Razgovor:Crna legija

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Crna legija.
Rad na člancima


(bez naslova)[uredi]

Ah, nista lepse od objektivnog, informativnog clanka, koji dobro pokazuje otklon autora od fasizma i istice zlocine komandanata i pripadnika Crne legije. A mozda je ipak znacajnije fokusirati se na "medjunarodno poznatu" domoljubnu (kakav Mazuranic i ostali, ovo je pravo hrvatsko domoljublje!) pesmu... — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 87.116.158.62 (razgovordoprinosi) 13:39, 12. travnja 2006.

Ako nešto znaš o tim zločinima, svakako napiši. Naravno, pod uvjetom da znaš hrvatski. --Zmaj 13:44, 12. travnja 2006. (CEST)

Zmaj je uvijek spreman na odgovor provaktorima s Romanije. Samo tako Zmaj.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 83.131.30.130 (razgovordoprinosi) 22:13, 14. lipnja 2006.

Zločini[uredi]

Neka netko tko zna za neki zločin slobodno napiše, ali ja mislim da će se namučit u tarženju toga. Jer Crna legija nije bila zločinačka, čak su mnogi zamrzili Juru Francetića jer nije ubijao Srbe u to doba.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Lorlon (razgovordoprinosi) 12:58, 25. prosinca 2006.


U nekim novijim knjigama se spominje da je "Pohod na Drinu" od strane Crne legije izazvao masovni bijeg srpskog stanovništva. --Jack Sparrow 13:09, 25. prosinac 2006. (CET)Jack Sparrow

Ako se priznaju i partizanski izvori, "nije se trebalo mnogo zamučit". Da je dovoljno profesionalna, ne bi bilo ovakvih "tragova". Da je isključivo zločinačka - jeste i u toj funkciji, po potrebi. NDH elitna jedinica, to je kao najekstremniji Ljotićevci :-) http://znaci.net/damjan/izvor.php?br=12293&vrsta=1

Zapis: Delovi ustaške Crne legije, koji su se probijali iz D. Vakufa u blokirani garnizon Bugojno, odbacili 3. bataljon 2. proleterske NOU brigade iz s. Urije, gde su zatim, pobili 65 ljudi, žena i dece. U borbi je poginula i politički komesar čete Rada Miljković, narodni heroj. Protivnapadom pristiglih pojačanja neprijatelj je istog dana odbačen u D. Vakuf, dok mu se glavnina probila u Bugojno. Datum: 16. 7. 1942. (napomena: neki datumi su okvirni) Oblast: Bosna i Hercegovina Vrsta podatka: hronološki zapis Izvor: Hronologija narodnooslobodilačkog rata 1941-1945 URL: http://znaci.net/00001/53.htm

Zapis: U s. Glavicama (kod Bugojna) delovi ustaške Crne legije poklali 76 žena, dece i staraca. Datum: 11. 8. 1942. (napomena: neki datumi su okvirni) Oblast: Bosna i Hercegovina Vrsta podatka: hronološki zapis Izvor: Hronologija narodnooslobodilačkog rata 1941-1945 URL: http://znaci.net/00001/53.htm

E sad nadjite NDH reference za ovde datume, valjda se izveštavala centrala. --Rastavox (razgovor) 01:43, 27. svibnja 2017. (CEST)

Imaš i to na znaci.net . Mogao si pogledati zapise jednih i drugih, usporediti, sročiti i složiti sliku i dodati u članak. Kubura (razgovor) 03:03, 25. lipnja 2017. (CEST)

Činjenice[uredi]

Ako već koristim emigrantske izvore za pisanje, onda bi ih barem mogli provjeriti da li spadaju u nečije fantazije ili stvarnost. U operaciji Ozren, Crna Legija je jedva učestovala i to je došao Francetić sa jednom bojnom pred sam kraj operacije za što postoje službeni dokumenti NDH, a kada su četnici napokon preuzeli vlast na Ozrenu sklopili su sporazum sa vlastima NDH kojima priznaju poglavnika i tretiraju se kao pripadnici oružanih snaga NDH! --Ivan Bajlo 23:24, 16. ožujak 2007. (CET)

Crna legija zauzima Vlasenicu a u Žepču zatječe gotovo sve stanovništvo pobijeno od četnika.

Pogrešno je navedeno Žepče umjesto Žepe.

