Prečista Krajinska

Izvor: Wikipedija
Prečista Krajinska

Prečista Krajinska (na crnogor. ćiril. Пречиста Крајинска) ili Bogorodica Krajinska ili Manastir Bogorodice Krajinske srednjovjekovni grad, utvrda i crkveno središte na jugozapadnoj obali Skadarskoga jezera, u suvremenoj Crnoj Gori, nekoć Dukljanskom kraljevstvu i Zetskoj državi.

Prvi pomen u sačuvanim izvorima[uredi | uredi kôd]

Prvi puta se Prečista Krajinska u sačuvanim izvorima spominje u Ljetopisu popa Dukljanina, kada je koncem 10. st. u njoj pokopan Petrislav, otac Svetoga Vladimira (cit. na crnogor.):

Wikicitati »Zatim kralj Petrislav izrodi sina koga nazove Vladimir, i umrije u miru. Sahranjen je u crkvi Svete Marije, u mjestu koje se zove Krajina.«

[1]

Crkveno dukljansko-zetsko središte[uredi | uredi kôd]

Početkom 11. st. Prečista Krajinska je dvor kneza Vladimira.

U njezinoj crkvi Sv. Marije, kojoj je ktitorka Vladimirova žena Kosara, prenijeto je njegovo tijelo iz Prespe 1019. godine:

Wikicitati »Žena blaženog Vladimira plakala je velikim plačem, više nego što se može iskazati, mnogo dana. Gledajući, pak, car čudesna djela koja Bog tamo činjaše, dosta se uplaši i naveden kajanjem, dozvoli svojoj rođaci da uzme njegovo tijelo i odnese u mjesto koje se zove Krajina, đe je bio njegov dvor, i položi ga u crkvi svete Marije

[1]

U 15. st. u Prečistoj Krajinskoj je stolovao zetski pravoslavni mitropolit.

Književna djelatnost[uredi | uredi kôd]

Pretpostavka je da se u Duklji glagoljska pismenost mogla razviti pod utjecajem snažnoga centra slavenske pismenosti u Ohridu. Uz Skadarsko jezero razvija se u 11. st. i kasnije književna djelatnost a u središtu je te djelatnosti bila Prečista Krajinska.

Današnje stanje[uredi | uredi kôd]

Ostaci kompleksa danas su u ruševinama. Jedino je značajnije očuvana kula (imala pet katova) zvonika na zapadnom kraju jedne veće prostorije sazidane u nastavku crkve posvećene Uspenju Prečiste Bogorodice.[2]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Ljetopis popa Dukljanina, na crnogorskom jeziku
  2. Institut za crnogorski jezik i književnost: Pregled povijesti crnogorske književnosti. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. travnja 2013. Pristupljeno 12. ožujka 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]