Razgovor o kategoriji:Hrvatski političari

  Izvor: Wikipedija
  Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Kategorija:Hrvatski političari.
  Rad na člancima
  Pismohrane:
  Button category03.png    Ovo je razgovor o kategorizaciji wikipedije.

  Kako ih raspodjeliti[uredi kôd]

  Nova podjela, vidi dolje --Pancho W. Villa (razgovor) 14:13, 2. srpanj 2008. (CEST)

  Svakako treba hrvatske političare smisleno podijeliti po epohama. Nešto od toga sam započeo. Prvo sam odijelio kategoriju "hrvatski komunisti", zatim sve ostale podijelio na razdoblje do 1941. i kasnije. Nije baš najsretnije, nego, predlažem ovako:

  Podjela na tri potkategorije:

  • Hrvatski političari do 1945.
  • Hrvatski političari 1945-1990.
  • Hrvatski političari od 1990.
  1. Sadašnju kategoriju "Suvremeni hrvatski političari", kako sam tamo argumentirao, treba preimenovati u "Hrvatski političari od 1990.", jer je ovako nejasna, koji je kriterij "suvremenosti"? Podjela koja ide od promjene režima 1990. nedvosmislena je.
  2. Razmislivši malo, godina 1945. kao granična logičnija je od 1941. Tada je stvoren trajni novi režim, posve drugačiji. U razdoblju NDH ionako gotovo svi koji su djelovali bili su aktivni također i prije, ili poslije, ili odboje. Čak i za komuniste bitna je razlika kada su bili komunisti!
  3. Dakako, mnogi će političari biti u dvije potkategorije ili čak sve tri (Franjo Tuđman npr., koji je za Drugog sv. rata komesar, dakle već političar). To mislim nije problem.

  To je dakle podjela po vremenu kada su djelovali. Druga je pak oznaka kojoj su stranci pripadali. Tu zapravo treba otvoriti potkategorije u kategorij "hrvatske političke stranke", to je druga grana u kategorijalnom stablu, i svaki političar trebao bi biti svrstan i po tome u neku kategoriju. Otvorio sam kategoriju "Hrvatska seljačka stranka", za probu, pa treba pregledati sve političare i dati im tu kategoriju ako su bili u HSS.

  Dalje, kategorija "Hrvatski komunisti" zapravo je nepotrebna. Treba je preimenovaitu Komunistička partija Hrvatske (hm, dobro, negdje treba biti napomenuto i ime "Savez komunista Hrvatske", ali to se može u posebnom članku) i staviti kao potkategoriju u "Hrvatske političke stranke".

  Ako neki političar dakle ima npr. kategorije "Komunistička stranka Hrvatske" i "Hrvatski političari do 1945.", znate bitno o njemu, naime da je umro ili poginuo u vrijeme Drugog sv. rata ili ranije.

  Treća važna grupa su ustaše. Ustaški pokret nikad nije zapravo bio stranka, nema takvu strukturu. No, mogli bismo ga možda staviti isto kao potkategoriju u "hrvatske političke stranke", uz napomenu. Tada dakle imamo kategoriju "ustaški pokret", potkategoriju u "hrvatske političke stranke". (Postoji sada kategorija "NDH" u "bivše države", ali to je oznaka države, i tu svrstavamo i one koji su onda bili aktivni, a nisu bili ustaše.)

  Četvrta velika grupa su raznoliki pravaši, razišli se kao rakova djeca još u Austro-Ugarskoj a kamoli danas. :) Mogli bismo imati jednu zajedničku kategoriju neutrazlnog naziva, nrp. "hrvatsko pravaštvo", kao potkategoriju u "hrvatske političke stranke", pa onda unutar nje članke: "Stranka prava", "Hrvatska stranka prava", "Hrvatska starćevićanska stranka prava", "Hrvatska čista stranka prava" itd., te članke o raznim pravaškim političarima, povjesnim i suvremenim.

  Dakako, neki koji su mijenjali stranke imali bi dvije iii više kategorija, nrp. Ante Pavelić (mlađi): "hrvatsko pravaštvo" i "ustaški pokret", Edo Bulat je bio u HSS-u i ustašama a prije toga čak u Orjuni, koja doduše isto nije stranka.

