Razgovor:Izrael

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Izrael.
Rad na člancima


Poglavlje pod naslovom "Povijesni Izrael" trebalo bi podijeliti na poglavlja "Biblijski Izrael" i "Povijest izraela", budući da dvije trećine toga članka ne govore o stvarnoj povijesti Izraela, već se oslanja na biblijske izvore, čime se narušava načelo objektivnosti i neutralnosti. Pod poglavljem "Biblijski Izrael" trebalo bi uvrstiti dijelove koji govore o praocima, egipatskom ropstvu, izlasku iz Egipta i osvajanju Obećane zemlje, te o kraljevima, od Davida do pada pod asirsku i babilonsku vlast. Moglo bi se nastaviti i dalje. S druge strane, u poglavlju "Povijest Izraela" trebalo bi uključiti arheološke podatke o kulturama koje su postojale na području današnjeg Izraela (Kanaanci, Filistejci), o promjeni civilizacije zabilježenoj u arheološkim nalazima u razdoblju od 10. do 9. st. pr. Kr., potom pisane izvore koji bi mogli sadržavati podatke iz babilonskog arhiva, natpise urezane u kamenu (npr. natpis iz Tel Dana), te izvore vezane uz perzijsko carstvo. Za kasnije razdoblje (helenističko, rimsko) bilo bi se dobro osloniti na podatke Josipa Flavija. Želi li se govoriti o povijesti Izraela, ne može se preskočiti iz 2. u 19. stoljeće. Potrebni su barem linkovi na bizant, ajubide, križare, Salah ed-Dina (ili Saladina), mameluke i Turke.

Što se tiče načela objektivnosti, vidi moj odgovor na Razgovor:Povijest Izraela. Što se tiče građe koja je potrebna, drži se poslovice: "Ako želiš da se nešto učini dobro, moraš to učiniti sam." --Zmaj 12:15, 15. lipnja 2006. (CEST)

Potrebna provjera[uredi]

Suradnik s IP brojem je napravio niz promjena koji su prilično jednostrani. Može li netko ovo provjeriti? --Ante Perkovic 00:02, 6. lipanj 2007. (CEST)

Da, izmjene su jednostrane, premda u njima ima i nešto istine. Postoci teritorija iz šestodnevnog rata koje je on izbrisao, točni su i nije ih trebalo brisati, a nije točno ni da su to današnje granice Države Izrael, jer se nešto od toga i službeno u Izraelu naziva Okupirana područja. S druge strane, tekst je u mnogočemu do sada bio jednostran i bliži palestinskoj strani. Čini mi se da je ovako otišao iz jedne krajnosti u drugu, no treba malo više vremena da bi se od svega napravilo neutralni tekst.--Donatus 12:37, 7. lipanj 2007. (CEST)

odjeljak vojska djeluje kao propagandni pamflet i trebalo bi ga proširiti i upristojiti.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Bero (razgovordoprinosi)

evo uredio sam malo taj(vojska) odjeljak bez ideoloških traktata.- Bero

sramotno je što si pojedinci dozvoljavaju i na koji način se uređuje ova stranica. onda se netko čudi što zbog nekoliko neodgovornih propagandista, većina ljudi ne smatra wikipediju relevantnim izvorom podataka.i što to znači "jednostrani" - tko je pozvan da sudi o tome, vas dvojica? sve što je napisano je činjenično točno, a to što se vama činjenice ne sviđaju to je vaš problem. baš me zanima kako bi reagirali da šešelj uređuje stranicu o hrvatskoj povijesti...— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 90.157.254.109 (razgovordoprinosi)

Molim suradnika Kserkso koji je u članak unio radikalne promjene koje su uklonjene, ako ih ponovi, da ih potkrijepi izvorima. U suprotnom, bit će ponovo obrisane. Branka France (razgovor) 23:20, 13. srpanj 2008. (CEST)

Sporna pitanja[uredi]

Neutralizirao sam verziju članka koju je posložio neregistrirani korisnik još prije četiri godine, i to na očigledno pristran način. Neki od primjera su:

  • Tvrdnja kako su Židovi pristigli na Levant oko 2000. pr. Kr. - netočno, većina povjesničara navodi razdoblje 1400.-1300. pr. Kr. (Link)
  • Tvrdnja kako su Židovi (sami) obnovili Drugi hram - netočno, obnovili su ga Perzijanci (Link).
  • Tvrdnja kako su Rimljani preimenovali područje u Palestinu - prema tome ispada kako su oni tvorci tog pojma, a obale Levanta Palestinom su nazivali još Egipćani i Asirci sredinom 2. tisućljeća pr. Kr. (Link)
  • Tvrdnja kako su se Arapi naselili područje tek u 7. stoljeću - netočno, Arapi su živjeli mnogo ranije, primjerice Herodot spominje kako Arape na tom području još u 6. stoljeću pr. Kr. (Povijest, 3.4-3.9), a drevni grad Petru izgradilo je arapsko pleme Nabatejaca (Link)
  • Tvrdnja kako su arapske države "napale Izrael" 1948. godine - netočno, tih šest država poslale su po nekoliko stotina ili tisuća dobrovoljaca (oko 20-ak tisuća sveukupno) što se može provjeriti u pripadajućem članku.
  • Tvrdnja kako su Židovi bilo vojno inferiorniji u ratu - netočno, koristili su dva do četiri puta više vojnika (Pogledati tablicu)
  • Tvrdnja kako su Palestinci "dobrovoljno napustili" zemlju, te kako su Židovi "proganjani" iz arapskih zemalja - ovo je nešto najpodlije što sam vidio na wikipediji budući kako je zamjenjena uloga žrtve i progonitelja; Palestinci su prisilno proganjani, otimana im je imovina, te dan danas žive u izbjegličkim logorima u nadi za povratak. S druge strane, Židovi iz arapskih zemalja dobrovoljno su emigrirali (isto kao sovjetski židovi 1980-ih i 90-ih), imovina im nije oduzimana, a danas ne postoji niti jedan židovski izbjeglički logor. Uostalom, prema UN-u samo Palestinci imaju status "prognanika" (Link) dok Židovi iz arapskog svijeta nemaju.
  • Početna rečenica podčlanka o Šestodnevnom ratu kaže ovo: "U travnju 1967. godine Egipat i Sirija potpisuju obrambeni savez kako bi u skoroj budućnosti napale Izrael.". Nevjerojatno. Ovaj rat inicirao je Izrael i ne može se opravdati čak ni tezom kako su Egipćani doveli vojsku na granicu, jer analogno možemo opravdati i Hitlerovu invaziju na SSSR zato što su Rusi imali tri milijuna vojnika u Poljskoj na granici s nacističkom Njemačkom. Teorija kako su Arapi pokušali napasti Izrael pada u vodu i zbog činjenice kako se sirijske i jordanske snage nisu uključivale u rat čak ni nakon što je Izrael napao Egipat.
  • Podčlanak o Jomkipurskom ratu zanemaruje podatak kako su Amerikanci pomogli Izraelu pa preokrenu situaciju, što je ispravljeno.

Novoregistriranom korisniku Mistriviju koji me je zbog navedenih ispravaka imao obraza optužiti za "antižidovsku propagandu" poručujem kako Wikipedija nije mjesto za liječenje niti povijesnih, niti osobnih frustracija. Zahvaljujem na razumijevanju. --Orijentolog (razgovor) 10:25, 10. veljače 2010. (CET)