Vrancug


promjenite u motorizirana pukovnija - mehanizirana bi značilo da su imali borbena vozila pješaštva s.d.k.f.z. i slično , a nisu

Kritike anonimusa[uredi]

Danas se čini kako izbor "ubijati komuniste, četnike i ostale" pod zajedničkom zastavom s nacistima i fašistima izgleda kao najveća povijesna sramota koja se povezuje uz pojam Hrvati. Bez obzira na to što su komunisti nakon kraja rata masakrirali zarobljene političke protivnike te provodili dugogodišnju političku diktaturu ljaga koja je ta vojska učinila teretila je Hrvatsku čak do početka 90-tih godina kad se borila za međunarodno priznanje.

Još nešto. Ako je, kao što članak sugerira, "Crna legija" tako časno ratovala protiv svojih protivnika zašto njezini vođe i zapovjednici nisu ostali podijeliti sudbinu hrvatskog naroda koji je padao u ralje komunizma? Istina, ne bi izbjegli komunističkim krvnicima. Ali, zar je časnije pomoću krvavog novca kukavički pobjeći od svojih djela a svoje vojnike prepustiti okrutnoj sudbini?

Ne bih cjepidlačio, ali Franjo Sudar je nestao na povlačenju prema Austriji. Milan Basta kaže da su partizani zarobili, a zna se kako su se oni odnosili prema takvim zarobljenicima. Rafael Boban se vratio u Hrvatsku kao križar i ni danas se ne zna što je dalje bilo s njim. Jure Farncetić je umro u partizanskom zarobljeništvu. Toliko o tome da "zapovjednici nisu ostali podijeliti sudbinu hrvatskog naroda koji je padao u ralje komunizma".--Jack Sparrow (razgovor) 10:22, 11. siječnja 2011. (CET)

OK, isprika - nisam znao, niti imao prilike i interesa pratiti povijesne činjenice o temi koja se obrađuje. Moje je pravo imati sličan stav i tvrdnjama koje se navode na ovoj stranici osim ako nisu citirane iz povijesno znanstveno točne literature.

Usput, je li i Poglavnik također ostao podijeliti sudbinu svog naroda?

To i nije bio njegov narod jer nisu svi Hrvati podržavali Poglavnika i NDH. Po pričama dosta ljudi zacjelo jest. Vjerojatno ga neki podržavaju i sada kao što neki i nakon otkrivanja strahota Bleiburga još uvijek poštuju Tita.

Komunistička povijest u SFRJ sigurno je umanjivala svoje gubitke i veličala svoje pobjede vjerojatno na isti način kao i druga strana koja je izgubila a da to nikad nije priznala. Imam dojam kako neki još uvijek ne shvaćaju zašto je u svijetu koji je uništio Hitlera i Musolinija, lošiji izbor fašizam i nacizam od komunizma, koliko god je komunizam nanio zla političkim protivnicima. Govorim s pozicije politički neangažirane osobe u komunizmu.

Također, ovo je samo dojam, nije li za pobjede "Crne legije" možda podjednako zaslužna vojna premoć nad protivnicima pomoću naoružanja dobivenog od okupatora? Moglo bi se možda reći kako na kraju rata bez Hitlera i Musolinija ustaški pokret vojno nije bio "niti do koljena" partizanskim snagama potpomognutim Crvenom armijom.

Ne bih rekao da je RH 91' pobjeda druge strane nakon 45 godina iako neki vjerojatno ima značajan udio na razne načine. Kako bi država Izrael (čitaj Amerika) danas reagirala na diskriminaciju prema rasi? Ili je i Jasenovac proizvod komunističke propagande? (Na stranu prenapuhane brojke s ciljem ucjenjivanja Hrvata u SFRJ).

Za razliku od prilika u okupiranoj NDH danas bi svi građani u RH trebali težiti demokraciji i imati slobodu političkog izražavanja. Osobno nadam se kako većina, posebno mladih ljudi, već jednom se otrgnula od mračne prošlosti i okreće se prema budućnosti. Boljoj valjda. Lijep pozdrav. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 188.129.126.151 (razgovordoprinosi)

Izvori[uredi]

Naletjeh na jednu zanimljivu stranicu, te ako je sve što na njoj piše točno, mogla bi nam dati dobar uvid u sastav, akcije i službeni naziv Crne legije.--Jack Sparrow (razgovor) 10:14, 27. siječnja 2011. (CET)

Nepoznati časnik na slici[uredi]

Nepoznati časnik na slici je Ivo Stipković, koji je minjao Francetića kao zapovjednika Crne Legije.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 93.137.14.44 (razgovordoprinosi)