Razgovor:Giovanni Cernogoraz

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Giovanni Cernogoraz.
Rad na člancima


Ima li ovaj sjajni hrvatski sportaš CRNOGORSKO porijeklo? --Markus cg1 (razgovor) 02:13, 7. kolovoza 2012. (CEST)

Prezime Cernogoraz je rijetko, a javlja se samo na Istri [1]. Očigledno se radi o prezimenu Crnogorac pisano talijanskim pravopisom. U kojoj su svezi s osobama prezimena Crnogorac, ne znam; samo pak prezime Crnogorac ima više izvorišta u Hrvatskoj i BiH [2].
Crna Gora nije neuobičajeni toponim koji se javlja u slavenskom svijetu,[3] pa stoga prezime može i ne mora imati svezu s državom Crnom Gorom odnosno narodom Crnogoraca (zgodan je primjer grada Cetina, rijeke Cetine, grada Cetinja, a onda pogledaj usporednicu s prezimenom Cetinski).
Ipak, sami poluotok Istra imao je nekoliko valova doseljavanja naroda Crnogoraca (ili netkog tko je iz Crne Gore, "de Zetta"), pa nije isključena ni ta mogućnost. Vidi [4] [5] [6] [7] [8] Kubura (razgovor) 03:26, 8. kolovoza 2012. (CEST)

Kubura je, uostalom to radi uvijek, dao impresivan dijapazon izvora za konsultovanje oko neke teme. Tu se nema što dodati. Prezime Crnogorac nije neuobičajeno u Srbiji, koju je val migracija iz CG zapsljusnuo u 19. vijeku. Prosto bi im uz ime, kada su se ili su ih upisivali u adminsitrativne "knjige", kao prezime dodavali narodnosnu odrednicu - Crnogorac. Čitav jedan srez u Srbiji (oko grada Kosjerić, koji je i sam dobio naziv po ljudima iz cg. plemena Kosijeri) nosio je naziv - Crnogorski. Italijanski (venecijanski) izvori iz 15., 16., 17. i 18. stoljeća uz odrednice Montenegro - Montenegrini, koristili su - Cernogora(t)z - Cernagora.--Markus cg1 (razgovor) 17:12, 8. kolovoza 2012. (CEST)

Uklonio sam poruku onog IP-a [9] jer je bila previše napadačka. Baš zanimljivo kako je IP-u iz Beograda bilo jako bitno da netko s Istre ne bude Hrvat ili Crnogorac, nego Talijan. Ma da su Talijani sa zapada Hrvatske prigovorili, shvatia bih.
Za neupućene: na poluotoku Istri je čest slučaj da su mnogi od tamošnjih Slavena (Hrvati, Slovenci, Crnogorci) zadržali potalijančeni oblik prezimena koji je ostao nakon velike Mussolinijeve talijanizacije; no iako znaju imati talijansko ime i prezime, pišu se Hrvatima. Poznat je primjer puljskog bivšeg gradonačelnika Luciana Delbianca [10] koji je Hrvat. Imate i obrnutih slučaja. Dakako, postoje i pripadnici istarskih Slavena kojima su talijanizirali prezimena ili su se čak talijanizirali još prije stoljeća nacionalnih buđenja (19. st.; smiješno je kako to u Italiji mnogi previđaju, skrivaju, ne žele vidjeti), pa im se može vidjeti trag o podrijetlu samo u prezimenima i toponimima.
Mi se ne sramimo toga da je pripadnik jedne od hrvatskih nacionalnih manjina pobijedio za Hrvatsku. Niti to krijemo. Samo smo čekali neki vanjski izvor koji će reći kako se naš Giovanni izjasnio. Kubura (razgovor) 03:46, 17. kolovoza 2012. (CEST)

Cernogoraz je vrhunski hrvatski sportista. Što je on po porijeklu? Za sjaj njegovih medalja koje je donio Hrvatskoj - to je u krajnjoj liniji nebitno i stoprocentno je njegova privatna stvar.
Rasprava o intrigantnom porijeklu neke poznate osobe ima smisla ako nije zlonamjerna i ako u njoj učestvuju kompetentni ljudi dobrih namjera, kojima nije cilj preko "etničkoga porijekla" relativizovati uspjeh nekoga pojedinca ili države. Na taj se način, razmjenom podataka i mišljenja, zapravo proširuje epistemiološka osnova iz različitih oblasti nauke a ne samo o inicijalnom povodu rasprave. Velim, ako tu raspravu vode kompetentni i dobronamjerni; u suprotnom, zaista je gubljenje vremena i ponižavanje intelekta. Otuda sam saglasan da se napadački komentari, nažalost često tolerisani na hr. wikipediji, i u buduće uklanjaju.--Markus cg1 (razgovor) 04:39, 20. kolovoza 2012. (CEST)