  Tako bismo dakle podjelom na tri dijela po vremenu smanjili ovu kategoriju. Svi političari iz istog doba ipak mogu biti zajedno, mislim da je to suvislo, a druga je podjela po strankama.

  Dakako, kao što imamo "hrvatski predsjednici" mogu biti razne dodatne potkategorije ovjde, npr. "predsjednici vlade", "ministri obrane", "hrvatski banovi" itd. --Fausto 16:47, 16. listopada 2006. (CEST)Odgovor[odgovori]

  Da, s tim što ja predlažem par preinaka. Prvo, ne 1990 nego 1989, kada su osnovane prve stranke novijeg doba.

  Možda ovako:

  • Hrvatski političari
   • Hrvatski političari do 1945.
    • Ustaški pokret
    • Hrvatski komunisti do 1945.
   • Hrvatski političari 1945. - 1989. (ima li ovdje ikoga osim komunista?)
    • Hrvatski komunisti 1945. - 1989.
   • Hrvatski političari od 1989.

  A po orijentaciji:

  • Hrvatski političari
   • KPH
    • Hrvatski komunisti do 1945.
    • Hrvatski komunisti 1945. - 1989.
   • HSS
    • Ili podkategorije po godinama ili sve u jednu kategoriju uz dodatno kategoriziranje u "Hrvatski političari do 1945." ili u "Hrvatski političari od 1989."
   • HDZ
   • SDP
   • ...
   • Pravaši
    • Ili podkategorije po godinama ili sve u jednu kategoriju uz dodatno kategoriziranje u "Hrvatski političari do 1945." ili u "Hrvatski političari od 1989."

  Za HSS i pravaše nisam siguran da li da ih podijelimo ko komuniste ili da ih ostavimo u jednoj kategoriji (npe. braću Radić skupa sa Tomčićem) uz dodatno kategoriziranje po godinama.

  --Tycho Brahe 19:22, 16. listopada 2006. (CEST)Odgovor[odgovori]

  Naravno da ima ne-komunista 1945-1990, prije svega brojni u emigraciji u raznim organizacijama (ustaše, HSS-ovci i ostai), onda npr. Vlado Gotovac, Dražen Budiša, Ivan Zvonimir Čičak koji nisu nikad bili članovi KPH/SKH!
  Mislim da kategorija "KPH" i druga imena sranaka ne može biti potkategorija pod "hrvatski političari", jer postoji kategorija "hrvatske političke stranke", u drugoj grani, pa misim, da tu trebaju biti kategorije o važnim strankama, a onda unutar nje i o važnim članovima sranke.
  Ja bih stavio samo tri potkategorije ovdje, po godinama. Može biti 1989. granična, kada ne-komuisti počinju legalno ili polulegalno djelovati. Ako unutar toga dijelimo još po strankama, biti će previše potkategorija! Osim toga, bilo je prelaženja iz sranke u stranku, i u povijesti (spomenuh pravaše, a bilo je Hrvata i u Demokratskoj stranci, npr. [Ante Pavelić (stariji)]] bio je pravaš, pa onda u DS.
  Dakle kategorija "Hrvatska seljačka stranka" kao potkategorija u "Hrvatske političke stranke", tamo na okupu svi političari koji su bili ili jesu njeni članovi, ali svaki ima i oznaku u kojem je razdoblju djelovao, kao potkategoriju ovdje.
  --Fausto 12:53, 17. listopada 2006. (CEST)Odgovor[odgovori]

  Nova podjela[uredi kôd]

  Uskladjeno je s podkategorijama od Kategorija:Povijest Hrvatske.

  Problemi:

  --Pancho W. Villa (razgovor) 14:10, 2. srpanj 2008. (CEST)

  Može li se za političare u NDH-a napraviti nova kategorija. Malo mi je čudno da su oni u kategoriju Hrvatski političari u prvoj Jugoslaviji. --Suradnik13 (razgovor) 15:53, 2. srpanj 2008. (CEST)

  Nekomunistički političari 1945. - 1989.[uredi kôd]

  Bilo je i takvih. SSRNH je bio nešto što nije bila SKH. Kubura (razgovor) 07:36, 26. listopada 2012. (CEST)Odgovor[odgovori]