Razgovor:Novak Đoković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Novak Đoković.
Rad na člancima


Nacionalnost[uredi]

Otac mu je Srbin,a majka iz Vinkovaca...Ispravite to,nema logike. Kao da ste napisali ima psa a macka mu je zuta. Ili stavite mesto rodjenja oba roditelja,ili nacionalnost.--77.46.236.65 19:17, 1. srpnja 2011. (CEST)

Riješeno. SpeedyGonsales 21:32, 3. srpnja 2011. (CEST)

Bolje je skloniti[uredi]

Bolje je da sklonite ovo za oca i majku, jer pored toga što je neistinito i nepotrebno, privlači veliku pažnju i iritira ljude koji čitaju, a samim tim ogroman broj njih pokušava da prepravi to što je postavljeno ili da ostavlja komentare na tu temu, koje vi naravno brišete i morate stalno da vraćate stari tekst, da blokirate mnogo korisnika i da radite posao koji nema smisla. Donekle ljudski mogu da razumem motive takvog ponašanja ovako privatno, ali ovde ne bi trebalo da ima mesta za takve izlive osećanja. Ne znam koji vam je kriterijum da određujete nečiju nacionalnost, ako gledate kako se neko izjašnjava, ili gde je neko rođen, ili kako su mu se izjašnjavali preci, ili gde živi, ili kakvim ga svi smatraju...ili šta on sam o sebi misli i kaže... ni po jednom od tih kriterijuma taj čovek nije po nacionalnosti to šta ste vi naveli, ali vi verovatno imate neke svoje izvore. Hvala što ste ovo pročitali i što ćete zadržati stari tekst, a mene verovatno pokušati da blokirate. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 79.101.58.194 (razgovordoprinosi) 00:02, 4. srpnja 2011

Wikicitati „Kad sam ušao u četvrtfinale Roland Garrosa, osobno me nazvao premijer Koštunica, čestitao mi na uspjehu. Šokirao sam se jer je znao baš sve o meni. I da mi je majka Hrvatica, iako je rođena u Beogradu, jer su svi njezini iz Vinkovaca i tamo imam puno rodbine. Tata je Crnogorac, a ja...”
()
Ovo gore su riječi Novaka Đokovića po pisanju Slobodne Dalmacije. Jedini razlog zašto bi administratori mogli blokirati nekoga tko je napisao gornji tekst je pretpostavljanje loše namjere (a mene verovatno pokušati da blokirate), ali pošto je danas Đoković osvojio Wimbledon dobre sam volje pa ću oprostiti tu insinuaciju. No upozoravam suradnika da je Wikipedija enciklopedija koja svoju činjeničnu točnost ostvaruje tako što se oslanja na provjerljive i vjerodostojne izvore, pa ako neki suradnik nađe neku netočnost u nekom članku slobodan je ukazati na nju zajedno s provjerljivim i vjerodostojnim izvorom ili izvorima koji potkrijepljuju njegove tvrdnje, te će potom drugi suradnici s zadovoljstvom ispraviti netočnosti. SpeedyGonsales 01:08, 4. srpnja 2011. (CEST)

Izgleda da se opet nismo najbolje razumeli. Ne sporim da je ta žena to što stoji, što se tiče oca lično sam bar 200 puta gledao i čitao šta govori o sebi i svojo porodici i svom narodu (i koji je taj narod), a Vi ste uzeli kao izvor neki intervju, ali opet to nije poenta. Suština svega je da na 10000 članaka o raznim sportistima sveta jedino na ovom na samom početku stoji šta su mu roditelji po "nacionalnosti" kao da je to najvažnija stvar za nekoga (a sada nije ni 19. vek, ni 1941. ni 1991. i ovakve stvari iako nisu nebitne, nisu baš za stavljanje u prve redove teksta).— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 79.101.58.192 (razgovordoprinosi)

Dražen Petrović[uredi]

Kao što je opšte poznato i Draženu Petroviću je otac Crnogorac a majka Hrvatica i to je stajalo na hrvatskoj wiki nekoliko dana dok se neki "domoljub" nije zgrozio nad tom činjenicom i po hitnom postupku je obrisao. I po meni je glupo da takve stvari stoje na početku članka, ali onda treba da postoje jednaki kriterijumi, a ne da se to ističe kad se nekome to dopada a da se krije kada mu se ne dopadne!

Zanimljivo[uredi]

O kvaliteti clanka mozese sigurno reci: zanimljiv. Diskusija posebno.

