Razgovor:Picigin

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Picigin.
Rad na člancima
Pismohrane:

Uklonjeni linkovi[uredi kôd]

Uklonjena dva linka na foto-galerije "picigina" jer fotografije na linkanim stranicama ne prikazuju picigin.


Argumenti za to:

1) na slikama se igra u predubokom moru (skoro do koljena!)

2) igra se na plaži kojoj se naglo povećava dubina (za picigin je potrebna ujednačena dubina plaže u krugu od barem 10-ak metara)

3) neki igrači igraju na suhom?!

4) nama atraktivnih skokova, igrači pretežno padaju na guzicu


Ostali Splitski lokal-patriotski argumenti:

- ne igra se na Bačvicama => to nije picigin :-) -- Nikola-st 19:32, 21. siječanj 2007. (CET)

Picigin se ne igra samo u Splitu[uredi kôd]

Crikvenica je poznata po svojoj pješčanoj Gradskoj plaži, na kojoj se također oduvijek igrao picigin, a uostalom igra se i u uvali Soline (inače poznatoj po ljekovitom blatu) na otoku Krku. --Roberta F. 20:00, 21. siječanj 2007. (CET)

Potvrđujem jer se i mom kraju igra picigin. Dokazi da je picigin nastao i izmišljen u Splitu??? Malo smanjiti doživljaj lokalpatriotizma. -- Andrej Šalov 20:03, 21. siječanj 2007. (CET)
U glavnom tekstu ne piše da se picigin igra samo u Splitu, a u razgovoru je to ubačeno kao šala (sa smješkom) -- Nikola-st 20:44, 21. siječanj 2007. (CET)
Ipak piše u pod naslovu Podrijetlo
Wikicitati »Picigin je sport začet u Splitu. Kultno igralište za picigin jesu Bačvice, splitska plitka pješčana plaža.«
Nisam aludirao na ovo što piše na razgovoru nego na ono što piše u članku. -- Andrej Šalov 21:14, 21. siječanj 2007. (CET)
Mislim da citirana rečenica nije sporna. Bačvice jesu kultno igralište picigina, a kad se govori o porijeklu uvijek se govori samo o Splitu. Mislim da ne postoje nikakve naznake da je nastao bilo gdje drugo. -- Nikola-st 21:21, 21. siječanj 2007. (CET)
U gornjim raspravama je bila sporna tvrdnja iz naslova (da se picigin igra samo u Splitu). Rekao sam da to ionako ne piše u članku. Pročitaj pažljivije. -- Nikola-st 21:22, 21. siječanj 2007. (CET)

Igra dodavanja lopticom u plićaku nije nužno picigin[uredi kôd]

Nije bitno gdje je picigin izmišljen. Bitno je da se uvjeti ne mogu postići praktički ni na jednoj plaži kod nas kao na onoj u Splitu na Bačvicama. Jedino tamo si ekipa može priuštiti i 20-metarske radijuse kretanja u moru do 20-ak cm dubine. To omogućuje sprinteve, promjene zamišljenog oblika koji čine igrači, gibanje cijele formacije lijevo-desno, atraktivne skokove, stasavanje vrhunskih igrača i činjenicu da prilog o piciginu na televiziji ide iz Splita sa Bačvica. Sudeći prema slikama iz Dubrovnika, to nije picigin u punom smislu te riječi.

E sad ga pretjeruješ. --Wenders 21:08, 21. siječanj 2007. (CET)


Igrao se odavno u Osijeku[uredi kôd]

Picigin se godinama igra na pješčanoj plaži kupališta Copacabana u Osijeku jer je voda plitka a pijesak vrlo sitan. Ja sam ga igrao kad sam bio klinac, dakle prije sigurno 25 godina. Možda je donešen iz Splita, ne znam, ali znam ga pod tim nazivom i igra se baš tako kako je opisano i kako ga ponekad vidimo na televiziji. --Wenders 20:43, 21. siječanj 2007. (CET)

Izvori[uredi kôd]

Mislim da je teško tekst o piciginu pokriti nekim izvorima. Naziv vjerojatno dolazi od talijanske riječi piccolo - malen (zbog malene loptice sa kojom se picigin igra). Obzirom da se radi o talijanizmu iz toga bi se moglo logički zaključiti da igra i naziv dolaze od negdje sa mora gdje su talijanizmi uvriježeniji, a znam i ljude u ozbiljnim godinama koji znaju za igru još iz mladosti. Znači da je igra stara sigurno još od doba kad su Talijani imali direktni utjecaj na našoj obali. Ovo je čisto logičko zaključivanje. Ako netko nađe izvore za picigin svaka mu čast. To bi bila zadaća slična kao naći izvore za potezanje konopa ili za dohvaćanje pršuta na jarbolu. --Wenders 21:00, 21. siječanj 2007. (CET)

Možda znaju više[uredi kôd]

Što se tiče izvora, moglo bi se vidjeti sa novinarom Slobodne Dalmacije Ćićom Senjanovićem koji je napisao puno članaka o piciginu i često govori o piciginu prije drugog svjetskog rata.

