Put kraljičina štapa

Izvor: Wikipedija
Put kraljičina štapa, Kings Park Zapadna Australija 11. veljače, 2006.

Put kraljičina štapa (eng. Queen's Baton Relay), slično putu olimpijskog plamena, je put oko svijeta prije početka Igara Commonwealtha, u kojem, kao u štafeti, razni nositelji primaju od prethodnog davatelja, trče noseći ga i predaju ga idućem u nizu. Iako sliči štafetnoj utrci, ovo nije trka, odnosno nositelji su samo u simboličnom trku, trčećem kretanju.
U štapu se nalazi poruka čelnika Britanske zajednice naroda ("Commonwealtha"). Trenutačno (stanje u listopadu 2007.) je to engleska kraljica Elizabeta II.
Put tradicionalno počinje od Buckinghamske palače u Londonu i to kao dio londonske proslave Dana Britanske zajednice naroda (eng. Commonwealth Day).
Kraljica uručiva štap prvom trkaču. Na ceremoniji otvaranja igara, zadnji trkač u nizu uručiva kraljici (ili osobi koja ju mijenja) štap nazad. Potom isti čita glasno poruku, čime službeno otvara igre.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Ovo štafetno nošenje je uvedeno na Igrama 1958. u velškom Cardiffu.
Do Igara 1994., kraljičin štap je išao samo kroz Englesku i zemlju domaćina.
Za Igre Commonwealtha 1998. u Kuala Lumpuru u Maleziji se prvi put uvelo da se kraljičin štap nosi diljem cijele Britanske zajednice naroda.
Kraljičin štap je za Igre Commonwealtha 2002. nošen putem od preko 100 tisuća kilometara i prošao je kroz 23 zemlje.[1]

Victoria, Britanska Kolumbija, Kanada, 1994.[uredi | uredi kôd]

Štap je bio izrađen od srebra, a na njemu su ili urezani tradicijski simboli stvarateljstva obitelji i kultura, uključujući vuka, gavrana i orla sa žabom u kljunu.

Kuala Lumpur, 1998.[uredi | uredi kôd]

Malezija je dala svoj pečat Igrama, kada se kraljičin štap unilo na stadion na slonu. Kraljeviću Edvardu ga je predao malezijski prvi osvajač odličja na Igrama Britanske zajednice naroda, Koh Eng Tong, koji je osvojio zlatno odličje u dizanju utega 1950.

O štapu[uredi | uredi kôd]

Izgleda štapa za igre 1998. je bio nadahnut tradicionalinim malezijskim artefaktom, t.zv. "gobekom", jedinstveni cilindričnim predmetom, često korištenim u malezijskim domaćinstvima.

Manchester, 2002.[uredi | uredi kôd]

Štap je bio od posebnog značenja, jer je simbolizirao zlatni jubilej engleske kraljice. Stoga je dizajniran za odraziti jedinstvenost pojedinačnog i općeg ritma ljudske vrste.

Melbourne, 2006.[uredi | uredi kôd]

Put kraljičina štapa 2006. je bila najdulja svjetska štafetna "trka", koja je prešla 180 tisuća kilometara, posjetivši svaku od 71 zemlju članicu koja je poslala svoj sastav na Igre.[2] u godinu i jedan dan.
Kraljičin štap je započeo svoj put, po običaju, u Buckinghamskoj palači, a okončao je svoj put u Melburneu, u Australiji, na Melbourne Cricket Groundu. Nosio je poruku kraljice Elizabete II. na ceremoniju otvaranja.

O štapu[uredi | uredi kôd]

Štap je sadržavao 71 svjetlo na prednjem dijelu, predstavljajući 71 zemlju članicu Federacije Igara Commonwealtha. Videokamera koja je bila ugrađena s prednje strane štapa je snimala neprekidno kako je štap putovao. GPS-lokator je bio ugrađen, tako da se položaj štap moglo uživo viditi na službenim internetskim stranicama Igara Commonwealtha.

Zadnji nosači štapa[uredi | uredi kôd]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Queen's Baton Relay: The tradition continues... Melbourne 2006 Commonwealth Games Corporation. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. veljače 2007. Pristupljeno 15. veljače 2007.
  2. Britanska zajednica naroda ima 53 člana. Ali, četiri "domaće nacije" (eng. "Home Nations") šalju odvojene sastave na Igre, kao i britanski krunski posjedi, nekoliko britanski prekomorskih teritorija, australski vanjski teritorij Norfolk i dvije nesuverene države u slobodnom savezu (asocijaciji) s Novim Zelandom, Kukovi otoci i Niue.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]