Puzaši

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Anguidae
Obični sljepić Anguis fragilis
Obični sljepić Anguis fragilis
Status zaštite

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Red: Squamata
Podred: Sauria
Porodica: Anguidae
Gray, 1825.
Područje života
Rodovi

Anguis
Ophisaurus
Pseudopus
Celestus
Diploglossus
Ophiodes
Abronia
Barisia
Coloptychon
Elgaria
Gerrhonotus
Mesaspis

Puzaši (Anguidae) su porodica unutar razreda gmazova koja obuhvaća oko 120 vrsta razvrstanih u 12 rodova. Žive u Europi, Aziji, Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi, kao i na Antilima.

Osobine[uredi VE | uredi]

Puzaši su vrlo raznovrsna porodica guštera. U toj porodici su zmijolike vrste bez nogu, kao što je obični sljepić, kao i izduženi oblici čije su noge zakržljale, ali i vrste s četiri noge koje imaju po pet prstiju. Kod svih puzaša su ljuske ojačane koštanim pločicama.

Mnoge vrste imaju bočno s obje strane tijela kožne nabore koji olakšavaju širenje tijela nakon uzimanja hrane, a omogućuju i istovremeno disanje. Korisni su i kod neophodnog širenja tijela puzaša u vrijeme razvoja i sazrijevanja jaja.

Kao i kod gušterica, rep ovih životinja se u slučaju opasnosti vrlo lako se odbacuje. Nakon nekog vremena, on se regenerira, ali ne u potpunosti. Za razliku od zmija, puzaši imaju pokretne očne kapke, kao i vanjske slušne otvore.

Puzaši imaju snažne čeljusti, većinom snabdjevene s tupim kutnjacima. Večina puzaša se hrani kukcima i mekušcima, a neki i drugim gušterima i malim sisavcima. Samo mali broj vrsta rađa žive mlade. Većina polaže jaja.

BLAVOR, Ophisaurus apodus

Sistematika[uredi VE | uredi]

Svi rodovi ove porodice navedeni su u taksokviru. Ovdje se navodi njihovo razvrstavanje po pojedinim potporodicama:

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Puzaši