Također, možda i Anatolij Kudrjavcev zna nešto više (čovjek je kazališni kritičar i profesor na Filozovskom fakultetu u Splitu, dugogodišnji igrač picigina) -- Nikola-st 21:05, 21. siječanj 2007. (CET)

Pravi picigin[uredi kôd]

Jedini pravi picigin koji sam ja vidio je u Splitu, sve drugo se može svesti pod naziv - dodavanje lopticom. Moguće da postoji još neka ekipa izvan Splita koja dobro igra, ali tvrdim da se ne može se svako dodavanje u plićaku nazvati piciginom (isto kao što se nabijanje lopte ispred kuće ne može nazvati nogometom). Da bi se shvatila "pravila" i bit picigina potrebno je barem jednu sezonu provesti na Bačvicama i iz dana u dan gledati "profesionalce" kako igraju.

Dobar primjer prostituiranja picigina se nalazi iza izbrisanih linkova - ekipa u Dubrovniku koja se dodaje balunom, a nisu zadovoljeni ni neki osnovni elementi igre (npr. trčanje - kako se može trčati kad ti je more do koljena?!) Najgore od svega je što su oni i svi oko njih uvjereni da igraju picigin. -- Nikola-st 21:05, 21. siječanj 2007. (CET)

picigin[uredi kôd]

Picigin se u splitu igra skoro 90 godina, proučite članke i poveznice, mislim da uz dužno poštovanje ni jedan grad u Hrvatskoj ne može predočit argumente da se baš u njemu igrao picigin još i duže...prema tome ne vidim razloga da sadržaj članka i dalje bude osporen.

pozdrav, --emil 00:34, 11. svibanj 2007. (CEST)

ZADNJE IZMJENE[uredi kôd]

  • Srodni sportovi, Zoga Falu? Srodan je jedino po tome šta se igra rukom, ne vidim drugu sličnost, sličniji je squashu ili tenisu.
  • Ponovo izbačen link za tzv www-sjedište picigina, previše je na stranici izneseno pogrešnih podataka o samom piciginu i stranica kao takva predstavlja običnu reklamu bez ikakve vrijednosti.
  • Sličnosti u pravilima, teško je utvrditi koja su pravila prihvaćena, a koja ne od strane ostalih piciginaša van Splita. Mislim da nema potrebe pokušavat pogodit o kojim je pravilima riječ i generalizirat cijelu priču.

Pozdrav, --emil 00:34, 11. svibanj 2007. (CEST)

Zanimljivo, vidi se da glavi autor stranice/glavni izvor nije pisan na standarndnom hrvatskom jeziku te preuveličavaju Split te splitsku tradiciju bez obzira na ostatak hrvatske obale Janina4000 (razgovor) 19:41, 1. siječnja 2020. (CET)[odgovori]

kulturna baština[uredi kôd]

koliko čujem na dnevniku, picigin je postao hrvatska nematerijalna kulturna baština, a prilog se bazirao na Split i Bačvice kao središte i izvor picigina.--finding myself (razgovor) 20:23, 14. lipanj 2008. (CEST)


slika "piciginaša"[uredi kôd]

Po mojem mišljenju, trebalo bi zamijeniti fotku ovog "oh kako sam cool" tipa - sa sunčanim naočalama, surferskim gačama i gelom u kosi ni najmanje ne odgovara slici tradicinalnog piciginaša. Zašto se ne stavi Ćiću ili nekog od njegovih sinova? Koliko znam, najmlađi mu je prošle godine proglašen najboljim piciginašem na svitu, valjda ima kakva fotka njega u akciji?

Izvoli. --Ante Perkovic (razgovor) 16:40, 16. srpanj 2008. (CEST)

Dubrovnik i picigin[uredi kôd]

U Dubrovniku se oduvijek igrao kvalitetan picigin. Uz plažu na Uvali Lapad, najpogodnija plaža je Šunj na Lopudu koja je pješčana sa plićinom koja se proteže do stotinjak metara u more, a na prvih 20 metara ne prelazi visinu potkoljenice, tako da su priče o Bačvicama kao jedinoj plaži pogodnoj za picigin - šuplje priče. Picigin sam igrao cijeli život a u Dubrovniku ta tradicija igranja postoji odavno. Prije dvadesetak godina sam razgovarao sa jednim oko 70 godina starim Lopuđaninom (vjerojatno najstariji igrač picigina kojeg sam upoznao) koji je pričao o piciginu koji su na Šunju igrali talijanski mornari negdje iza prvog svjetskog rata. Na žalost, taj čovjek više nije živ ali mislim da bi on bio izvrstan svjedok o dolasku picigina u dubrovački kraj. Dakle, picigin nije samo splitski (vjerojatno ni ne potječe iz Splita) nego se igra i u drugim krajevima Hrvatske ali su Splićani od njega napravili ono što on danas jest, jedan od najpopularnijih oblika zabave na plažama. Braco (razgovor) 14:30, 25. srpanj 2009. (CEST)


Pračkanje u moru nije picigin[uredi kôd]

Dakle, ako se negdi pračkalo u moru prije 50-100 godina, igralo odbojku ili nabijalo balun u zrak ne znači da se igra picigin. Zna se šta je picigin, ko mu je da ime i di se počea igrat, još od prije prvog svjetskog rata šta je dokazano i dokumentirano. Ako se na Jarunu ili Bundeku dvi babe dodaju balunon na napuvavanje ne igraju picigin.. Tako da ove i ovakve priče jednostavno ne piju vodu. Ne znan za druge plaže, al na mistima di se igra picigin na bačvicama more ne prelazi 10 (do maks 15) centi, jer svaka dubina priko toga koči igru. Dubina do kolina ili do po cipanice potpuno onemogućava igru i picigin se pretvara u igru koja s njin nema veze niti je red zvat je tako.

Pozdrav..