Razgovor:Zagora

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Zagora.
Rad na člancima
Pismohrane:

Mućka krajina i Kliška krajina? Nikad čua. Niti Google naša. Kubura 08:31, 27. studeni 2007. (CET)

Ispravio sam Mućku krajinu u Mućki kraj, s poveznicom na Općinu Muć. Klišku krajinu sam ostavio, iako se taj naziv danas možda rijetko koristi (stavio sam poveznicu na Klis). Čouk (razgovor) 22:41, 29. srpanj 2008. (CEST)


O značenju Zagore. Zagora je staro vlastito ime kraja koji obuhvaća samo tzv. Kaštelansku, Trogirsku i Šibensku zagoru. On je, nekako, tijekom 2. pol. 20. st. kao Zagora ili Dalmatinska zagora proširen na cijelo kopneno područje Dalmacije od Krke do Vrgorca. To novo značenje (sinonimno je Dalmatinskoj zagori) stiglo je "odozgo", i ni do danas nije prihvaćeno u tamošnjem narodu (evo što primjerice "Zagorci" Prominci znaju o Zagori: [1]).

Ali, odnedavno se javilo i prihvaćanje takvog značenja Zagore i "odozdo". Tako danas postoji (u mnogome shvatljiv) osjećaj ponosa pripadnosti Zagori (Dalmatinskoj zagori) koji je nastao kao reakcija na zapuštenost i getoizaciju navedenih krajeva u 20 st.

Tko se od tih iz "Zagore" (u značenju Dalmatinske zagore) želi i voli identificirati s takvom Zagorom, široko mu polje. Ali očito ne znaju da su tu i takvu "Zagoru" (Dalmatinsku zagoru) stvorili protunarodni, antihrvatski režimi, njenim sustavnim zapuštanjem, najizrazitije u 2. pol. 20 st.

Osobno mi je bilo drago što Thompson u Lijepa li si "Zagoru" (u značenju Dalmatinska zagora) stavlja na prvo mjesto, jer je to izraz probuđene samosvijesti tih u 20. st. katastrofalno zapostavljenih i zapuštenih krajeva. Ali i on je za takvu "Zagoru" vjerojatno prvi put čuo kad je otišao u Split u srednju školu.

O osobama. Thompson pjeva o Zagori, ali on nije iz Zagore, nego iz Petrova polja (dio Drniške krajine)! Isto tako, i Dražen Žanko (Zagora me rodila...) nije iz Zagore, nego iz Cetinske krajine! Meštrović je također iz Petrova polja! Svi oni kad govore o "Zagori" misle na Dalmatinsku Zagoru, a zapravo nitko od njih nije iz Zagore. Da su iz "Zagore", to su čuli od drugih! Najradije bi ih stavio u Dalmatinsku zagoru, jer su oni i pridonijeli populariziraciji "Zagore" u takvom značenju.

Ovo se ne odnosi na Matasa, Mimaru, Runjića, Sanadera i Gotovaca, jer oni potječu ili imaju svoje korijene u Zagori. Čouk (razgovor) 22:41, 29. srpanj 2008. (CEST)

(O Dalmatinskoj zagori: [2]) Čouk (razgovor) 23:05, 29. srpanj 2008. (CEST)