Razgovor:Građanska prava

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Građanska prava.
Rad na člancima


Prijedlog za brisanje[uredi kôd]

Ovo je članak bez izvora, a novi članak, koji je prijevod članka s en.wiki, Građanska i politička prava odgovara nazivu kakav se koristi za prvu generaciju ljudski prava (v. https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=49981, https://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=181846). Novi članak će biti upotpunjen referencama. Piyacitta21? — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Ponor (razgovordoprinosi) 20:32:11, 13. siječnja 2021. (CET)

Protiv brisanja i protiv uobičajenog načina kojim bi se inače rješavalo ovaj slučaj, a to je preusmjeravanje. Citat: »T. H. Marshall upozorava da su na Zapadu prvo konstituirana građanska prava (18. stoljeće), potom politička prava (19. stoljeće), a tek na kraju (u 20. stoljeću) socijalna prava.« (Vlado Puljiz, Gojko Bežovan, Teo Matković, Zoran Šućur, Siniša Zrinščak, Socijalna politika Hrvatske, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 2008., str. 3.). Također protiv upotrebe tercijarnoga izvora za ono za što nije namijenjen. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 20,50; 13. siječnja 2021. (SEV)
Nesmir Kudilovic Taj citat vidim i na en:Civil and political rights. Ne znam, možda i postoji razlog da ovaj članak ostane. No uvjet za to je da ono što u njemu piše bude potkrijepljeno izvorima; ja sam ne mogu reći što je od ovoga istina, a što bi mogla biti izmišljotina. Članak kaže "Građanska prava u demokratskim državama uključuju primjerice pravo glasovanja" - nije li to političko pravo? Na en.wiki "civil rights" su preusmjerena na "civil and political rights". Konačno, nisam razumio o kojem se tercijarnom izvoru radi, je li enciklopedija.hr? Tražio sam samo u kojem se obliku kod nas pojavljuju građanska i politička prava, ništa još nije citirano. ponor (razgovor) 21:22, 13. siječnja 2021. (CET)