Ravne na Koroškem

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Ravne na Koroškem
Ulica u Raven na Koroškem
Ulica u Raven na Koroškem
Koordinate: 46°32′N 14°57′E / 46.533°N 14.95°E / 46.533; 14.95Koordinate: 46°32′N 14°57′E / 46.533°N 14.95°E / 46.533; 14.95
Država: Flag of Slovenia.svg Slovenija
'Pokrajina:' Koruška
'Regija:' Koruška
Općina Ravne na Koroškem
Visina 410 m
Stanovništvo (2002.)
 - Grad 10.507
Poštanski broj 2390 Ravne na Koroškem
Službena stranica www.ravne.si/
Zemljovid
Ravne na Koroškem na karti Slovenija
Ravne na Koroškem
Ravne na Koroškem

Ravne na Koroškem (njemački:Gutenstein)) je grad i središte istoimene općine u sjevernoj Sloveniji. Ravne na Koroškem se nalazi u blizini granice sa Austrijom, ovo je glavni grad u pokrajini Koruškoj i statističkoj regiji Koruškoj.

Stanovištvo[uredi VE | uredi]

Prema popisu stanovništva iz 2002. godine Ravne na Koroškem je imao 10.507 stanovnika, te je najveće naselje u slovenskome dijelu Koruške.


Ime grada[uredi VE | uredi]

Do 1952. godine grad se zvao Guštanj.

Lega[uredi VE | uredi]

Glavni grad Koruške: Grad Ravne i planina Peca u pozadini

Grad se nalazi u raznolikom krajoliku donje Mežiška Dolina, stisnut u široku dolinu, okružen bogatom šumom, a sa južne strane stoji planina Uršlja Gora. To je najgušće naseljeni dio Koruškoj, gdje je grad Ravno več jedna urbana enora sa susjednim Prevalje. Danas je grad Ravne administrativno, gospodarsko, obrazovno, sportsko i kulturno središte doline Meže.

Povijest[uredi VE | uredi]

Okružje grada Ravne bilo je naseljeno u antici, jer je kroz grad prolazila rimska cesta. Na mjestu čeličane pronađene su rimske keramike, mozaički kamen, cigla i novac. Prvi put Ravne spominje se u 1248 kao Guttenstein kao trg u 1317. U 14. stoljeću postaje Guštanj provincijski kneževski trg te je osvojio pravo na četiri godišnjih sajmova i prikupiti sejmnine.

Ravne na Koroškem 1962 (10).jpg

Od kraja 16. stoljeća, trg je imao grb i službeni pečat zelene boje, predstavljaju stablo s tri stabla krošnje. Trgovci su bili osobno slobodni, ali tržište samouprave nije bilo savršeno. Guštanj bio je obrtnički centar (postolara, kovači, lončari, tanners, slikari, rokavičarji, glavničarji). krojenje ceh u Guštanju u pogonu je od 1749. godine. U 16. i 17. stoljeću trg je dobio pravo do tri godišnjih sajmova koji pospešavaju razvoj trgovine i obrta.

Trg Guštanj jednom

Počeci željeza idu natrag u 1620. godine, nakon 1774 godine počela je več industrijska proizvodnja željeza, kada uz rijeku Mežu rade kovačnice i žebljarne. Godine 1807., tvornice Fužine kupili su grofovi Thurni koji su do kraja stoljeća proširili proizvodnju proizvoda od željeza i čelika. U 1848. u ugljenokopima i željezarskim radionicama u Guštanju, Prevaljama, Črni i Mežici radilo više od 1200 radnika. Godine 1863. grad je dobio željezničku poveznicu koja je omogućila brz gospodarski razvoj u drugoj polovici 19. stoljeća. Temelj za razvoj bio je čelik. Čak i prije Prvog svjetskog rata, visokokvalitetni čelik bio je prodan na Middle i Far East i Rusija.

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

U ovom području postoji gotovo 400 godina stara željezna tradicija. Železarna Ravne jednom je bila, ne samo ponos Slovenije, ali i Jugoslavija. Unatoč kolapsu u 1989 godine, Ravne so danas opet i dalje vodeći industrijski grad u Koruškoj iu Sloveniji. Na području bivše Železarne Ravne, postoji više od 200 različitih tvrtki, među kojima su najistaknutiji u smislu uspjeha i veličine:

  • Metal Ravne
  • Stroji Ravne
  • Ravne Knives
  • Petrol Energetika
  • Sistemska Tehnika

U Ravnama je najveća industrijska zona u Koruškoj. Pored industrijske zone, to je i vrlo razvijena poslovna zona u kojoj svoje tvornice imaju neke poznate tvrtke:

  • Slemensek
  • Slatin

U posljednje vrijeme, turistička se industrija razvija u Ravnama, koja je trenutno u početku i ne postoji pravi način njihova marketinga.

Sport[uredi VE | uredi]

Ravne dvorec, park dvorca

Grad Ravne je i sportsko središte Koruške, uvjeti za rekreaciju u gradu su nad povprečjem mnogo slovenskih gradova. Uz pomoć Železarne Ravne sagrađena je DTK (Dom fizičke kulture), u kojem su zatvoreni bazen, sauna, fitnes, stolni tenis, dva mala moderna teretana i bowling. Uz DTK je stadion koji omogućuje vježbanje gotovo svih olimpijskih disciplina. Uz stadion je moderan olimpijski bazen sa novim nogometnim igralištem s umjetnom travom. Iznad stadiona, imate skijalište Poseka s ski liftom koji ima dvije staze, a u zimi prave i umjetni snijeg. Park, u kojem nalaze se brojne i neautohtone vrste stabala, nudi brojne mogućnosti za opuštanje i rekreaciju. Tu su i 3 teniska terena, odbojka na pijesku, košarkaško igralište i malo nogometno igralište s umjetnom travom. Park također ima trim trag.


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Flag of Slovenia (bordered).png Nedovršeni članak Ravne na Koroškem koji govori o gradu u Sloveniji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.