Razgovor:Pravoslavlje u Hrvatskoj

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Pravoslavlje u Hrvatskoj.
Rad na člancima
Pismohrane:

Brisanje dijela teksta u članku Pravoslavlje u Hrvatskoj[uredi kôd]

Izbrisao sam dio teksta u članku Pravoslavlje u Hrvatskoj, no urednik MirkoS18 je vratio stari tekst. Kako bih pojasnio zbog čega brišem dio teksta i izbjegao eventualni urednički rat, navodim sljedeće argumente za brisanje:

Bizant:

1)    Crkveni raskol se dogodio 1054. godine i prije njega ne možemo govoriti niti o pravoslavlju niti o katoličanstvu već o različitim vjerskim praksama u okviru jedinstvene kršćanske crkve.

2)    Godine 1054. hrvatski vladari su priznavali rimskog papu, time nastavljajući vjersku praksu za koju znamo da seže još od 7. lipnja. 879. godine (pismo pape Ivana VIII. knezu Branimiru)

3)    Bizantsko Carstvo bilo je dom različitim etničkim grupama, kulturama i vjerama. Kompleksnost i višeslojnost carstva, kao i činjenica da su mu se granice kontinuirano mijenjale, čine ga teškim za potpunu identifikaciju isključivo s pravoslavljem.

Srednji vijek:

1)    Ovo je izvlačenje rečenice iz konteksta jer Šuflaj u svom radu zagovara tezu da pravoslavlje u Hrvatskoj u srednjem vijeku nije postojalo, već se pokušavalo neuspješno uvesti. Šuflaj, kao jedan od utemeljitelja albanologije, u citiranom radu govori o prodoru pravoslavlja prema Jadranu te navodi: „započima tek onda, kad su Srbi dobili svoju narodnu crkvu (1219)…realno prodire ono u pučanstvo (preko današnje Crne Gore) na Jadran najzapadnije do Kotora, Bojane i Leša…“ Milana Šuflaja su 1931. godine ubili udarcima čekićem u glavu pripadnici režimske organizacije Mlada Jugoslavija zbog njegovih političkih stavova.

2)    Varaždinski apostol je vrijedna knjiga, no mislim da spominjanje ove knjige nije prikladno u kontekstu članka o Pravoslavlju u Hrvatskoj. Članak bi trebao obuhvatiti pravoslavlje kao institucionaliziranu granu kršćanstva prisutnu u Hrvatskoj, umjesto da se fokusira na pojedinačne vjernike koji su se sporadično, u ovom slučaju udajom, naselili u Hrvatsku.

Vurlan (razgovor) 08:46, 17. prosinca 2023. (CET)[odgovori]

1) Jasno je da se crkveni raskol dogodio 1054. no to ne znači da do 1054. ne postoje razlike između helenskog i latinskog kršćanstva te da one nastaju preko noći (npr. članak na engleskoj wikipediji ne počinje sa 1054. godinom). To bi bila apsurdna teza te bi mogli reći da priznavanje rimskog pape i nastavak prakse od 879. godine ne bi značilo da su do tada hrvatski vladari bili dio zapadnog kršćanstva jer još nije bilo došlo do raskola. 2) Svaka je zajednica bar dijelom raznolika pa je tako svaku od njih nemoguće potpuno identificirati isključivo s nečim, npr. nemoguće je današnju Hrvatsku i njezinu povijest identificirati isključivo sa katoličanstvom itd. 1) Što se tiče tzv. "neuspješnog pokušaja uvođenja", što su bili pokušaji "neuspješnih pokušaja uvođenja" i ne treba li ih se neutralno i objektivno opisati u ovom članku? 2) Varaždinski apostol postoji ali ga ne treba spominjati? Knjigu koju je naručila pravoslavna vjernica koja je živjela na prostoru Hrvatske i koja je sastavljena u samom Varaždinu ne treba spominjati? Možda bi bilo dobra ideja obrisati čitav članak? Sve to djeluje kao loš POV-pushing ali neću se ja sam boriti sa vjetrenjačama. Ako je našoj zajednici ovo prihvatljivo cijelu praksu treba samo detaljno dokumentirati i pokazati koliko jesmo ili nismo napredovali kao projekt.—MirkoS18 (razgovor) 22:08, 21. prosinca 2023. (CET)[odgovori]