Razgovor:Martin Pavlović Zažabac

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Martin Pavlović Zažabac.
Rad na člancima
Pismohrane:

Hi, Nesmire!

Zahvaljujem na savjetima! Ja sam početnik pa su mi itekako potrebni. Nisam još stigla kvalitetno pročitati sve upute. Napravit ću izmjene prema Vašim uputama.

Pozdrav,

--Flor del Lago (razgovor) 02:09, 16. listopada 2013. (CEST)[odgovori]


Mislim kako na Wikipediji na hrvatskome jeziku nemamo članke o harambašama.
Dr. Mijo Milas je nešto pisao o Martinu Pavloviću Zažapcu iz Imotskoga, ali to i dalje ne znači kako bi trebalo pisati članke o svim osobama koje su nosile čin harambaše, ako uopće treba i o jednom.
Jako je malo izvora kojima bi se moglo služiti, tako da ovaj članak ne vidim dijelom Wikipedije, Martina Pavlovića Zažapca valja spomenuti (u par rečenica) u člancima koji se tiču ove teme, npr. Mir u Schönbrunnu, možda i u Hrvatske zemlje pod francuskom vlašću. Nešto u smislu, Austrija je poticala, navesti par imena i to je sve, zapovjednika, područje kojim je zapovijedao. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 03:01, 16. listopada 2013. (CEST)[odgovori]

Poštovani gosp. Nesmire,

Uvažavam Vaš stav, cijenim Vše iskustvo, savjete i potporu. Intenzivno razmišljam o ovome što ste napisali... Iako nisam povjesničar po vokaciji, držim da bi ovdje bilo potrebno konzultirati struku. Iz hobija se bavim ovakvim temama što, naravno, ne znači da se nečiji hobiji moraju naći u obliku članaka na Wikipediji. Međutim, koliko je meni poznato, ovdje se ne radi samo o nekakvom harambaši (što ponekad ima i eventualne negativne konotacije), nego o povijesnoj osobi koja se bez velike vojne i strateške potpore i s ne tako brojnom vojskom odlučila oduprijeti Napoleonovoj vlasti u vrijeme njegove najveće moći. I ne samo da su se usudili, nego su to i uspjeli učiniti. U brojnim drugim državama štuju se i glorificiraju svi oni koji su tijekom povijesnih razdoblja pruželi otpor raznim okupatorima pa ne vidim razloga da se o ovim nepravedno zapostavljenim junacima ne progovori. Sigurno bi bilo zanimljivo čuti mišljenja gospode Aralice i Milasa koji su sigurno poprilično upućeni u ovu temu. To što se na internetu trenutno ne može naći previše članaka u kojima se Žažabac spominje, ni u kom slučaju ne bi smjelo umanjiti njegov povijesni značaj ili ga dovesti u pitanje. Uostalom, oni koji su dosad o njemu i njegovom pothvatu pisali, podatke su vadili iz Zadarskog arhiva. Naravno da nije objavljeno na internetu sve ono što se u starim arhivima nalazi. Zato ste Vi i svi drugi koji objavljujete itekako zaslužni što se zahvaljujući Vašem dobrovoljnom angažmanu povećao broj članaka i objava o nečem što je dosad bilo nedovoljno poznato. Ja stojim na dispoziciji i imam najbolje namjere svemu tome dati pa makar i najmanji obol.


Lijep pozdrav! --Flor del Lago (razgovor) 11:42, 16. listopada 2013. (CEST)[odgovori]