Razgovor:Mak Dizdar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Mak Dizdar.
Rad na člancima


Mehmedalija-Mak Dizdar[uredi]

Može li mi neko iz Wikipedije objasniti po kom osnovu je Mehmedalija-Mak Dizdar HRVATSKI pjesnik, ako je rodjen u Austro-Ugarskoj, a zivio i umro u Sarajevu, u bivšoj SFRJ, ali se to tada, ali danas zove BOSNA I HERCEGOVINA!— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Mirsad52 (razgovordoprinosi) 11:15, 23. srpnja 2011.

Ne koristite verzal koji u elektroničkoj komunikaciji zamjenjuje vikanje i njegova se pretjerana upotreba smatra izrazito nepristojnom.--MAN_USK recider 13:22, 23. srpnja 2011. (CEST)
Leksikografski zavod Miroslav Krleža spominje ga kao hrvatskog i bošnjačkog pjesnika, a u članku je kategoriziran po objema kategorijama što nije slučaj s bošnjačkom Wikipedijom koja ga u potpunosi prisvaja (kriza identiteta?). Dizdar je umro iste godine kada su današnji Bošnjaci dobili status „naroda” u SFR Jugoslaviji i to pod nazivom Muslimani. --Orijentolog (razgovor) 21:20, 12. kolovoza 2011. (CEST)
Valjda se Mehmedalije Dizdara najvise tiče kojem narodu pripada a ne Krležinog instituta. Dizdar je uvijek isticao da je Bosanac, tvrdio da govori Bosanskim jezikom, bio potomak Bošnjačke porodice, pripadao Islamu te su sva njegova djela vezana za Bosanski identitet. Sva ta priča o Dizdarovom nacionalnom pripadništvu se moze pripisati upravo tome što u njegovom periodu Bošnjacima nije priznavan status naroda te je na popisu stanovništa postojala opcija Srbin ili Hrvat ali i ne Bosanac, Bošnjak niti Musliman. Tvrdnja da Bošnjački narod nije postojao u tom periodu zato što nije bio priznavan od strane Jugoslaveske vlasti je absurdna. Ko je onda vršio toliki pritisak na vlast da im se prizna barem oznaka "Musliman po nacionalnosti" i zašto je onda meni i mojim drugovima zabranjivano u sedamdesetim da se izjašnjavamo kao Bosanci i Muslimani od strane učitelja i nastavnika dok su neki drugi slobodno mogli da kažu da su Hrvati ili Srbi ako u pitanju nije bila represija. Isto tako je absurdno nazivati Maka Dizdara Hrvatom. On sa Hrvatskom nije imao nikakve veze osim što je jednom u životu na cenzusni papir napisao Hrvat a ne Srbin jer je smatrao da je manje netačno tako. Po istoj logici se može onda i reći da je John F. Kennedy Njemac. A Bosanska (niste dobro vidili ovaj dio, prepostavljam) wikipedija ga naziva Bošnjačkim pjesnikom zato što on to i jeste- što potvrđuje i činjenica da ga sve ostale wikipedije nazivaju upravo takvim. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 92.36.169.52 (razgovordoprinosi) 00:08, 29. prosinca 2011.‎
Wikipedija na hrvatskome jeziku glede određivanja nacionalne pripadnosti počiva gdje god je to moguće na smjernici Wikipedija:Navođenje izvora. Dakle ničija nacionalnost nije proizvoljno određena, nego se navodi kako to kažu vjerodostojni i provjerljivi izvori (to je smisao Orijentologovog odgovora, iako nije napisano tim riječima). Ja mogu shvatiti da se netko ne može slagati s time, ali meni je još apsurdnija Wikipedija na njemačkom jeziku koja sve žive i mrtve Srbe, Bošnjake, Hrvate i ostale narode SFRJ tretira kao Jugoslavene ako su rođeni za trajanja SFRJ. To nema veze niti s izvorima niti sa zdravim razumom, ali je tako. SpeedyGonsales 00:27, 30. prosinca 2011. (CET)

Mak Dizdar se nije mogao drugačije izjasniti u bivšoj SFRJ, pa muje preostalo hrvat,kao i Musa Ćazim Ćatić— Prethodni nepotpisani komentar napisao/napisala je 5.43.80.231 (razgovordoprinosi)

Zašto se onda jednostavno nije izjašnjava ka Musliman? Sad mi reci kako su ga komunisti natiral ida se izjašnjava Hrvaton? I to nakon 2. sv. rata u kojen su se vaši didovi borili protiv komunista. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 188.252.239.73 (razgovordoprinosi)