Puzaši

Izvor: Wikipedija
Anguidae
Obični sljepić Anguis fragilis
Obični sljepić Anguis fragilis
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Red: Squamata
Podred: Sauria
Porodica: Anguidae
Gray, 1825.
Rodovi
vidi tekst

Puzaši (Anguidae) su porodica unutar razreda gmazova koja obuhvaća oko 120 vrsta razvrstanih u 12 rodova. Žive u Europi, Aziji, Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi, kao i na Antilima.

Osobine[uredi | uredi kôd]

Puzaši su vrlo raznovrsna porodica guštera. U toj porodici su zmijolike vrste bez nogu, kao što je obični sljepić, kao i izduženi oblici čije su noge zakržljale, ali i vrste s četiri noge koje imaju po pet prstiju. Kod svih puzaša su ljuske ojačane koštanim pločicama.

Mnoge vrste imaju bočno s obje strane tijela kožne nabore koji olakšavaju širenje tijela nakon uzimanja hrane, a omogućuju i istovremeno disanje. Korisni su i kod neophodnog širenja tijela puzaša u vrijeme razvoja i sazrijevanja jaja.

Kao i kod gušterica, rep ovih životinja se u slučaju opasnosti vrlo lako se odbacuje. Nakon nekog vremena, on se regenerira, ali ne u potpunosti. Za razliku od zmija, puzaši imaju pokretne očne kapke, kao i vanjske slušne otvore.

Puzaši imaju snažne čeljusti, većinom snabdjevene s tupim kutnjacima. Većina puzaša se hrani kukcima i mekušcima, a neki i drugim gušterima i malim sisavcima. Samo mali broj vrsta rađa žive mlade. Većina polaže jaja.

BLAVOR, Ophisaurus apodus

Sistematika[uredi | uredi kôd]

Svi rodovi ove porodice navedeni su u taksokviru. Ovdje se navodi njihovo razvrstavanje po pojedinim potporodicama:

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Puzaši