Razgovor Wikipedija:Aktualno

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Wikipedija:Aktualno.
Rad na člancima
Pismohrane:

Bošnjački[uredi kôd]

kako se moze napraviti na bošnjačkom jeziku

Koje je pitanje ? Stranica o jeziku ili na jeziku ? Imenu bosanski ili bošnjački ? Ako hoćeš o bosanskom, onda copy/paste ovo što sam napisao o bošnjačkom, nazovi to bosanskim (naravno-preuredi), a ja ću pogledati je li to u skladu s Halilovićevim pravopisom i Isakovićevim rječnikom (ako treba).Mir Harven 13:57, 22 Feb 2004 (CET)

Ako misliš na Wikipediju na bošnjački/bosanski jezik, ona je vamo. A ako misliš na članak o bošnjački/bosanski jezik, on je vamo. A ako konačno misliš na nešto skroz drugo, onda opet pitaj :) --denny vrandečić 18:16, 22 Feb 2004 (CET)

Molio bih, samo bez zafrkancije, jer mi je ova ideja doprinosa u uređivanju enciklopedije naprosto fenomenalna, te molim da se dodaju istinite i provjerene činjenice, te datumi rođenja, smrti, događaja, itd., koji su vezani uz stvarne ili literarne povjesne ličnosti i zbivanja. Ja osobno znam mnogo, ali bih volio još puno naučiti. Unaprijed hvala!

  • objavljeno 27.11.2004. 7 sura iz časnog Kur"ana Edo
Edo, svaka čast na trudu, ali molim provjeri prvo čemu služi wikipedija, jer ćeš ustanoviti da je lokacija malčice promašena, trebalo je to staviti na wikiknjige web stranice. SpeedyGonsales 18:52, 27 Nov 2004 (CET)

Obljetnice[uredi kôd]

1.000 korisnika, OK, ali vrijedi spomenuti i 8.000 članaka!!! (nitko nije primjetio kad smo prešli 8000? --Ante Perkovic

Ante, Ante... Pažljivije pročitaj Wikipedija:Aktualno, pa se onda buni. --Zmaj 13:17, 22 kolovoz 2005 (CEST)
ufff :(((. Škodi mi povratak s godišnjeg, očito. --Ante Perkovic

stranica na kojem jeziku?[uredi kôd]

Dobro večer,

Wikipedia ima svoj službeni jezik. Hrvatski. Svi smo upućeni koji pravopis je na snazi, koje su hrvatske riječi, i koji je službeni hrvatski jezik. Zar je tako teško udovoljiti kriterijima? Bošnjački nam je vrlo srodan, ali ako si netko da truda, ili makar napomenu da nije savladao hrvatski pravopis, pa se ispričava i želi opbjaviti članak, zašto ne? Posebice ako su takvi tekstovi posebno označeni. Ako muca hrvatski, ali ima nešto za doprinijeti u našoj wikipedii, zašto uskratiti mogućnost da naučimo nešto. Andrew Carnegie, za one koji ne znaju tko je, to je čovjek u životu uspješan i prebogat, ali na njegovom nadgrobnom spomeniku piše, "ovdje počiva onaj koji je znao unajmiti usluge boljih od sebe" Moj predavač u jednoj prilici, inače izuzetan čovjek, profesor prava, struka, trgovačko pravo, inače, ispitivač na pravosudnom ispitu, čovjek kojeg izuzetno poštujem, prenio je mojoj, vjerujem i mnogim generacijama puno kvalitetnih intelektualnoetičkih poruka. Jedna od njih je da je japanski ustav do 1900-te godine imao samo pet članaka. Peti članak glasi: znanje se treba stjecati gdje god se ono može naći.

Toluiko za sada od mene, pozdrav svima.

mala ispravka, na temu stranica na kojem jeziku[uredi kôd]

Na brzinu da se opravdam, novi sam član, nazovimo suradnik, koji ima namjeru doprinjjeti ovim stranicama, međutim, malo mi ne ide ovo s razgovor, tema, wikipedia kafić... moja tema "stranica na kojem jeziku?" zapravo je imala svrhu komentirati tekst kako napraviti stranicu na bošnjačkom jeziku i nadovezati se... Priznajem grešku u tehnici, nisam baš stara pisaća mašina, ali greške se događaju.. Volim citirati one koji su izrekli nešto jasno svevremenski, pa tako bi Byron rekao "ništa novo reči da učimo na svojim greškama, ali reči ću to oštrije, bez grešaka ne možemo učiti." dakle, slijedeći komentar ću se potruditi staviti na pravo mjesto :) A ne ćete stavit dan kad smo dobili 19 000 članaka.--Jolo,31. srpnja 2006.,21:09

30 000 članaka[uredi kôd]

Već nekoliko dana kasnimo s prebacivanjem jubilarca (prateći prijašnji tempo stvaranja novih članaka), ali jutros je krenula prava utrka i "lov" na jubilarca. Nakon više razgovora na IRC-u, ipak smo zaključili da je Metalurški fakultet u Sisku jubilarni, iako su u istoj minuti nastali Synaptic, Metalurški fakultet u Sisku i Akademija likovnih umjetnosti. --Roberta F. 12:16, 27. travanj 2007. (CEST)

Ovo Na engleskoj Wikipediji dosegnuta brojka od nevjerojatnih 1 500 000 članaka. Čestitke na veličanstvenom uspjehu.

