Razgovor:Metal (glazba)

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Metal (glazba).
Rad na člancima
Pismohrane:

Dorada[uredi kôd]

Evo sam presložio ovaj članak tako da bude donekle vjerniji svom cilju. Bilo bi dobro nrapvati opisnu stranicu za metal genres (skupnu) i na Metal članku staviti kratki (par riječi) opis pojedinog smijera umetal glazbi.

--Borislav Dopudja 14:10, 10. rujna 2006. (CEST)[odgovori]

Manowar nije power metal nego heavy!

Malo preciznije odredih žanrove i dodah još bendova, izbacih glam i nu metal, prvi jer se radi o podvrsti rock-a, a drugi jer se radi o crossover žanru kojeg rijetko tko smatra nečime što bi trebalo biti na istom popisu kao i black, heavy ili doom metal. Nadalje, za daljnje nadopune, što se tiče slaganja po žanrovima i bendova koji spadaju pod određeni žanr, najbolje da se referirate na www.metal-archives.com ili www.bnrmetal.com ili neku sličnu stranicu (dakle, neku gdje ne pišu kojekakvi ljudi koji ne mogu razlikovati death doom od epic doom-a sve da im život ovisi o tome, što ih pak ne sprječava da recenziraju/kategoriziraju koješta pod metal).

Nadalje, ako će ovo biti stranica o podžanru glazbe koji se nekad nazivao heavy metal, onda je potrebno ukloniti ovaj popis bendova sa stranice koja se tako i zove i očito služi za dotični podžanr metala. --Lolicon 04:28, 7. kolovoz 2007. (CEST)

Interwiki[uredi kôd]

Metal glazba općenito se ponekad naziva "heavy metal", a u tom kontekstu se heavy metal naziva classic metal ili već nekako drugačije. Konvencija da se naziva "heavy metal" koristi za cjelokupnu metal glazbu i neki drugi nazivi za heavy metal glazbu (u ovom kontekstu podvrsta metala), je malo nepraktična, a i zastarjela.

Problem je u tome što su na en wiki odlučili koristiti zastarjelu konvenciju, a često se događa da se na wikipedijama na ostalim jezicima (uključujući i hr wiki), stvari jednostavno prevode s engleske bez imalo kritičkog osvrta (a en wiki nije uvjek u pravu pa bi se trebalo kritičkim osvrtom izbjegavati kopiranje pogrešaka), pa se tako na većini wikipedija koristi ista zastarjela konvencija.

No to nije slučaj kod svih wikipedija (popout naše i njemačke), pa bi trebalo malo proći kroz interwiki linkove na člancima "metal (glazba)" i "heavy metal", da bi se utvrdilo koji pripadaju kojemu članku, te da bi se eventualno ispravilo ako su neki pridruženi krivom članku, ukoliko su takve pogreške još prisutne.

Tko napravi taj posao neka ovdje napiše kako ne bi ostali nepotrebno tražili greške za kojih u tom slučaju ne bi bilo. --Pes 18:31, 25. prosinac 2007. (CET)

Tek da se zna[uredi kôd]

1[uredi kôd]

Pojam metal vuče porijeklo iz stare Grčke, i označava rudnik.

2[uredi kôd]

Metal je jednina izraza metali. Metali ili kovine su materijali karakterističnih svojstava: neprozirnost i osobit sjaj, dobra vodljivost topline i elektriciteta, mogućnost obrade lijevanjem ili kovanjem. U tom smislu mogu biti kemijski elementi, ili njihove legure. (Opća enciklopedija, 1979.)

3[uredi kôd]

Metal u glazbi je skraćeno ime izvornog naziva heavy metal. Naziv heavy metal uopće nije zastario. U užem smislu odnosi se na vrst glazbe, ali kao i hard rock, heavy metal je podvrsta rock and rolla. S vremenom se ipak udomaćio sveobuhvatni nazivnik metal, za sve srodne podvrste u međuvremenu nastale, i neprecizno za sam glazbeni žanr heavy metala.

--Gdje je nestala duša svijeta (razgovor) 19:04, 28. srpnja 2009. (CEST)[odgovori]

Preusmjerenje[uredi kôd]

Članak je preusmjeren na heavy metal. Obrazloženje.

--Gdje je nestala duša svijeta (razgovor) 15:53, 12. prosinca 2009. (CET)[odgovori]