Razgovor:Načertanije

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Načertanije.
Rad na člancima
Pismohrane:

Kao prvo, to nije nikakav program "Velike Srbije", već politički i nacionalni program Kneževine Srbije.

Као drugo, čista laž da to "odbacuje" zajedničku državu Južnih Slovena, štaviše poziva na nju i Načertanija je preteča ideje Jugoslavije.

Kao trece, poziva se na slavu carstva (iz ociglednih razloga) samo.

A kao cetvrto, "sve narode srpske koji je okruzavaju". Ni to nije istina. Nacertanija to uopste ne interesuje, vec oslobodjenje od Turaka svih hriscana.

A konacno, on nije ni autor Nacertanija. :( --Nacertanije 12:07, 11. siječanj 2008. (CET)

To što ima izvor ne znači ništa. Postoje izvori koji smatraju da je Tuđman bio Ustaša (Šešeljeve knjige), ali to jednostavno nije točno, pa ni ne upotrebljavamo to na wikipediji, zar ne? Isto tako ne koristimo knjige Deretica za srpsku povijest, pa ni Dominika Mandica za hrvatsku. Izvor bi trebalo da bude SAMO NAČERTANIJE.

Ovo je službeni prijedlog srpske vlade iz 1848. godine, za narodno ujedinjenje i oslobođenje, stvaranjem "Jugoslavije":

1. Federacija je osnov za sve Slovene, 2. Jugosloveni će imati svoju zajedničku državu, s jednim vladarom, 3. Jugosloveni se dele na tri plemena - srpsko, hrvatsko i bugarsko, 4. Svako pleme imaće potpunu autonomiju, svoj sabor, upravljanje svojim fondovima, ustanovama i crkvom, 5. Uz vladaoca biće vlada u koju će ulaziti najsposobniji ljudi iz svih plemena, 6. U zakonodavnoj skupštini biće podjednak broj predstavnika, 7. Svako pleme prosvećivaće svoj narod svojim narečjem, ali za opštu administraciju i veću književnost prima se srpski jezik sa ćirilicom, 8. "Crkva istočna i zapadna jednake će biti", 9. Određuju se granice hrvatskog plemena, 10. Određuju se granice srpskog plemena, 11. Određuju se granice bugarskog plemena, 12. U propagandi plemena će se pomagati, 13. Čuvaće se etnografska imena, ali će se sva plemena skupa zvati Jugosloveni, a njihova država Jugoslavija.

Neka se pažljivo pročitaju točke, i posebno godina. Načertanije je bilo preduslov za ovo. Nacertanije 22:37, 6. veljača 2008. (CET)

Proizvoljno je tumacenje Nacertanija bez pomena poljskih revolucionara i čeha Františeka Zaha koji su bili idejni tvorci ovog dokumenta za oslobođenje Poljske i Češke pa su to želeli primeniti i na Južne Slovene. Garašaninovo Načertanije je 90% istovetno sa Zahovim tekstom o nacionalnom programu Južnih Slovena. Takođe je neophodno imati u vidu politički i istorijski kontekst vremena u kojem Načertanije nastaje, doba romantizma i nacionalnih oslobođenja malih naroda. Činjenica je da je Srbija iako mala u tom trenutku bila jedina slobodna južnoslovenska zemlja i kao takva bila je u situaciji da pokuša izvršiti okupljanje Južnih Slovena. Garašanin ne spominje hrvate kao zaseban narod jer srbe i hrvate smatra jednim istim narodom koji govore istim jezikom. Pominjanje bošnjaka i crnogoraca je krajnje neumesno jer u petoj deceniji XIX veka oni kao izraženo profilisana nacija ne postoje. Crnogorci sami sebe tada nazivaju srbima i smatraju srbima a bošnjački identitet ne postoji, on je maglovit i forsiran austrougarskom politikom razdvajanja i deljenja južnih slovena na što više naroda da bi se sprečila ideja njihovog ujedinjenja oko Srbije.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 188.2.81.249 (razgovordoprinosi) 18:13, 8. kolovoza 2010.

Dobrodošli na Wikipediju! Drago nam je što doprinosite Wikipediji, no skrećemo pažnju na činjenicu da je službeni jezik na hrvatskoj Wikipediji − hrvatski jezik. Želite li pisati na nekom drugom jeziku, molimo vas odaberite odgovarajuću inačicu Wikipedije gdje je taj jezik službeni. Hvala na razumijevanju. Kubura (razgovor) 04:49, 9. kolovoza 2010. (CEST)[odgovori]