Svaka im čast... jedino što veliku većinu tih članaka možemo pronaći negdje drugdje na internetu.. tamo odakle su preneseni... članci p narodima, okruzima, državama, etc. Dakle ovako...imamo mi kojih desetak članak više od njih... mislim koji su pisani iz glave suradnika, pa neka nam čestitaju. --Zeljko 20:36, 1. lipanj 2007. (CEST)

"Suradnici"[uredi kôd]

Dajte. Nitko valjda ne misli ozbiljno da 7.000 registriranih osoba stvarno surađuje pišući članke. Ili možda suradnju različito definiramo? Ygraine 20:55, 12. lipanj 2007. (CEST)Ygraine

Pih. Kome je stalo do argumenata. Još jedna promjena i klik!, članak je zaključan! Nije da ne znamo! Ygraine 21:09, 12. lipanj 2007. (CEST)Ygraine
Ljudi koji uređuju Wikipediju na hrvatskom jeziku zovu se suradnici. A to piše i na vašoj suradničkoj stranici zar ne suradnice: piše naime Suradnik:Ygraine. Koliko ih stvarno piše članke to je njihova stvar, ali je bitno da je u novostima naveden broj od 7000 suradnika prema Posebno:Listusers, a vi to opovrgavate i navodite između ostalog da je korisnika Wikipedije na hrvatskom jeziku samo 7000 što bi značilo da iznosite netočne informacije. Suradnik = vidi Posebno:Listusers, Wikipedija:Suradnici. Broj od 7000 je odnsio izričito na suradnike koji su navedeni na Posebno:Listusers. Tako da se nemate što ljutti ni na koga a osobito na one koji znaju malo više i znaju o čemu se radi. (Inače na Wikipediji na srpskom jeziku pojam Korisnik: označava pojam Suradnik: odn. na Wikipediji na engleskom jezku to je User:, molim ne brkajte pojmove). 83.131.140.169 21:18, 12. lipanj 2007. (CEST)
Netko je pobrkao lončiće :-), članak NIJE zaštićen. A što se tiče argumenata, hr wikipedija ima preko 7.000 registriranih suradnika, a koliko ima korisnika to nitko ne zna, pa molim suradnicu da se malo suzdrži i razmisli prije nego što stisne tipku Sačuvaj stranicu. SpeedyGonsales 21:22, 12. lipanj 2007. (CEST)
Dobar dio tih "suradnika" nema ni jednog jedinog uređivanja, tako da su ipak samo registrirani korisnici. --Ivan Štambuk 09:31, 14. lipanj 2007. (CEST)
Ovo doista nije moja bitka. Nek vam bude ljubav sva. Ygraine 21:26, 12. lipanj 2007. (CEST)Ygraine

@ Ivan. To je i moj argument, ali onda se pojavi ovo: vidi Posebno:Listusers.

Mislim, i na plotu je pisalo "p****", pa se jedan našpranjio. No ovdje je izgleda argument taj da na plotu i dalje piše "p****"! 09:35, 14. lipanj 2007. (CEST)Ygraine

U cemu je opet problem? Suradnik je, u wiki vokabularu, osoba koja je otvorila syuradnicki racun ovdje tako da se registrirala. "Registrirani suradnik" je precizno da ne moze bit preciznije i molim da se vise ne mlatite praznu slamu sa izmisljanjem tople vode. --Ante Perkovic 14:29, 14. lipanj 2007. (CEST)

Jubilarni članak[uredi kôd]

Dok suradnici mogu vidjeti vremena uređivanja u satima i minutama, admini prema potrebi mogu vidjeti i sekunde, pa jedino admini mogu stvarno znati koji je članak jubilarni. Tako bilo koji suradnik može postaviti obavijest da je okinuta nova tisuća članaka, ali suradnici ne mogu znati koji je članak točno jubilarni. Na en wiki postoji nekoliko uređivanja u sekundi, pa tamo biraju jubilarni između njih nekoliko (koji su postavljeni iste sekunde). Stoga se mole svi suradnici da ne gube vrijeme pokušavajući napisati (bolje rečeno - namjestiti) jubilarni članak, na adminima je posao utvrđivanja, ali ne i obveza, ne mora se ni znati koji je članak jubilaran. SpeedyGonsales 16:40, 4. prosinac 2007. (CET)

de[uredi kôd]

Nijemci dostigli milijun. --79.101.180.53 16:24, 28. prosinca 2009. (CET)Reply[odgovori]

ru[uredi kôd]

Rusi dostigli pola milijuna. --109.93.203.208 21:23, 25. veljače 2010. (CET)Reply[odgovori]

Svrsishodno[uredi kôd]

Nevidim svrhu stranice Aktualno ako pocnemo u nju upisivati svakojaka slova, slučajnosti brojke u šta ce se pretvorit [1]. Trebamo samo označavati značajne događaje za zajednicu--Šokac 23:27, 26. kolovoza 2012. (CEST)Reply[odgovori]

(ne)Aktualno (ne)održavano[uredi kôd]

Pokazujući HR Wikipediju drugima shvatio sam da je dosta relativno važnih (bar na razini UI vidljivosti) stranica slabo organizirano i održavano, no ova koja se zove Aktualno je možda najgora (samo malo bolja od najgore). Mislim da bi ju bar trebalo preimenovati u Objave ako će ostati ista.

Jel neko zainteresiran brainstormati neki drugi model organiziranja sadržaja i održavanja?

Velike Wikipedije su bitno drukčije EN DE IT (talijanska mi se čini adekvatnog koncepta), iako ni SR nije loša...nije hitno ali je za razmisliti kako biti pregledniji za nove suradnike! --Zblace (razgovor) 14:32, 15. travnja 2021. (CEST)Reply[odgovori]