedinici, Apolonijeva kružnica svodi se na simetralu dužine AB.

Apolonijeva mreža[uredi | uredi kôd]

Apolonijeva mreža je fraktal generiran od kružnica tako da svaka kružnica tangira susjedne kružnice. Njegova je fraktalna dimenzija približno 1,3057.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Apolonije iz Perge. Hrvatska enciklopedija. Leksikografski zavod Miroslav Krleža. 2016.
HE
Dio sadržaja ove stranice preuzet je iz mrežnog izdanja Hrvatske enciklopedije i nije slobodan za daljnju upotrebu pod uvjetima Wikipedijine licencije o sadržaju. Uvjete upotrebe uz dano nam pojašnjenje pogledajte na stranici Leksikografskog zavoda