Bled

Koordinate: 46°22′N 14°6′E / 46.367°N 14.100°E / 46.367; 14.100
Izvor: Wikipedija
Bled
Panorama grada i jezera
Panorama grada i jezera
Panorama grada i jezera
Koordinate: 46°22′N 14°6′E / 46.367°N 14.100°E / 46.367; 14.100
Država: Slovenija
'Pokrajina:' Gorenjska
'Regija:' Gorenjska
Općina Bled
Visina 507,7 m
Stanovništvo (2002.)
 - Grad 5.252
Poštanski broj 4260 Bled
Službena stranica www.bled.si/
Zemljovid
Bled na zemljovidu Slovenije
Bled
Bled

Bled je gradić i sjedište istoimene općine u Republici Sloveniji. Nalazi se na Bledskom jezeru (slovenski: Blejsko jezero), par km južno od Austrijske granice i 50 km sjeverozapadno od Ljubljane, glavnog grada Slovenije. Mjesto je poznato zračno lječilište i ima nešto više od 5.000 (popis iz 2002.), dok općina ima 11.300 stanovnika. Nalazi se u gorenjskoj regiji.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Bled i njegova okolica su, kao i drugi dijelovi Slovenije, dugo vremena bili u sastavu Svetog Rimskog Carstva odnosno Habsburške Austrije. Nakon sloma Austrougarske (1918.), Slovenija ulazi u sastav novoosnovane Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, no do danas Bled i područje oko njega njeguje bliske odnose sa slovenskom manjinom koja stoljećima živi u austrijskoj južnoj Koruškoj (njem. Kärnten).

Nakon drugog svjetskog rata, ovo područje zajedno s drugim dijelovima Slovenije postaje dio Jugoslavije pod vodstvom Josipa Broza Tita. U tom razdoblju se Bled i njegova okolica razvijaju brže od drugih dijelova Jugoslavije zahvaljujući dobrim prometnim vezama i blizini Italije, Austrije i Njemačke.

Od 25. lipnja 1991. Bled je dio suverene države Slovenije. Nakon osamostaljenja Slovenije, Bled doživljava gospodarski uzlet.

Turizam[uredi | uredi kôd]

Značajan dio gospodarstva Bleda povezan je s turizmom. Njegov položaj uz jezero u podnožju Julijskih Alpi pruža dobre mogućnosti kako za ljetni tako i za zimski turizam.

Počeci turizma u ovom području sežu još u vrijeme oko 1855. kad Švicarac Arnold Rikli, jedan od začetnika nekih oblika suvremene alternativne medicine, otkriva blagotvoran utjecaj brdskog položaja Bleda i njegove zdrave klime kao i duge sezone kupanja na zdravlje ljudi. Razradio je program različitih aktivnosti, od terapije vodom i kupki sve do programa zdrave prehrane. Smatra se, da je njegov program smanjivao probleme s reumom, migrenom, krvotokom, nesanicom, kao i nizom drugih zdravstvenih problema. Posljedica tog njegovog programa je, da se već 1895. u Bledu grade prva kupališta kao i organizirani smještaj za goste.

Kulturna baština[uredi | uredi kôd]

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Gradovi partneri[uredi | uredi kôd]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Bled koji govori o gradu u Sloveniji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.