Razgovor:Slavonski Brod

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Slavonski Brod.
Rad na člancima


Prebacen tekst sa Brodsko-posavska županija[uredi]

Ovaj dole tekst sam pronašao na Brodsko-posavska županija, a zapravo je vezan isključivo sa temom Slavonski Brod, pa za sada prebacujem teskt ovdje, na Talk, dok ga se ne uklopi u tekst na Slavonski Brod:


Slavonski Brod u rimsko doba

Rimska Marsonija

S rimskim osvajanjem Panonije Marsonija postaje važno prometno čvorište na putu koji je povezivao antičku Sisciju i Sirmium (današnju Sremsku Mitrovicu u). Prema Peutingerovoj tabli ona se nalazila na lijevoj obali Save neposredno uz prijelaz preko rijeke. Označene udaljenosti na spomenutoj tabli pokazuju da se Marsunia nalazila na lokaciji ušća rijeke Mrsunje u Savu.


demografski podaci

Grad Slavonski Brod spada u red onih gradova u Hrvatskoj koji su u proteklih 50 godina imali najveći rast broja stanovnika. Intenzivniji porast broj stanovnika u gradu Slavonskom Brodu posljednjih godina usko je povezan s posljedicama rata na području Bosanske Posavine, što potvrđuju i procjene broja stanovnika na temelju podataka MUP-a i demografske statistike (evidencije živorođenih i umrlih). Prema posljednjem popisu u Slavonskom Brodu živi 75853 stanovnika ,od toga 38 846 žena i 37 007 muškaraca.


Zemljopisni podaci


Grad Slavonski Brod se nalazi u istočnom dijelu Hrvatske koji se naziva Slavonija. Centar je jedne od šest slavonskih županija, Brodsko - posavske županije.

Brod je smješten između obronaka Dilja na sjeveru i rijeke Save na jugu a čvorište je glavnih prometnih pravaca u smjeru zapad-istok i sjever-jug. Kroz Brod prolaze željeznička pruga i autocesta koje povezuju zapadnu Europu i Bliski Istok, a na rijeci Savi je cestovni i željeznički most koji spaja Hrvatsku i Bosnu (tu je i međunarodni granični prijelaz). Tragovi još iz rimskog doba pokazuju da je ovdje oduvijek bio prijelaz preko rijeke u smjeru sjever-jug, pa se zato Brod ponekad naziva "sjevernim vratima Bosne". Plovni put rijekom Savom koristi se još od doba Rimljana a paralelno sa rijekom Savom se kroz slavonsku ravnicu danas pruža i naftovod.

Zakonom o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, (Narodne novine br.90/92 i 10/97) grad Slavonski Brod je postao administrativno sjedište Brodsko-posavske županije i obuhvaća danas naselja Slavonski Brod, Brodski Varoš i Podvinje.


Zemljopisne koordinate Slavonskog Broda: 45° 9' 14" sjeverne zemljopisne širine

18° 1' 24" istočne zemljopisne dužine

Koordinate šireg područja grada: od od 45° 9' 11" do 45° 9' 45" sjev.z.širine od od 18° 0' do 18° 04' ist.z.dužine

Prosječna nadmorska visina: +92 m

Površina grada: Područje grada Slavonskog Broda prostire se na površini od 50,14 kv.km što čini 2,47% ukupne površine Brodsko-posavske županije.


Molim, tko ima vremena, da ovo uklopi u članak --Ante Perkovic 07:38, 27 July 2005 (CEST)


Brod na Savi da, ali Brood na Savi ne[uredi]

Na mnogo mjesta vidio sam naziv Brod na Savi, ali ovaj drugi nigdje osim ovdje. Uostalom u Hrvatskome jeziku nema dva znaka jedan za drugim. Goran 01:06, 25. veljača 2007. (CET)

