Efez

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Rimska Celsiusova knjižnica u Efezu.

Efez je antički grad na zapadnoj obali Male Azije.

Povijest[uredi VE | uredi]

Povijesna mapa Efeza iz Antike.
Efez

U 11. stoljeću pr. Kr. Efez naseljavaju Jonjani; potom se nalazi pod vlašću Lidije, a od 546. g. pr. Kr. njime vlada Perzijsko Carstvo. Nakon pobjede Grka u grčko-perzijskim ratovima pristupa Delsko-atičkom savezu. Tijekom Peloponeskog rata najprije je na strani Atene, a potom Sparte. Ubrzo nakon toga ponovno dospijeva pod vlast Perzije, a Aleksandar Veliki ga zauzima 334. pr. Kr. Nakon njegove smrti nalazi se pod vlašću Seleukida, Ptolomejevića i Pergama. U to vrijeme Efez doživljava procvat kojem svjedoči Artemidin hram u Efezu koji je podignut u gradu. Bio je to najveći i najraskošniji grčki hram i jedno od sedam svjetskih čuda po Pliniju Starijem.

Godine 133. pr. Kr. oporukom pergamskog vladara Atala III. pripao je Rimu. Tada postaje glavni grad i razvijeno trgovačko i prometno središte rimske pokrajine Male Azije.

Grobnica Sv. Ivana u Bazilici Sv. Ivana iz 6. st.

Nakon osvajanja Gota 263. godine, koji su uništili i Artemidin hram, započinje opadanje Efeza. Kratkotrajno ga osvajaju Arapi 655. god., ali ostaje najdulje pod bizantskom vlašću. Godine 1308. zauzimaju ga Turci. Danas je važna arheološka antička lokacija u Turskoj.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Efez.