Razgovor:Hrvatski državni sabor

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Hrvatski državni sabor.
Rad na člancima
Pismohrane:

Preneseno[uredi kôd]

Prenio sam iz članka NDH neke podatke koje je dodao Suradnik:Scratch.--Fausto 13:40, 20. lipnja 2006. (CEST)


Mislim da bi trebalo preimenovati ovaj članak, kako ga ne bi brkali previše s današnjim Saborom. Duh Svemira 16:09, 24. lipnja 2006. (CEST)

To je točno ime koje se onda rabilo, ne znam kako bismo ga preimenovali? Zaista, i moderni Sabor se neko vrijeme isto tako zvao (ne znam sad točno godine, negdje od otprilike 1997 pa do 2000), spominjem to u uvodu. Mislim da uvodni tekst dovoljno pojašnjava o čemu se radi. Možda se evenutlano može dodati još jedna rečenica razjašnjenja o suvremenom saboru (koji porijeklo vodi iz ZAVNOH-a, 1943).
--Fausto 13:42, 26. lipnja 2006. (CEST)
Zbog ovog navedenog smtram da treba ili razdvojba ili neke poveznice treba mijenjati. --83.131.195.199 06:13, 8. kolovoza 2006. (CEST)

Slažem se da je potrebna razdvojba. Predlažem nazive novih članaka:

--Suradnik13 15:07, 8. kolovoza 2006. (CEST)

Fausto ima pravo, uvodno objašnjenje je dovoljno. Glavno značenje pojma "Hrvatski državni sabor" je sabor u vrijeme NDH. To što se moderni sabor tako zvao tri godine ne opravdava poseban članak o toj fazi modernog sabora, koja se od ostalih faza nakon 1990. razlikuje samo po imenu. Zato sam stavio da članak "Hrvatski državni sabor" bude samo o NDH, te da upućuje na "Hrvatski sabor" za one koji traže moderni sabor. --Zmaj 14:00, 9. kolovoza 2006. (CEST)

Kronologija[uredi kôd]

Napisao sam Bojovniku, ali pišem i ovdje tako da bude jasno:


Ako se dobro sjećam što sam čitao Radić je u Saboru 1918. nekoliko rečenica započeo s "Visoki državni sabore!", nasuprot mogućem "Sabore trojedine kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije", čime je jasno formulirao činjenicu da austrougarska podjela Hrvatske više ne postoji, jer više ne postoji Austro-Ugarska. Zato ono državni, jer nema više tri kraljevine nego je jedna država, Hrvatska ili "Slovenaca, Hrvata i Srba", svejedno. Ako ćemo govoriti o kratkom trajanju i nepostojanju formalnih izbora, onda za Sabor iz 1942. vrijedi isto što i za onaj iz 1918., jer niti za jedan nisu provedeni redovni odnosno regularni izbori. Po tome jedini redovni i formalni Sabor koji je nosio ime Hrvatski državni sabor je onaj od 1997. godine. Na koncu, mislim da se tu diže buka slična onoj kad se uvodila kuna, zato jer je to nekome u interesu. Wikipedija nije tu da bude nekome u interesu, nego da uglavnom kronološki izlaže činjenice sukladno vjerodostojnim izvorima. SpeedyGonsales 20:31, 1. siječnja 2016. (CET)

Svetozar Pribićević i drugovi u prešnome prijedlogu o raskidu svih državnopravnih veza s Austro-Ugarskom, koji je pročitan u Saboru i prihvaćen jednoglasno 29. listopada 1918. godine, kažu:
"I. Predlaže se visokom saboru, da zaključi: Hrvatski državni sabor na temelju potpunoga prava narodnoga samoodredjenja, koje je danas već priznato od svih zaraćenih vlasti, stvara ovaj zaključak: Svi dosadašnji državno-pravni odnošaji i veze izmedju kraljevine Hrvatske-Slavonije i Dalmacije s jedne strane, te kraljevine Ugarske i carevine Austrijske s druge strane razriješavaju se. (...)" (str. 51., str. 3)--Rovoobo Razgovor 10:34, 2. siječnja 2016. (CET)