Razgovor:Sveti Blaž

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Sveti Blaž.
Rad na člancima
Pismohrane:

Sv Vlaho[uredi kôd]

Pozdrav. Ja sam iz Dubrovnika. Evo upravo po festi sv. Vlaha mislio sam postavit tekst o samom uzimanju sv. Vlaha za zaštitnika Dubrovnika. Mislim da nije uredu da to pišem pod Sv. Blaž jer to nije dubrovački. Što misliš, dali da to pišem pod Sveti Vlaho koja je preusmjerena na Sveti Blaž ili da napravim novi članak Festa Svetog Vlaha? Kiso

Ako bi to bio malo duži tekst, onda bi bilo najbolje napraviti novi članak Festa svetog Vlaha, a ovdje ćemo staviti poveznicu na taj članak.--Donatus 10:22, 4. veljača 2007. (CET)


Da. Bilo bi poprilično toga. Dosta više o samom svecu (njegov život i legenda), uzimanje Sv. Vlaha za parca Dubrovnika, štovanje kroz stoljeća i sl, u biti ne sama Festa, možda ipak da ostavimo ovo sto pise pod Blaž, kao općenito, na Hrvatskom, a da na Sveti Vlaho stavim ovo vezano za Dubrovnik. Mislim da Festa svetog Vlaha je malo uže od onog što mislim postavit. ??

Ja ne bih razdvajao sv. Vlahu od sv. Blaža, jer je riječ o istoj osobi koja u hrvatskom ima dva imena (Blaž pripada književnom standardu, a Vlaho je lokalizam). Zato bi ovdje u članak »Sveti Blaž« trebalo staviti ono što misliš o njegovu životu i legendi, a sve što je vezano uz Dubrovnik može biti onda u članku koji bi se zvao, ne Festa svetog Vlaha, jer kažeš da bi bilo opširnije, nego onda Sveti Vlaho i Dubrovnik ili Štovanje svetog Vlaha u Dubrovniku. Tu bi mogla biti povijest izabiranja Vlaha za parca i povijest štovanja i nešto o crkvi sv. Vlaga i o današnjem načinu proslave.

životopis[uredi kôd]

Životopis je napisan kao da se radi o neupitnim povijesnim činjenicama, pa i dijelovi koji se tiču navodnih čudesa, anđeoskog ukazanja i detalja pogubljena. U najboljoj namjeri mislim da bi ispred teksta trebala stajati ograda, npr. "Prema predaji..." ili nešto slično.

Super ideja. Molim da se prikljucite u realizaciji iste.--El hombre (razgovor) 23:34, 7. veljače 2016. (CET)[odgovori]