Jesam li ja štogod promijenio. Ne. Samo sam izrekao mišljenje. Kod tog mišljenja i dalje stojim. To što su na nekim austrougarskim razglednicama pisali Brood pripada u trivijalnosti (bolje rečeno zanimljivosti) koje treba ostaviti za kraj članka. Tako visoko u članku ne može se navoditi nešto što nije činjenica, niti danas a kamoli u prošlosti. Tako visoko u članku može se samo čitatelja upozoriti kako se Slavonski Brod nekad zvao Brod na Savi. U Hrvatskome jeziku (za razliku od Ruskoga npr.) nije pravilo pisati dvostruke znakove, to je iznimka. Kao što sam rekao tako visoko u tekstu članka ne može se gurati podatak s austrougarske razglednice. Na Wikipediji trebaju biti provjerene obavijesti i to one najnovije. Tu onda imamo i argument zadnjega naziva. Prije nego što se naziv promijenio u Slavonski Brod bio je Brod na Savi, a ne Brood na Savi. Goran 00:21, 19. ožujak 2007. (CET)

Brood[uredi]

Gorane, ne želim nikoga vrijeđati ili omalovažavati, ali to što nikada nisi čuo ili vidio naziv "Brood" ne znači da ga je netko izmislio! Baš naprotiv! Predlažem ti da u slobodno vrijeme malo posjetiš gradsku knjižnicu i posudiš monografiju "BROD" Mirka Markovića ili neku knjigu Vladimira Rema gdje se detaljnije objašnjava etimologiju naziva grada.

Ps. Na starijim razglednicama iz Austrougarske Brod na Savi pisalo se kao "Brood".

Srdačan pozdrav!

Je li to možda znači da se taj iskrivljeni naziv treba spominjati tako "visoko" u članku i to još k tome pod navodnicima, mislim da je ovako bolje, jer se držimo činjenica. -- Goran 23:07, 27. travanj 2007. (CEST)

Vanjske poveznice[uredi]

Ovaj članak je obilovao vanjskim poveznicama, kao kompromisno rješenje uklonila sam http://. Kako bi bilo suradnicima jasnije zašto sam to napravila preporučujem pročitati što Wikipedija nije, s naglaskom da Wikipedija nije mjesto za oglašavanje ili reklamiranje i Wikipedija nije mjesto prikupljanja datoteka u obliku poveznica, slika, videa i zvukova. Pa prema tome, internetske adrese mogu biti u članku dodane eventualno bez http:// ili se o tim udrugama, tvrkama, ustanovama... može napisati članak na Wikipediji. To je smisao Wikipedije, o poveznicama unutar nje, ne u vanjskim poveznicama, koje nisu poželjne u većim količinama. --Roberta F. 16:23, 29. ožujak 2007. (CEST)

Marsunia[uredi]

Ispravan naziv rimskog mjesta je Marsvnnia. Vidi www.sbonline.net/diploma lijepo se vidi na slici diplome. I tako ga treba pisati a u zagradi kako se izgovara.

Titranje lokalnim politicarima?[uredi]

Ovaj tekst: --- Tvrđa u posljedne vrijeme u Hrvatskoj je poznata,osim svojom ljepotom i impozantnim izgledom,i manifestacijom "Gloria Festung Brod". Koje je jedinstvena pojava u Hrvatskoj. Do sada su održana dva "Gloria Festung Brod" i ubuduće se svake godine održavati u Kolovozu, to je multimedijski spektakl u prostoru Tvrđave, a pod pokroviteljstvom je Brodsko-posavske županije. Veliki organizacijske zahvate realiziraju zaposlenici Komunalca i volonteri, opremaju bedeme i pozornicu na trgu Tvrđave,da sve izgleda kao u 18 stoljeću. Hvale vrijedan kulturni događaj oživio je staru Tvrđavu iz 18. stoljeća povijesnim postrojbama, statistima, pjevačima i glumcima i tako Brođanima i brodskim gostima dočarao kako je to nekad bilo u to doba, a svjetlosnim i zvučnim efektima unio se dodatni, suvremeni audio-vizualni efekt. ---

se mogao napisati i umjerenije i strucnije.

