Razgovor:Janko Vuković Podkapelski

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Janko Vuković Podkapelski.
Rad na člancima
Pismohrane:

Prebačeno sa kontraadmiral, moguće nekako uklopiti u članak:


Više o imenovanju u kontraadmirala možete pročitati na stranicama www.zk-brinje.hr

To su stranice zavičajnog kluba koji pokušava sačuvati od zaborava povijesno naslijeđe brinjskog kraja, a kome pripada i Janko Vuković Podkapelski, prvi hrvatski admiral.



Čovjek se punim imenom zvao Janko pl. Vuković Podkapelski i smatram da bi točno tako trebalo pisati i u Wikipediji. Ako pišemo Ivan pl. Zajc, onda možemo pisati i Janko pl. Vuković Podkapelski. Crticu između prezimena i pridjevka treba svakako ukloniti jer se ona piše samo između dvaju prezimena. Pa ne pišemo valjda Nikola Šubić-Zrinski!?

--Marko Pojatina 05:34, 31. ožujka 2006. (CEST)[odgovori]

Crtica riješena. Što se tiče plemićkog naslova, on se može dodati unutar članka, ali ne u naslovu članka, gdje se takvi dodaci stavljaju samo kad to zahtijeva razdvojba (npr. "Franjo I., kralj Francuske" za razliku od austrijskog cara). Isto tako se članak o Zajcu ne zove "Ivan pl. Zajc" nego "Ivan Zajc", iako u prvoj rečenici piše "pl.". --Zmaj 09:45, 31. ožujka 2006. (CEST)[odgovori]

Izvor za čin kontraadmirala[uredi kôd]

Ne mogu nigdje naći izvor po kojem je uistinu imenovan kontraadmiralom od Narodnog vijeća SHS. U pregledima literature i objavljenog gradiva NV SHS (Šišić, 1920.) stoji samo da su ga imenovali zapovjednikom, ne i promaknuli. Svega par dana nakon događaja, izaslanici Vijeća koji su preuzeli mornaricu u Puli 31.10.1918. (Bukšeg i Čop) u izvješću (str. 151) ispred NV SHS u Zagrebu (koje ga je navodno imenovalo kontraadmiralom) govore o njemu kao o gosp. Vukoviću, ne kontraadmiralu:

Wikicitati » ...to je gosp. Ivo Vuković pl. Podkapelski, kao od mornarskog Sovjeta novo imenovani privremeni komandant flote, na svoju ruku /t.j. bez da o tome obavijestio izaslanika N.V./ putem radiograma obavjestio antantu o preuzeću flote po državi SHS.«

a dvije rečenice dalje Vukovićevog nasljednika Kocha izričito tituliraju kao kontraadmirala:

Wikicitati » Odgovoreno mu je telegramom, sastavljenim od Dr. Čoka, a podpisanim od kontre-admirala Kocha, da bivša a.u. flota prešla u vlastništvo države SHS«

što je dosta nelogično. Pulski Hrvatski list i Polaer Tagblatt, ne pišu ništa o promaknuću, iako uredno donose vijest o promaknuću Vukovićevog nasljednika Metoda Kocha u taj čin par dana nakon. Još čudnije, povodom svog imenovanja zap. flote i promaknućem u čin kontraadmirala, Metod Koch drži govor mornarima u Puli dva dana nakon potonuća Viribus Unitisa i Vukovićeve smrti, ne spominjući njega ni događaj nijednom riječju; štoviše, mornarima govori kako je "jugoslavenska mornarica dobila svog prvog zapovjednika i prvog kontraadmirala".

Na forumu paluba.info pišu da je promaknuće bilo usmeno i nikad nije došlo do njega; stiglo je u Pulu par dana nakon. Ima li tko kakav dobar izvor?

--Bojovnik (razgovor) 18:37, 12. studenog 2016. (CET)

[1] Nije bilo teško.--MaGaporuči mi 19:05, 12. studenog 2016. (CET)
Taj članak, iako u samo dva retka, sadrži dvije velike netočnosti, tako da je - nažalost - nepouzdan. Nije bio austrougarski admiral, već kapetan bojnog broda; drugo, nije imenovan zapovjednikom flote SHS 21. listopada, nego 31. listopada. --Bojovnik (razgovor) 19:58, 12. studenog 2016. (CET)