Razgovor:Ćirilica

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Ćirilica.
Rad na člancima
Pismohrane:

Cirilica se koristi ekskluzivno u vecini former Soviet Union - ukljucujuci ne-slavenski narod, i.e. Kazakhstan, Uzbekhistan, Moldova, i tako.lol

"Bošnjački"" jezik koristi latinicu?[uredi kôd]

1. greška - Bošnjački jezik ne postoji. Sami Muslimani ili tzv. Bošnjaci ga zovu bosanskim jezikom.

2. U tzv. bosanskom jeziku se ćirilica koristi ravnopravno sa latinicom? Glupost... --Boris Godunov 00:43, 13. ožujak 2008. (CET)

Na hrvatskom se taj jezik zove bošnjački, a kako se na bošnjačkom naziva, to nije relevantno za hrvatski jezik. Ni slovenski ne nazivamo slovenščina. Što se tiče ravnopravne uporabe dvaju pisama, o tome piše i na bošnjačkoj Wikipediji u članku bs:Bosanski jezik. Ne vjerujem da bi oni u tome pogriješili, premda nisam uspio naći neku referencu izvan Wikipedije.--Donatus 08:26, 13. ožujak 2008. (CET)
Dobro je napisano "de jure je službeno u uporabi i u bošnjačkom."
de facto bošnjački koristi isključivo latinicu.--Anto (razgovor) 09:23, 25. studeni 2008. (CET)
Dodano u članak kako bi se izbjeglo nerazumijevanje. SpeedyGonsales 16:18, 21. prosinca 2011. (CET)[odgovori]
Ćirilica se i danas uči u osnovnim školama u kojima se radi po bosanskom NPiP-u, ali u kojoj mjeri – zavisi od kantona do kantona, od mjesta do mjesta, možda čak i od škole do škole (nisam se nikad bavio time, pa ne znam više). No, ovo da je u praksi (mimo škole) nema stoji. – KWiki (razgovor) 02:27, 25. rujna 2019. (CEST)[odgovori]

Članak je na krivim postavkama.[uredi kôd]

Cijeli članak ("slova ćirilice") je na krivim postavkama. Čitajući članak, stiće se dojam da je Srpska ćirilica "glavna" a ostale ćirilice "sporedne". Glavna je Ruska a ostale su sporedne.

Jednako je i sa latiničnim slovima. Međunarodna latinica ima 26 slova (A, B, C, D.....X, Y, Z) a pojedini narodi imaju dodatna slova (ŠĐLČĆ...). Nikom još nije palo na pamet pisati da je Hrvatska latinica "standard" a da su X, Y, Q, W "dodaci".