Nema info o tvrdjavi (zar je tesko bilo napraviti copy paste ako o tome nista ne znate?) ali zato se pred izbore istice manifestacija koju organizira politika uz potporu Komunalca (?).


ili ovo (bezvezna fraza, osim toga sasvim netočn, samo na kraju rata je bilo besanih noći...): --- Iako grad ne spava u cijelom razdoblju Drugog svjetskog rata ... ---Kod pisanja rečenica ne zaboravite da iza točke na kraju rečenice odnosno iza zareza dolazi jedan znak razmaka...


Dajte ljudi...

Stvarno neozbiljno[uredi]

Primjećujem da je tema o našem gradu stvarno loše obrađena. Od gramatičkih grešaka do krivih povijesnih činjenica i laprdanja bez veze. Po nadimcima slutim da su to radili neki od mojih učenika i to je sramota.

Čim uhvatim vremena dati ću si truda i to srediti.


Prof. M.A.

Samo naprijed! Ali molim da ne stavljate vanjeske poveznice (linkove na druge stranice) i bilo bi zgodno kad bi se prijavili --Suradnik13 13:50, 26. listopad 2007. (CEST)

Kako to da su kao vanjske poveznice navede stranice gradske uprave? Pa tu nema informacija o Slavonskom Brodu. A obrisali ste na primjer linkove na najstarije stranice o Slavonskom Brodu, sbonline.net koje postoje preko deset godina i na kojima ima sve o Brodu (?). Slike koje ste objavili ste pokrali sa tog sajta, zato ste obrisali taj link, zar ne? Tu je bilo puno linkova na relevantne izvore (od klubova, škola, udruga pa do ostalog) ali ste ih obrisali. Ispada po vama da u Brodu postoje navedeni subjekti ali nisu online. Jer ih vi cenzurirate. Po čijem nalogu? Zašto? Isto tako ste obrisali linkove pod mediji na sbiportal.hr i sbonline, koji su jedini nezavisni mediji iz Slavonskog Broda i koje politika u Brodu reži na njih a izbori dolaze. Od Gloria Festunga ste napravili odu od pola stranice teksta u povijesti a to je više nedavno pokrenuta politička manifestacija nego nešto značajno za povijest grada a ni za samu tvrđavu Brod. Pri tome skoro ni riječi o samoj tvrđavi niste napisali. Samo neke bezvezne rečenice pa čak i netočne činjenice. Kada vam žena, Brođanka, stavi primjedbe - odmah ste s visoka odgovorili - 'registrirajte se i vi pa uređujte'. Pa možda je baš vas, ako ste iz Broda i ako ona možda predaje hrvatski učila pravopisu, zašto bi za vama opet ispravljala točke i zareze koji još uvijek krivo stoje? Pa vi ste registiriani i radite to kako treba ili se zahvalite i odjavite.

Sve u svemu, izgleda pojma nemate o Brodu a nisam daleko od zaključka da cenzuirate po narudžbi politike i pretvarate ovaj grad u neko selo namjerno možda čako imate nešto protiv ovog grada ili tek tako liječite svoje frustracije i prištiće???? Jadno vam je to.