Novak kaze za sebe jasno i glasno: Srbin. Srdjan u jednom TV interview-u kaze jasno Djokovici su iz jednog sela kod Niksica, ali ne kaze "Crnogorci". Dijana u jednom TV show-u srpske televizije govori srpski o svojoj familiji; na Flushing Meadow-u ove godine sam je gledao kako se moli Bogu (krsti a ne kriza) kad Novak gubi protiv Nadala.

Ali, tu je interview. Nisam siguran jeli Novak zna tko ga je intervjuirao i kada. Ozbiljan je interview sa udarnom fotografijom novinara i intervjuirane osobe, bez senzancionalizma (Djokovic "nije" Srbin: "osobno me nazvao premijer Koštunica, čestitao mi na uspjehu. Šokirao sam se jer je znao baš sve o meni. I da mi je majka Hrvatica, iako je rođena u Beogradu, jer su svi njezini iz Vinkovaca i tamo imam puno rodbine. Tata je Crnogorac, "), autoriziran.

Dakle, Kostunica, Srbin, je odmah "ojasnio" Novaku tko je i sto je Novak. Naravski, bez Novakove "potvrde", i to na cistom hrvatskom, nikako ne bi islo.

Kada je Sarapova opalila Djokovica u "balls" teniskom lopticom i rekla "Please, new balls", dalo se je u zutom tisku citati svasta: Sarapova je bila Djokoviceva djevojka, vidjeli su ih kako izlaze iz nekog nocnog bara, sjedaju zajedno u isti auto i u sred noci odlaze ...

Ni jednom nisam nigdje procitao kako Djokovic ili Sarapova nijecu ili potvrdjuju napisano u zutom tisku.

Sigurno je da ni Kostunica, ni Novak, niti njegovi roditelji nece komentrati (tj.nijekati) ovo zutilo Slobodne Dalmacije.--71.163.229.192 02:46, 30. rujna 2013. (CEST)

Nacionalnost[uredi]

Prilazem video klip, insert iz emisije Sportska Galaksija (22. Jul 2003. godine, epizoda 16), intervju sa Novakom Djokovicem i njegovim ocem Srdjanom Djokovicem.

  • Srđan Đoković (2:05): "..Moram da vam kažem da je Novak, ne samo najbolji igrač juniorski u Srbiji i Crnoj Gori, on je najbolji junior od osnivanja Jugoslavije, od oslobodjenja u staroj Jugoslaviji, nismo imali tako uspešnog juniora kao što je Novak Đoković, I kada su Hrvati koji su bili mnogo usešniji u ovom sportu bili u Jugoslaviji..". Ovdje Srđan jasno kaže da Novak Đoković nije Hrvat, i pravi jasnu razliku izmedju njega i Hrvata.
  • Srđan Đoković (5:03): "..Mi smo Srbi i mi ćemo biti Srbi gde god se budemo nalazili..". Da li ovdje treba nešto da se komentariše? Srđan kaže jasno i glasno, dva puta za redom, da je ne samo on Srbin nego čitava porodica, uključujući i Dijanu, Novakovu majku. Zatim u istoj rečenici dalje kaže da če oni, znači porodica uraditi sve da mu stvore bolje uslove za napredak.

Imajući u vidu priloženo, dajem sebi za pravo da Srđana i Dijanu Đoković nazovem Srbima u članku. Priloženi materijal ne samo da govori o nacionalnoj pripadnosti već govori i o lažnom intervju koji je objaivla Slobodna Dalmacija.--Aryanprince (razgovor) 16:22, 19. studenog 2015. (CET)

Budući da pričaš ono što ti misliš da je on rekao (a nije nigdje spomenuo!), dajem sebi za pravo da vratim tvoje izmjene nazad jer krivo tumačiš izvore. Ne znam (i ne zanima me) što je on (otac) mislio pod tim "mi", ali je činjenica da svoju suprugu nije spomenuo, pa ćemo se do daljnjega držati Slobodne Dalmacije, a tebi preporučam da nas ne prosvjetljavaš tumačeći da je nebo zeleno, a svi vidimo da je plavo. Ako misliš da je intervju sa Slobodnom lažan i izmišljen, slobodan si pravdu potražiti na nekom od sudova.--MaGaporuči mi 17:36, 19. studenog 2015. (CET)
P.S. Ovo o pravdi se odnosi isključivo na Slobodnu Dalmaciju, na nikoga/ništa drugoga/drugo.--MaGaporuči mi 18:10, 19. studenog 2015. (CET)

