Praćka

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Praćka s konopcem
Praćka s rašljama

Praćka je jeftina i jednostavna vrsta ručnog, hladnog oružja, koje djeluje bacanjem streljiva (npr. kamen) na neprijatelja. Za razliku ostalog hladnog oružja sa streljivom, praćka kao streljivo koristi tupe predmete, najčešće kamen ili slično. Danas praćku najčešće koriste sportaši, a kao "oružje" koriste je pastiri, ali se spominje još u biblijsko vrijeme, pa sve do srednjeg vijeka.

Postoje više različitih "modela" praćki, a uglavnom se radi o raznoraznim ručnim radovima od različitih materijala.

Ta jednostavna naprava može biti napravljena od drvenih ili sličnih rašlji s drškom, te gumene trake koja zatezanjem i naglim puštanjem gume izbacuje streljivo pridržavano tom gumom.

Praćka može biti i bez krute drške i rašlji, a može se sastojati od male torbice koja se nalazi između dva duga konopa. Kod ovakvog modela streljivo se izbacuje tako da se stavi u torbicu, a spojeni konopi se zavrte snažnim zamasima oko glave nekoliko puta. U određenom trenutku jedan konop se pusti, čime se izbacuje streljivo.

Dok je streljivo za praćku uobičajen nalazak na arheolškim nalazištima, praćke su veoma rijetke, zbog materijala od koga su izrađene.

Ispucavanje streljiva praćkom s rašljama

David i Golijat[uredi VE | uredi]

Praćka se u Bibliji spominje u borbi između Davida i Golijata, kada pastir David (budući Kralj David), bez oklopa na sebi i naoružan samo praćkom, samo jednim preciznim pogotkom svlada divovskog Filistejskog borca Golijata, sa teškim oklopom na sebi.

Ovo je ujedno i najstariji zapis o ovom oružju. Ovaj dio Biblije napisan je oko 1000 godina pr. Kr., a opisuje događaj od nekoliko stoljeća ranije.