Razgovor:Ivan Franjo Jukić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Ivan Franjo Jukić.
Rad na člancima


  • Hoze 11:17, 23. svibanj 2007. (CEST) Članak na engleskom opširniji je od ovoga na hrvatskom. Trebalo bi ga doraditi.
Mnogo je članaka koji su opširniji na engleskoj nego na hrvatskoj Wikipediji. A wikipedija je, bilo hrvatska, bilo engleska, slobodna pa zato samo navali, dorađuj :) --MayaSimFan 11:25, 23. svibanj 2007. (CEST)

Nacionalnost[uredi kôd]

Ne razumijem zašto piše "Nacionalnost: Hrvat", i stalno se na hrvatskoj wikipediji pojavljuje to, ako i vi sami znate da je Bošnjak :S?

Zato sto je bio hrvat neovisno o tome sto je osjecao. Bio je isto sto i drugi franjevci a brojni su se osjecali hrvatima. Zasto bi on bio bosnjak ako uopce tada nije bilo bosnjaka?

Ivan Franjo Jukić je bio Bosnjak[uredi kôd]

Ivan Franjo jukic je bio Bosnjak sto stalno pisete na hrvatskoj wikipediji da je Hrvat ??


jedan od najveci Bosnjaka (Ivan Franjo Jukić)

--85.179.73.145 02:18, 19. siječnja 2010. (CET)

Mislim da se uopće ne bi trebala navoditi njegova "nacionalnost" jer je to u 19. stoljeću ionako bilo mutno područje. Besmisleno je ovako retrospektivno insistirati na kategorijama koje u to doba uopće nisu postojale. -- Άριστος Πρώτος 08:49, 19. siječnja 2010. (CET)


stalno se na hrvatskoj wikipediji pojavljuje da je Hrvat??, bio je Bosnjak --92.225.36.131 02:00, 22. siječnja 2010. (CET)

Ovo već drugi put pišete. Suzdržite se od vrijeđanja suradnika na nacionalnoj osnovi. Kubura (razgovor) 03:24, 22. siječnja 2010. (CET)

Izmjena[uredi kôd]

Samo da napomenem da sam napravio izmjenu, jer se u članku navodilo da je fra Ivan Franjo Jukić bio Hrvat, a ja sam naveo da je bio Bošnjak. Kao nepobitnu referensu sam naveo njegovu izreku:

“Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas…Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost istine izvedmo.”

Također sam napravio novi odlomak "Izreke" u kojem sam naveo ovaj citat.--Ministar Nesigurnosti (razgovor) 08:34, 24. siječnja 2013. (CET)

Ivan Frano Jukić[uredi kôd]

Jukić uopšte nije bio Hrvat. Polovinom 19.vijeka je branio bošnjaštvo u periodu kada je Bosna bila pod pritiskom srpskih i hrvatskih nacionalista. Važno je napomenuti nekoliko njegovih citata kojim se očigledno utvrđuje njegovo porijeklo:

"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost istine izvedmo." (tokom revolucije u Habsburškoj monarhiji iz 1848. godine)

"Za izgled neka nam služe Bugari, naša braća i po udesi i po plemenu, njih tište iste nezgodne okolnosti koje i nas Bošnjake". Kao citat za riječ Bošnjak je napisao sljedeće: "Ja pod ovim imenom razumijem sve Bošnjake u Bosni, Hercegovini, Krajini, Posavini, Podrinju i Prekodrinju; mi smo svi Bošnjaci, ova cijepanja nas i jesu do ništa dotjerala"'' - Putopisi i istorijsko-etnografski radovi, str. 214.

Smiješno je reći za ovog čovjeka da je Hrvat kad ovdje stoje očigledni dokazi. Sam se iznašnjavao kao Bošnjak. --Mrjazz123 (razgovor) 15:49, 11. siječnja 2021. (CET)