Razgovor:Geografija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Geografija.
Rad na člancima


Stop hand.svg Važna obavijest: Ova stranica služi za razgovor o članku koji se zove Geografija. Za raspravu glede naziva članka (zemljopis ili geografija) pogledaj Razgovor:Zemljopis/Zemljopis vs. geografija.

Odvojena raspra-prijedlog[uredi]

Predlažem da se raspra glede naziva članka premjesti na posebnu stranicu.

Predlažem administratorima da stave obavijest na vrh stranice. Ova stranica nek bude o samom članku.

Kako su to napravili glede naziva članka za Makedoniju i slične na en.wiki

--Anto (razgovor) 14:11, 20. srpanj 2008. (CEST)

Može. --Pancho W. Villa (razgovor) 14:18, 20. srpanj 2008. (CEST)

Geografija nije standardna riječ hrvatskoga jezika[uredi]

Geografija nije standardna riječ hrvatskoga jezika, u hrvatskom jeziku za geografiju imamo riječ ZEMLJOPIS ! — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 212.91.107.35 (razgovordoprinosi)

Ovo bi trebala biti Wikipedija na hrvatskom jeziku a ne nekom tuđem[uredi]

  1. Kome smeta hrvatska riječ ZEMLJOPIS, i što je to uostalom geografija ??
  1. Jeli možda kordićka stoji iza ovoga protuhrvatskog jezičnog djelovanja ?
  1. Ova Wikipedija jezično nalikuje na svaštaru, a ne na hrvatsku jezičnu sveznalicu (enciklopediju)! Svaki narod piše svoju sveznalicu vlastitim jezikom, a hrvatska se piše na raznim jezicima, među inim i engleskom i srpskom. Treba vas prijaviti mjerodavnim institucijama te te objaviti u tisak vaša iskrivljena shvaćanja.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 212.91.107.35 (razgovordoprinosi)

Sramotno preusmjeravanje[uredi]

Antihrvatsko jezično djelovanje izgleda nije samo na engleskoj Wikipediji nego li je i na hrvatskoj. Uistinu tko vodi hrvatsku Wikipediju, tko odlučuje o ovim antihrvatskim čimbenicima, jeste li vi Srbi ????— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 212.91.107.35 (razgovordoprinosi)

Presubjektivna definicija[uredi]

Članak i određenje pojma pristrani su.

Nije potrebno jednoznačno odrediti zemljopis kao ispravnu inačicu, no isto se može reći i za geografiju. Budući da se još uvijek lome koplja oko uporabe dvaju naziva, uputno bi bilo spomenuti taj jezikoslovni spor. Dovoljno je navesti stav prema kojem zemljopisci ilitiga geografi sebe nazivaju isključivo geografima, a potom spomenuti da sami jezikoslovci nisu usuglašeni oko značenjskoga razdvajanja pojmova zemljopis i geografija.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 78.3.91.192 (razgovordoprinosi) 16:07, 2. prosinca 2010.

Ne svi zemljopisci! Među ostalima, veliki hrvatski zemljopisac, pok. prof. Ratimir Kalmeta je ustrajao na nazivu "zemljopis" i "zemljopisac". Kubura (razgovor) 03:56, 3. svibnja 2012. (CEST)

Vijeće za normu hrvatskog jezika[uredi]

Evo zapisnika od 26. sjednice koja se je održala 2. prosinca 2010. godine [1] (datoteka formata .doc).
Na dnevnom je redu bila prva točka rasprava o ujednačivanju pisanja stranih zemljopisnih imena.
Predsjednik tog vijeća je rekao ovo:
"Prva točka dnevnoga reda naše današnje sjednice posvećena je važnom i vrlo teškom praktičnom pitanju. Pravopisno urediti pisanje zemljopisnih imena velik je izazov.
Moram tu reći, tako da nije moguće prečuti, da ne dopuštam našim cijenjenim kolegama geografima da meni ili ikomu zabrane upotrebu lijepe i časne hrvatske riječi 'zemljopis'. Oni, naravno, mogu svoju struku nazivati kako misle da je najprimjerenije, ali riječ 'zemljopis' treba ostati u časti i uporabi pored također časne i stare naše riječi 'geografija', kojoj također nema prigovora, ako se samo njome ne potiskuje i istiskuje riječ 'zemljopis', oko čega se kolege geografi u zadnjim desetljećima zdušno trude. Tomu pak nema opravdanja."
Ovo je mišljenje jezične struke. Kubura (razgovor) 03:50, 3. svibnja 2012. (CEST)