Razgovor sa suradnicom:Flor del Lago

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobro došla![uredi]

WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Flor del Lago, dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom!
  • Slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png ili Vector toolbar signature button.png na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:Flor del Lago") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dualno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia

Još jednom, dobro došli! -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 01:27, 16. listopada 2013. (CEST)

Wikipedija: Uvodni tečaj[uredi]

Information.svgPozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima! Kako bi članak Martin Pavlović Žažabac‎ bio u potpunosti u skladu s osnovnim zahtjevima Wikipedije potrebno je obratiti pozornost na stilsko oblikovanje članka, pravopisnu normu hrvatskoga standardnog jezika i dodati izvore, wikipoveznice, kategoriju, međuwikipoveznice te članak uskladiti s wiki standardom. Više o svemu tome možete pročitati u kratkom uvodnom tečaju, a opširno o Wikipediji ovdje. Hvala na razumijevanju.-- Nesmir Kudilovič (razgovor) 01:27, 16. listopada 2013. (CEST)

Najkraće o životopisima[uredi]

Bok Flor del Lago,


Najkraće o životopisima:

Pročitaš:

1. Wikipedija: Stil# Općenito (previše masno označenog teksta ili kurziva)

2. Zatim pročitaš Wikipedija, Životopisi, Zaglavlje

3. Kao treća, malo dulja uputa, ali ipak dovoljno kratka:

Wikipedija: Tipski članci/Životopisi

4. Wikipedija:Kako uređivati stranicu (WP:KUS), to možeš poslije pročitati, naravno ako želiš.

Hvala na razumijevanju. Ugodno uređivanje i lijep pozdrav. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 01:38, 16. listopada 2013. (CEST)

Martin Pavlović Grabovac[uredi]

Bok Flor del Lago! Postoji li Martin Pavlović Žažabac (Martin Pavlović Grabovac) u nekim povijesnim knjigama, u nekoj literaturi? Hvala na odgovoru. Unaprijed zahvaljujem. Lijep pozdrav. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 01:45, 16. listopada 2013. (CEST)

Pitanje Pronalazim u knjizi:
Ivan Aralica, Graditelj svratišta, Mladost, Zagreb, Svjetlost, Sarajevo, 1990., ISBN 8605004266
Žažabac se spominje 8 puta.
Nekako mi pjesnički zvuči rečenica: Martin Pavlović zvani Žažabac, treći čovjek na klupi pred Svetim Vitalom, sve je oko sebe gledao ispod obrva, kao da tako, s dlakama obrva u vidokrugu, najbolje vidi stvari. Nekako mi s čini kako izvora baš nema puno. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 01:52, 16. listopada 2013. (CEST)

Martin Pavlović Zažabac[uredi]

Bok Flor del Lago,

nešto sam dodao, gotovo ništa oduzeo. Pogledaj članak o Zažapcu, slobodno ga malo popravi, ne znam koliko će ti se svidjeti ovaj podatak i ovo Izgleda da su tu velike sile samo iskoristile male narode za svoje interese, a Napoleon je donio i Kraljski Dalmatin, Code Napoléon, neke zametke jednakosti svih pred sudom, da nije spojio Dubrovnik s Dalmacijom, tko zna što bi poslije bilo. Jedino kod Napoleona mi nije drago, je činjenica kako je bio saveznik s Osmanskim Carstvom. Vidi članak Auguste Marmont, negdje sam čitao kako su ga čak i ti Dubrovčani i više nego cijenili. Hrvatski jezik u školama, nije to mala stvar, počelo se raditi i na pravopisnim načelima radi tih novina. Marmont je relativno dobro poznavao hrvatski jezik (izravan citat), Prof. Skok napominje upravo Marmonta kao propagatora narodnog jezika, Susret Šime Starčevića i Marmonta. Puno, puno, puno, francuski časnici koji uče hrvatski, gramatika od 311 stranica. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 04:38, 17. listopada 2013. (CEST)

evo tu imaš o tom admiralu -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 04:52, 17. listopada 2013. (CEST)

Hi,Nesmire!

Nemam apsolutno nikakvih primjedbi jer ste Vi umjesto mene dovršili ono što sam u najboljoj namjeri započela, ali ne i završila jer još nisam detaljno proučila sva pravila vezana uz objavu članaka. Dakle, prije svega Vam najiskrenije zahvaljujem. Trenutno ne nalazim potrebe za bilo kakvim promjenama u članku. Čini mi realan i objektivan obzirom na kontekst ondašnjih vojno-političkih zbivanja, te na potrebnu vremensku distancu koju imamo iz današnje perspektive. Jasno da ništa nije isključivo crno ili bijelo pa tako ni Napoleon ni Austrougarska,a ni ostali narodi na ovom našem prostoru. Mi smo najčešće bili uvučeni u mrežu sukoba velikih ekspanzionističkih sila koje su nas iskorištavale u svoje svrhe, što nam je svima donijelo puno stradavanja i ugnjetavanja,a malo koristi. Što se Marmonta tiče, njegove napredne prosvjetiteljske ideje dovele su do civilizacijskih pomaka na našim prostorima u tolikoj mjeri da se na području na kojem ja živim i danas koristima nekim cestama koje je Marmont radio, a da ne govorim koliko su značajne i pozitivne bile promjene u školstvu i uvođenje narodnih jezika. Isto tako, Francuzi su nakon stoljeća postojanja ukinuli Dubrovačku Republiku, ali su je spojili s Dalmacijom. A kao što Vi rekoste, da se to onda nije dogodilo, tko zna bi li danas Dubrovnik uopće bio u sastavu RH. Ima tu zbilja puno zanimljivosti, a čitajući članke o ovom dijelu naše povijesti, nije me nimalo iznenadilo to da su strane velesile pod čijom smo dominacijom bili, dobro "nasanjkali" Žažapca i brojne druge koji su platili životima boreći se za tuđe interese. Zanimljiva je i priča o fra Andriji Dorotiću koji je također navezan na ova zbivanja. Uglavnom , da više ne duljim, sviđa mi se kako ste uredili članak. Vrlo sam zadovoljna kako to sve izgleda. Išla sam i na ove linkove na koje ste me uputili. Čim stignem, posvetit ću se detaljnijem proučavanjem pravila Wikipedije jer uz posao koji radim nemam baš puno slobodnog vremena u komadu da bih se mogla u kontinuitetu baviti timr tako da sam dosta spora pa sam Vam puno zahvalna što ste obavili posao umjesto mene.

Lijepo Vas pozdravljam! --Flor del Lago (razgovor) 11:03, 18. listopada 2013. (CEST)