HRT – Radio Sljeme

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Radio Sljeme)
Hrvatski radio Sljeme
Razina regionalna
Frekvencija 88,1 MHz
Snaga 5 kW (Sljeme)
Jezik hrvatski
Početak emitiranja 17. travnja 1953.
Sjedište Zagreb, Hrvatska
Adresa Prisavlje 3, 10000 Zagreb
Streaming Slušaj uživo
Službena stranica radio.hrt.hr/radio-sljeme

Hrvatski radio Sljeme ili Radio Sljeme, hrvatska je radijska postaja koja je dio Hrvatskoga radija i odašilje svoj program na području Zagreba i Sjeverozapadne Hrvatske od 17. travnja 1953., isprva pod nazivom Radio na valu 202,1, a od 15. svibnja 1953. kao Radio Sljeme. Prve emisije bile su Kroz Zagreb, Muzika-želje slušalaca, Mali oglasnik. Četverosatni program proširio se 1986. godine na dvanaestosatni. Posebice popularne bile su emisije Abeceda grada i Dnevni događaji te emisije emitirane tijekom i uoči Univerzijade 1987. Tijekom Domovinskoga rata osobito slušane bile su emisije S domovinskih bojišta Marine Mučalo (najčešće emitirane s prve crte obrane) i svakodnevno promišljanje o ratu i njegovim posljedicama u emisiji Glas misli Voje Šiljka. Uvođenjem noćnog programa u siječnju 1997. Radio Sljeme je prešlo na 24-satno emitiranje.

Na Radio Sljemenu emitirala se jutarnja petominutna duhovna misao Hvaljen Isus i Marija, a emitirala se dvadeset godina. Termini su varirali od 7.30, 6.40 te od 6 sati ujutro, a onda je ukinuta bez objašnjenja.[1]

Radio Sljeme je danas jedna od najslušanijih postaja u gradu Zagrebu što potvrđuje i istraživanje agencije Media metar, prema kojoj je 4. siječnja 2007. za vrijeme praćenja Svjetskoga skijaškog kupa postaja Radio Sljeme potukla konkurenciju i našla se na prvomu mjestu. „ Najzagrebačkiji radio” - poznati je sinonim radija, a popularan je zbog programskoga usmjerenja u kojemu središnje mjesto zauzimaju grad Zagreb i županije Sjeverozapadne Hrvatske koje mu gravitiraju.[2][3]

U početku je postaja svoj program odašiljala putem srednjevalih odašiljača koji su se koristio u početcima emitranja. 3. listopada 1971. g. krenulo je UKV (FM) emitiranje na 88,1 MHz sa Sljemena, isprva sa starog odašiljača, a od 15. svibnja 1976. g. s novoga RTV tornja koji je toga dana počeo s radom.

Program[uredi | uredi kôd]

  • Jutarnji program
  • Prijepodnevni program
  • Poslijepodnevni program
  • Večernji program
  • Vikend

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. Ukidanjem emisije 'Hvaljen Isus i Marija' pravi se još veći kaos u državi[neaktivna poveznica], piše Vlado Čutura, za Horvatska.com priredio Damir Borovčak. Preuzeto 25. ožujka 2013.
  2. HRT Sljeme: Fotoklub Čakovec. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. rujna 2022. Pristupljeno 12. rujna 2022.
  3. HRT Sljeme: Tehnička škola Čakovec. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. rujna 2022. Pristupljeno 12. rujna 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]