Razgovor:Sredozemno more

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Sredozemno more.
Rad na člancima
Pismohrane:

Ovo je zapravo članak o Sredozemlju kao regiji, a ne o Sredozemnom moru. Trebalo bi ovaj članak premjestiti pod naslov Sredozemlje, a ovdje započeti novi članak o Sredozemnom moru.--Donatus 15:50, 18. prosinac 2006. (CET)

Istina je.
Trebamo razlikovati Sredozemno more, jer ono je samo ta morska masa.
Sredozemlje uključiva i suhozemno područje oko njega (granica tog suhozemnog pojasa je zemljopisna, klimatska i kulturna), kao i otoke u Sredozemnom moru.Kubura 10:15, 10. prosinac 2007. (CET)

slažem se i odvojio sam sredozemlje od sredozemnog mora. 78.1.185.99 13:04, 11. svibanj 2008. (CEST)

Sredozemlje, Sredozemno more, Mediteran i sredozemno more - geografske i kulturne višeznačnice[uredi kôd]

Kod nas je Sredozemlje, Mediteran ili Sredozemno more = more između Europe i Afrike. Također, sredozemno more je ujedno i svako more koje je gotovo u potpunosti okruženo kopnom (pr. Crveno more je također sredozemno more), a imamo i Sredozemlje ili Mediteran kao kulturno-geografsku regiju i samu kulturu.
Predlažem da se naprave konkretne razdvojbe oko tih pojmova. --ueikap 14:00, 3. srpanj 2007. (CEST)

Slazem se. No, ne bi premjestao cijeli clanak, jer uvod je ipak o vodenoj masi. Predlazem izdvajanje dijela na Sredozemlje. --Ante Perkovic 14:14, 3. srpanj 2007. (CEST)

"Sredozemno more je ujedno i svako more koje je gotovo u potpunosti okruženo kopnom"?
To prvi put čujem u životu. Di si to izvadia? Ne širi svoj izvorni rad ovdi.
Sredozemno more je osobno ime i označava samo jedno more. Kubura 10:15, 10. prosinac 2007. (CET)

Hm...čini mi se, da Ueikap baš i nije u krivu....gledajući malo okolo, našla sam stranice [1] i [2] pa mi se čini, da bi bilo dobro malo ozbiljnije se time pozabaviti... Najzanimljiviji je komentar uz prvo otvaranje te stranice na de wiki ([3]) gdje, ako netko ne razumije, piše (nova stranica - nakon opširnog istraživanja). Netko bi ipak, ako ima literaturu, trebao to pogledati. Branka France 16:47, 7. siječanj 2008. (CET)

Klima[uredi kôd]

Pomalo mi je sumnjiva rečenica da na Sredozemlju temperatura zimi vrlo rijetko pada ispod 15 °C.--Vatrena ptica (razgovor) 14:59, 22. prosinac 2008. (CET)

Sredozemlje/Mediteran - sredozemlje/mediteran; Sredozemno/Mediteransko more - sredozemno/mediteransko more[uredi kôd]

Trebalo bi napraviti razdovojbu jer je svako more koje se nalazi između dvaju kontinenata se zove sredozemno/mediteransko more, odnosno sredozemlje/mediteran, a ti pojmovi napisani velikim slovom - Sredozemno/Mediteransko more i Sredozemlje/Mediteran označavaju sredozemno more koje se nalazi između Europe i Afrike (zato što je za njega prvo upotrebljen takav naziv zbog toga što se nije znalo za ostala mora). Ja ne znam raditi razdvojbe pa bih zamolio nekoga da to napravi. P.S. ovo što je gore Kubura napisao da je Sredozemno more jedinstven pojam za samo to 1 more je besmislica i molim ga da ne optužuje druge za izmišljanje i ne govori da su općepoznate stvari nečiji "izvorni rad" jer ni on sam ne zna o čemu govori. 93.138.3.214 17:50, 27. ožujka 2013. (CET)[odgovori]

  • Sredozemno more jest jedinstven pojam za samo to jedno more, kao što je Šećerana jedinstven pojam za jedno i samo jedno naselje u Hrvatskoj, dok šećerana samo u Hrvatskoj ima nekoliko.
Isto tako je Šaš samo jedan. Naravno šalim se, postoji osim hrvatskoga i Šaš u Mađarskoj a gdje je vlažno i močvarno eto šaša koliko hoćeš.
Glede terminologije i zemljopisa, citiram docenticu Sanju Lozić sa Sveučilišta u Zadru:
Sredozemno more: međukontinentsko more - po uzoru na Sredozemno more ponegdje u literaturi može se naći da se i neka druga morska područja nazivaju sredozemnima: npr. Američko sredozemlje, Australazijsko sredozemlje, itd., str. 4 i Sredozemno more – u kulturnom smislu jedno i jedinstveno, str. 5, Regionalna geografija Sredozemlja geografski položaj, historijsko-geografski razvoj
Upućujem i molim neprijavljenog suradnika neka malo pažljivije bira riječi, Kubura je dobro napisao "Sredozemno more je osobno ime i označava samo jedno more" što sam gore pokazao i potkrijepio valjanim izvorom.
  • Razdvojbe radimo onda kada postoje dva ili više članaka istoga imena, ne radimo unaprijed razdvojbe za sve riječi s više značenja. Kad bi radili tako mogli bi lako imati najmanje desetak tisuća novih razdvojbi na članke koje nitko ne bi tako skoro napisao. Kad suradnik napiše članak [[Sredozemno more (oceanografija)]] onda može sam napraviti razdvojbu [[Sredozemno more (razdvojba)]] ili će to učiniti netko drugi umjesto njega.
  • Molim za više umjerenosti u razgovoru i marljivosti koja se iskazuje pisanjem članaka i manje argumentativnosti koja vodi tome da netko na kraju mora prešutno priznati nepotrebnu agresivnost i djelomično se iskupiti pisanjem potrebnog članka. Nije li bolje izbjegavati svadljiv pristup i u miru doći do jedinog mogućeg rješenja? SpeedyGonsales 19:38, 27. ožujka 2013. (CET)[odgovori]