Ja ne znam jesi li ti slijep ili sta je u pitanju? Stavljas da mu je otac crnogorac, a lijepo na video snimku covjek kaze da je Srbin. Na 5:05 Srdjan Djokovic kaze "Mi smo Srbi i bicemo Srbi gde god da se nalazimo". Sad mi objasni na osnovu cega ti u clanku stavljas da je on crnogorac? Ne znam zbog cega ovo sve radite ali ovo je jadno.--Aryanprince (razgovor) 20:14, 19. studenog 2015. (CET)

Zanimljivo, odjednom ne pričaš o njegovoj majci. Vrlo zanimljivo, a stavio si isti izvor. Što misliš, tko bi trebao biti jadan?--MaGaporuči mi 19:11, 20. studenog 2015. (CET)

A da te pitam sta licno ti mislis, na sta je mislio Srdjan kad je rekao: "Mi smo svi srbi..."? Na koga se to odnosilo po tebi?--Aryanprince (razgovor) 19:18, 20. studenog 2015. (CET)

Možda da pitamo babu Vangu šta je on mislio?--MaGaporuči mi 19:24, 20. studenog 2015. (CET)

Životopis[uredi]

Majka mu je Hrvatica. Podrijetlom iz Vinkovaca (kći Zdenka i Elizabete Žagar) - ali rođena u Beogradu. Očeva obitelj vuče podrijetlo iz okolice Nikšića (Jasenovo Polje). Srđan Đoković se nigdje nije izjasnio Crnogorcem. Dio mještana u selu se izjašnjava Srbima i to se mijenja od popisa do popisa.

Kako zvuči: "Majka mu je Hrvatica, kći Zdenka i Elizabete Žagar, podrijetlom iz Vinovaca. Očeva obitelj je podrijetlom iz Jasenova Polja u okolici Nikšića, u Crnoj Gori." ?

--N Jordan (razgovor) 23:02, 5. lipnja 2016. (CEST)

Kad se stave izvori koji to potvrđuju, zvučit će (možda) dobro, a bez izvora ne zvuči nikako, pogotovo kad se uklanjaju izvori od prije.--MaGaporuči mi 20:36, 14. srpnja 2016. (CEST)
http://www.dnevno.hr/sport/tenis/kad-nitko-nije-zelio-pomoci-marinu-cilicu-pomogao-mu-je-novak-dokovic-796183, https://www.youtube.com/watch?v=16M8_vZL_Hs,http://www.kurir.rs/dijana-o-uspehu-dokovica-moras-da-osetis-dno-da-bi-se-vratio-na-vrh-clanak-1194809, http://www.blic.rs/vesti/drustvo/blic-u-jasenovom-polju-odavde-su-djokovici/exeb5vd, https://sr.wikipedia.org/sr-el/Јасеново_Поље --N Jordan (razgovor) 21:34, 14. srpnja 2016. (CEST)

Kontroverze[uredi]

Na utakmici KK Crvena Zvezda –KK Cedevita, 12. veljače 2016., Đoković je zajedno sa Zvezdinim navijačima pjevao četničke pjesme, među kojima i nekoliko kitica Marša na Drinu i Od Topole pa do Ravne Gore (koja veliča srpskog popa i zločinca Đujica i ratnog zločinca Zdravka Tolimira),[8] te pozivao na linč "ustaša" misleći time na navijače Cedevite. Za taj istup nije bio kažnjen od strane ATP-a, kao niti Crvena Zvezda od strane Eurolige.[9][10]

Ta pjesma o Kosovu koju je Đoković pjevao je emitirana preko razglasa, ne vjerujem da je četnička. Izvori kažu da je Đoković bio na utakmici gdje su Zvezdini navijači radili to što su radili. Nigdje se ne kaže da je Đoković pozivao na linč "ustaša", veličao Đujića i Tolimira i slično. Sjedio je u prvome redu, a Zvezdini navijači su divljali iza njega.

Njegova je zaklada donirala novac poplavljenima u Hrvatskoj: http://www.novilist.hr/Sport/Ostali-sportovi/node_1703/Zaklada-Novaka-Dokovica-donirala-novac-poplavljenima-u-Hrvatskoj-i-BiH--N Jordan (razgovor) 08:22, 13. srpnja 2016. (CEST)

Uklonjeno.--MaGaporuči mi 21:43, 14. srpnja 2016. (CEST)