Potražite malo, osim povijesti grada i povijest Interneta u Hrvata i saznati ćete na primjer da su u prvom timu u projektu CARNet bila i dva Brođanina. Gospodin Josip Jurić je napravio prvu web stranicu koju je svijet ugledao iz Hrvatske - WWW.Hr. Slavonski Brod je imao web stranice dvije godine prije Pariza, a rad gosp. Jurića je u Brodu nastavljen kroz SBonline (gosp. Klindžić i brojni suradnici) što je u početku pomogao gosp. Jurić. Pa onda na primjer Radio Brod, čiji link sam ja osobno stavio a vi obrisli, je bio treća radio postaja u Hrvatskoj koja je emitirala realAudio. Prije HTV i HR. A trenutno postoji stotitnjak solidnih web sjedišta iz Slavonskog Broda, od institucija preko web stranica škola i udruga, pojedinaca, do web portala i medija. Mnogi su jako kvalitetni, i posebno bitno: sadrže autorizirane informacije, potpisane imenom ili čak naslovom registirianim kod suda, a ne izdrkavanja anonimaca kao što vi to ovdje radite. No po vašoj odluci, postoji samo ono što neki nadobudni klinac, lijećeći svoje traume oko prištića, ili sin nekog podobnika, ili neki partijski aparatčik po nalogu pred izbore odluči da ovdje smije biti. Samo malo žvrljavog teksta, ne daj bože da bude neki link, jer po vama Brod je mjesto u kojem nema ni struje. Mjesto kojeg treba prikazati što je moguće zaostalijim. Zločin je navesti link na školu, udrugu ili neki relevantan izvor pa ste to obrisali. Ne škodite li time i Hrvatskoj i ovom gradu i samoj wikipediji? Činite time ovo bezvrijednim i bezvezarijom.

Da sada ćete odgovoriti: 'izvolite - možete i vi uređivati ako želite', ili 'nije ovo linkoteka' ili što već. No budući tu nema ozbiljne (pogotovo ne akademske ni znanstvene redakcije, lekcije ni hijerarhije) organizacije, možete opet koristeći svoju 'registraciju' i 'status' sve opet obrisati. I čemu trud ako se nekoj skupini anonimaca to neće svidjeti? Pa eto vam vaša 'enciklopedija' i stavite si ju gdje god želite. Bilo bi lijepo da se pri tome i potpišete da znamo tko nam nije drag gost niti prolaznik u ovom gradu a još manje netko s kime bi smo se ponosili ako ste slučajno iz ovog grada.


Da ne bi ovo ispalo kao anonimno dobacivanje iz mraka, moje ime je Vladimir (nisam se dužan detaljnije predstavljati skupini anonimaca poput vas koji sramote moj grad). Moji preci žive ovdje već preko 200 godina, rođen sam i odrastao u ovom gradu, već preko pedeset godina živim ovdje. Dakle imam pravo sve ovo napisati i izraziti svoje razočaranje u vaš rad.

Imate pravo napisati, kao što mi imamo pravo maknuti sve vanjske poveznice koje su u tom članku. Ovo je encikloepdija, ne webimenik. Pročitajte Wikipedija:Vanjske poveznice. Ukoliko želite, uvijek ste slobodni pisati o svom gradu, ako imate primjedbe na autorska prava, uvijek ih možete iznijeti i pažljivo ćemo ih razmotriti i poduzeti odgovarajuće mjere (npr. obrisati slike, tekst itd.) --Suradnik13 12:09, 29. listopad 2007. (CET)

Copy-paste[uredi]

Izvori: ↑ Studenti.math.hr - Slavonski Brod ?????? pa to je copy paste stranice na Wikiju ????

Možete li dati točniju internetsku adresu?
Možete li reći o čemu se radi: tvrdite li da su kopirali sadržaj stranice sa Wikipedije na studenti.math.hr ili je tvrdite da je netko kopirao sadržaj stranice sa studenti.math.hr na Wikipediju? Kubura (razgovor) 04:07, 5. lipanj 2009. (CEST)

Koliko vidim, problem je taj što se podatak u članku potkrijepljuje izvorom na stranici koja je c/p članak s wiki, odnosno, pojednostavljeno rečeno, wiki sama sebe referencira, što nije dobro. --Ex13 (razgovor) 08:41, 5. lipanj 2009. (CEST)
Koliko se ja mogu sjetiti Jack Sparrow je taj dio kopirao u članak (ja sam ga i upozorio na to), a ja sam malo presložio tekst i naveo referencu, ne vidim neki problem u tome jer tekst nije prekopiran s wiki.--frk@ 10:16, 5. lipanj 2009. (CEST)


Ma brišite taj link Studenti.math.hr taj fakin sam sebi generira link sa wikipedije, a sadrzaj njegove stranice je c/p stranice na koju je postavio link. Smjesno ....