Rafael Boban

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Rafael Boban
Ustaški satnik Rafael Boban u Sokolcu 1942.
Ustaški satnik Rafael Boban u Sokolcu 1942.
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 23. prosinca 1907.
Mjesto rođenja Bobanova draga, Sovići, kraj Gruda, Bosna i Hercegovina
Datum smrti Nepoznat
Mjesto smrti Nepoznato
Nacionalnost Hrvat
Puno ime Rafael Boban
Nadimak Ranko
Titule vitez
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1941. - 1945. (?)
Čin general
Ratovi Drugi svjetski rat
Važnije bitke Operacija Ozren, Operacija Trio, Bitka za Kupres, Operacija Vlasenica, Operacija Dinara, Operacija Weiss, Bitka za Koprivnicu
Vojska Ustaška vojnica
Hrvatske oružane snage
Rod vojske pješaštvo
Zapovijedao I. djelatna bojna - Podromanija
V. stajaći djelatni zdrug
5. hrvatska divizija
Odlikovanja Željezni križ II. stupnja
Vojnički red željeznog trolista I. stupnja

Rafael Ranko Boban (Bobanova Draga, Sovići kraj Gruda, 23. prosinca 1907.-?), ustaški pukovnik i general Hrvatskih oružanih snaga, ratni zločinac.

Životopis[uredi VE | uredi]

Ustaška djelatnost[uredi VE | uredi]

Isprva djelatni časnik u vojsci Kraljevine Jugoslavije. U ustaški logor Bovegno u Italiji došao je u ljeto 1932., ali se odmah vratio i sudjelovao u Velebitskom ustanku (u rujnu 1932.), te opet preko Zadra potražio boravište u Italiji. U svibnju 1934. Ante Pavelić imenovao ga je rojnikom vodnikom. Iduće je godine (1935.) zamjenik zapovjednika satnije na Liparima, potom ga Talijani prebacuju u Kalabriju. Početkom prosinca 1937. uhićen je s grupom ustaša zbog navodnog pripremanja atentata na Milana Stojadinovića, ali je ubrzo pušten. Pripadao je krugu najpovjerljivijih suradnika ratnog zločinca Pavelića.


Karijera u NDH[uredi VE | uredi]

Nakon proglašenja NDH vratio se u domovinu i djelovao u Ustaškoj vojnici. U studenom 1941. promaknut je u čin ustaškog satnika. Kada je napadom Hitlera na SSSR došlo do sukoba među dostadašnjim saveznicima nacistima i komunistima, došlo je i do posljedičnog izbijanja partizanskog ustanka protiv vlasti NDH, vođenog od KPJ. Boban tada postaje zamjenik zapovjednika elitne jedinice Ustaške vojnice, Crne legije, Jure Francetića, koja se do tada borila isključivo protiv četnika. U srpnju 1942. zapovjedao je jednom bojnom Crne legije koja je dva dana i dvije noći branila grad Kupres od partizanskih napada. Nedugo prije pogibije Jure Francetića (potkraj 1942.) Crna legija postaje I. stajaći djelatni zdrug, a njezina 3. bojna služi kao osnova za formiranje V. stajaćeg djelatnog zdruga, kojem zapovjednik postaje Boban. Pod njegovim zapovjedništvom V. stajaći zdrug operira u Podravini, a 13. listopada 1944. odbija napad partizanskog 6. i 10. korpusa te 7. banijske divizije na Koprivnicu. U istom mjesecu čuva zatočene bivše ministre, Mladena Lorkovića i Antu Vokića u Koprivnici. Na kraju rata imao je čin ustaškog pukovnika i generala Hrvatskih oružanih snaga. U svibnju 1945. povlači se u Austriju, te se kod Bleiburga uspijeva probiti na sigurno.


Veliki neuspjeh i uništenje Crne legije[uredi VE | uredi]

Prema tvrdnjama bivšeg poručnika Zvonimira Buljana, Crna je legija prije imala 2500 vojnika, da bi za zapovjedništva Bobana izgubila oko 1600 vojnika uz uništenje cijele vojne opreme. To je srozalo moral, a svemu su dodatno odmogli neposlušnost i neodgovornost Rafalea Bobana, no zbog svega nije bio smijenjen. Kako ljudstvo nisu mogli nadoknaditi u Bosni, gdje više nitko nije htio biti pripadnik Crne legije pod zapovijedanjem Bobana, ostatci postrojbe su popunjeni u Podravini gdje se nije toliko znalo o katastrofalnom porazu.[1]


Ratni zločini[uredi VE | uredi]

Za svog boravka u Podravini, u lipnju 1944. upravo prema nalogu Rafaela Bobana uhapšeni su poljodjelac Ignac Živko, činovnik Herbert Kukec, urar Josipa Berta, te gimnazijalac Zlatko Mihelić. Ustaše Stjepan Šante i Branko Fantoni su po njegovom nalogu danonoćno pritvorenike tukli bikovačom i toljagom, zabijali im igle u meso ispod nokti te ih prisiljavali da ližu zemlju i sol, što je izazivalo velike srčane bolove. Naposlijetku su ih po nalogu Bobana strijeljali na groblju u Đurđevcu, ali prethodno je temeljito opljačkana urarnica Josipa Berte. Proglas o strijeljanju je potpisao sam Boban koji je uz svoje ime dodao još i riječi vrhovni sudski glavar. O zločinu u podravini podrobno su svjedočili svjedoci Treza Živko, Matilde Berta, Luka Švaca i Mate Legrad [2] [3]


Teorije o sudbini[uredi VE | uredi]

Postoji više verzija o Bobanovoj životnoj sudbini nakon 1945. Prema jednoj je poginuo 1946. u Podravini u borbi s partizanima, a prema drugoj 1947. kao križar u Hercegovini. (Postoje i priče da se prebacio u Argentinu, potom u SAD, gdje je pristupio američkoj vojsci i sudjelovao u Korejskom ratu. Ondje je navodno izgubio ruku te je umirovljen i vraćen u SAD, nakon čega se preselio u Austriju i ondje umro.) Poznato je samo da je prilikom rekonstrukcije Vlade NDH u izbjeglištvu 1951. Ante Pavelić imenovao Bobana ministrom Oružanih snaga, iako on nije bio prisutan.

Poznati hrvatski povjesničar dr. Zdravko Dizdar je prema vlastitom navodu raspolagao Bobanovim pismom koje je poslao svojoj supruzi, u kojem stoji da je kao anti-komunistički borac sudjelovao u redovima Američke vojske u Korejskom ratu, te je nakon umirovljenja kao časnik američke vojske živio u Irskoj do smrti.

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

Ulica viteza Ranka Bobana, grad Grude
  • "Ulica Viteza Ranka Bobana" naziv je ulice u Grudama koja nosi njegovo ime.

Literatura[uredi VE | uredi]

Tko je tko u NDH

  1. http://blog.vecernji.hr/zvonimir-despot/tko-je-bio-rafael-boban-1077
  2. http://slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/246849/Default.aspx
  3. http://blog.vecernji.hr/zvonimir-despot/tko-je-bio-rafael-boban-1077