Razgovor:Japanski ratni zločini

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Japanski ratni zločini.
Rad na člancima
Pismohrane:

Pojašnjenje zašto je uklonjen «Azijski holokaust»[uredi kôd]

Azijski holokaust nije nimalo primjeren termin za japanske ratne zločine. Neki na Wikipediji žele da se uvriježi, no takvu amatersku propagandu neću ovdje dopustiti. Holokaust se događao na prostoru Europe , a ne Azije. Japanci su bez svake sumnje činili ratne zločine, ali, iako su bili saveznici Trećeg Reicha , Japanci nisu aktivno sudjelovali u holokaustu. Štoviše, prema Židovima su se odnosili neobično susretljivo te su Židovi mogli imigrirati u Japan pred nacističkim progonom. Japan nije postavljao nikakve uvjete za njihovu imigraciju (za razliku od većine demokratskih država npr. SAD-a koji se hvali svojim antifašizmom),

Još je gori prijedlog da se pod «azijski holokaust» uvrsti razdoblje od 19. do sredine 20. stoljeća. U Prvom svjetskom ratu Japanci su se veoma korektno odnosili prema zarobljenim Nijemcima. Čak i tokom 2. svjetskog rata Japanci su uz zlodjela znali pokazati sućut prema neprijateljima. U Kini Japanci su terorizirali lokalno stanovništvo, ali oni ga nisu mogli istrijebiti niti im je to bila namjera. Osnovni cilj japanske osvajačke politike bila je dominacija nad Azijom što su Evropljani već stoljećima pokušavali provesti kolonijalizmom koji je također prouzrokovao milijunske žrtve. Apsurdno je silovanje Nankinga (u prosincu 1937) proglasiti vrhuncem japanskih zlodjela. Pokolji civila su se događali i kasnije.

Japanci nisu mogli potpuno spaliti sve Kineze čak da su i to željeli jer za takvo što nisu imali dovoljno goriva.

I za kraj. Budući daje ovo hrvatska verzija Wikipedije poželjno je da se pišu originalni članci (kada je to moguće), a ne puki prijevod američke verzije. Time treba pokazati da Hrvatice i Hrvati imaju sposobnosti napraviti nešto jedinstveno u svijetu.

--Tanimizu 10:56, 9. srpanj 2007. (CEST)



Ovaj tekst treba likvidirat, ili otvorit posebnu kategoriju ratni zločini sa člancima

Ma vidi ovo, mogu ovako do sutra, sve se crveni, a samo su Japanci ratni zločinci, Zašto molim, lijepo. Lijepo to brišite, pa vratite kada poplave ostali crveni linkovi. Evo da budem dosljedan stavit ću i nas. *Hrvatski ratni zločini

Lijepo vi to brišite, jer djecu imaju i Arapi, i Japanci i Kinezi. A svako voli svoje. --Zeljko 15:00, 13. lipanj 2007. (CEST)


Zeljko, za Americke zločine vidi pod Saveznički ratni zločini.

--Tanimizu 11:00, 9. srpanj 2007. (CEST)

Dobro Tanimizu, pročitat ću. --Zeljko 11:13, 9. srpanj 2007. (CEST)