Protagora (udruga)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Protagora
Naziv udruge: Protagora
Skraćeni naziv: Protagora
Vrsta: {{{vrsta}}}
Predsjednik: Vesna Mihoković Puhovski
Ključne osobe: {{{ključ.osobe}}}
Datum osnivanja: 13. veljače 2006.
Registarski broj: 21004700
Broj članova:
Adresa udruge: Vramčeva 23, 10001 Zagreb
Web: {{{web}}}

Protagora ime je za hrvatsku sekularističku i ateističku udrugu, čije sjedište je u Zagrebu. Cilj udruge je zaštita prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Ciljevi[uredi VE | uredi]

Prema njenom statutu, neposredni ciljevi udruge su strogo poštivanje ustavne odredbe o odvojenosti Crkve i države, snošljivost među ljudima različitih poimanja svijeta, protivljenje bilo kakvim privilegijama na osnovi religiozne pripadnosti jer bi otežavale produktivan suživot i dugoročno narušavale kvalitetu društvenih odnosa, razvijanje svijesti o potrebi prevladavanja religiozne diskriminacije, promicanje odgoja i obrazovanja utemeljenom na kritičkom mišljenju, znanstvenim spoznajama i pravu na sumnju, te razvijanje i jačanje civilnog društva [1].

Rukovodstvo[uredi VE | uredi]

Predsjednica: Vesna Mihoković Puhovski (2013.)

Inicijative[uredi VE | uredi]

Prijepori i kontroverze[uredi VE | uredi]

 • 2013. godine - protivljenje gostovanja znastvenice Judith Reisman te ugrgiranje da se zabrani njeno gostovanje u Hrvatskom saboru [7]
 • 20. rujna 2014. godine na prosvjedu protiv Vatikanskih ugovora koji su organizirale nevladine udruga Glas razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku, Inicijativa "Nisam Vjernik" i Udruga "Protagora", na Cvjetnom trgu u Zagrebu, Laburist Neven Kovačić[8] napao je Ružicu Ćavar nakon njenog pokušaja uzurpacije prosvjeda, nakon čega je morala biti hospitalizirana[9] s dva prijeloma lijeve ruke i razbijenim nosom.[10] Nakon događaja pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izvršila je uvid u foto i video materijal na kojem se je utvrđen grubi nasrtaj znatno mlađe i fizički snažnije muške osobe na žensku osobu starije životne dobi.[11] Pravobraniteljica je navela da je "Činjenica da je napadač iskoristio taj spolno uvjetovan nerazmjer u fizičkoj snazi kako bi grubo povrijedio osobni integritet osobe suprotnog spola na koju je bez zadrške nasrnuo ukazuje na moguću spolnu uvjetovanost konkretnog nasilja", pri čemu je naglasila da nije relevantno "koji su bili motivi napadača, nego je bitna isključivo činjenica da je napadač uporabio svoju fizičku silu na zakonom nedozvoljen način kako bi nad svojom žrtvom demonstrirao svoju nadmoć".[11]
 • 2016. izgubljena sudska parnica protiv udruge "U ime obitelji" radi izjave u članku koji je bio objavljen na portalu narod.hr o navodnim neistinitim činjenicama u komentarima na izjavu udruge Protagora na HRT-u o postupku grada Đakova koji je nudio besplatni ulaz na klizanje ako su djeca došla na božićnu misu zornicu. [12]

Poznati članovi i aktivisti[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

 1. Statut udruge Protagora, pristupljeno 4. studenog 2013.
 2. Tužba udruge Protagora protiv Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, pristupljeno 04. studenog 2013.
 3. Presuda na tužbu udruge Protagora, pristupljeno 04. studenog 2013.
 4. Žalba Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, pristupljeno 04. studenog 2013.
 5. Priopćenje za javnost u svezi presude Županijskog suda u Zagrebu, pristupljeno 16. listopada 2013.
 6. Peticija za reviziju ugovora Republike Hrvatske i Svete stolice, pristupljeno 16. listopada 2013.
 7. http://www.poslovni.hr/hrvatska/zgrozeni-gostovanjem-judith-reisman-u-hrvatskom-saboru-228535
 8. Laburisti: Suspendiran Kovačić zbog napada na R. Ćavar, Glas Istre, 23. rujna 2014., pristupljeno 17. ožujka 2016.
 9. ing. Dragutin Bauman, član Predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnog društva: Zlokobne prijetnje Hrvatsko žrtvoslovno društvo u povodu napada na dr. Ružicu Čavar: "Zlokobne prijetnje", Hrvatsko kulturno vijeće, 23. rujna 2014.
 10. Kristina Ivandić: Ružica Ćavar: Kada je tako zločinački nasrnuo na mene, podsjetilo me na Domovinski rat na agresore-četnike, koji su tako nasrtali na hrvatske civile, narod.hr, 22. rujna 2014.
 11. 11,0 11,1 (ki): Policija DORH-u prijavila napadača na Ružicu Ćavar, narod.hr, 24. rujna 2014.
 12. http://narod.hr/hrvatska/udruga-protagora-izgubila-sudski-spor-ime-obitelji Udruga Protagora izgubila je sudski spor protiv udruge U ime obitelji, koju su tužili zbog članka objavljenog na portalu narod.hr pod naslovom “Udruga Protagora i HRT lažno optužili Crkvu i grad Đakovo”, a kojim su razotkrivene njihove lažne optužbe na račun Katoličke Crkve i grada Đakovo, te im se nalaže da nadoknade trošak parničnog postupka. U tužbi su, između ostaloga, tvrdili kako iznošenjem “netočne informacije kako su udruga Protagora i HRT lažno optužili Crkvu i grad Đakovo, tužitelj potpuno neosnovano u javnosti prikazan kao udruga koja podnosi lažne prijave nadležnim tijelima Republike Hrvatske”. Naglašavali su kako “ovakvim neosnovanim dovođenjem tužitelja u vezu s navodnim lažnim prijavljivanjem navodno nepostojećeg diskriminatornog postupanja grada Đakova(ne i Crkve…), tužitelju je povrijeđeno pravo na ugled i dobar glas, te se isti zbog objave netočne informacije zatekao u neugodnoj situaciji”. Od pučke pravobraniteljice tražili su očitovanje o tom slučaju i obavijest o poduzetim radnjama, posebno u odnosu na njihove tvrdnje kako je takvom praksom prekršen Ustav. HRT je u tome podržao udrugu Protagora, a OVDJE možete pogledati prilog koji je pustila urednica Sanja Mikleušević u Dnevniku HRT-a. U prilogu pravobraniteljica Ivana Milas Klarić kaže da je to ružno i tužno, a još tužnije jer je u ovo predblagdansko doba. Nije joj jasno što se time želi postići: “da djeca ustaju rano, da ih je što više na zornici ili da što više kližu”.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]