Predolac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Predolac
Metkovic.png
Stari dio Metkovića na padinama Predolca
Visina 114,2 m
Država / pokrajina Flag of Croatia.svg Hrvatska
Dio gorja Dinaridi
Koordinate 43°03′00″N 17°39′16″E / 43.050137°N 17.654465°E / 43.050137; 17.654465
Najbliži gradovi Metković
Predolac na karti Hrvatska
Predolac
Predolac
Pozicija Predolca na karti Hrvatske

Predolac je brdo na čijim se obroncima podno župne crkve sv. Ilije razvio grad Metković. Najviša točka je oko 114,2 m/nm pokraj koje se nalazi gradsko groblje sv. Ivana Nepomuka.

Park šuma[uredi VE | uredi]

Bogata šuma koja se s Predolca proteže i na susjedno brdo Šibanicu proglašena je Park šumom Predolac-Šibanica i zaštićena je 1968. godine, a aktom o zaštiti obuhvaćena je površina 67 ha, a provedenom GIS analizom to područje obuhvaća 42,7 ha. Ta šumska površina predstavlja najvrjedniji i najsačuvaniji šumski kompleks na području grada Metkovića. Temeljne vrste su: alepski bor (Pinus halepensis) oko 70 %, čempres (Cupressus sempervirens) s horizontalnim i vertikalnim varijetetima oko 20 %, česvina (Quercus ilex) i ostali sredozemni florni elementi. Sedlo između Predolca i Šibanice nekada je bilo značajno za prelet ptica. Prelet se odvijao od Hutova blata do močvara Donjeg Poneretavlja na Koševu i Vrbovcima (danas poljoprivredne površine). Cijeli Predolac i područje Šibanice značajno je za zimovanje mnogih ptičjih vrsta, osobito pjevica.[1] Prva zabilježena organizirana pošumljavanja su već iz 1875. godine.

Jama[uredi VE | uredi]

Jama u Predolcu jedan je od najznačajnijih speleoloških objekata na području Dalmacije. Najveća vrijednost Jame u predolcu je bogatstvo i raznolikost vodene faune. Jama u Predolcu stanište je dinarskog špiljskog školjkaša (Congerie kusceri) jedinog školjkaša koji živi u podzemlju. Congeria kusceri je živi fosil i tercijalni relikt, endem Dinarida i jedini predstavnik svoje skupine koja je bila rasprostranjena u tercijaru, ali su svi njeni srodnici izumrli prije 5 milijuna godina. Dinarski špiljski školjkaš nalazi se na popisu posebno zaštićenih vrsta u Republici Hrvatskoj, ali i na popisu strogo zaštićenih životinjskih vrsta Europske unije.[2]

Izvori[uredi VE | uredi]