Razgovor o kategoriji:Islam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Nakon što me suradnik Gdje je nestala duša svijeta (razgovor) obavijestio da je ova kategorija pretrpana i zamolio me da predložim kategorizaciju članaka o islamu (uz napomenu da ja pojma nemam o kategorizaciji) ja predlažem sljedeće kategorije za početak:

 • Kategorija: Islamsko vjerovanje - članci: Alah, 99 Alahovih imena, Proroci u islamu, Anđeo, Burak, Dunjaluk, Ahiret, Džibril, Džin, Džehennem, Hawd, Mizan, Melek smrti, Tekbir, Šehadet, Islamski blagdani, Kurban bajram
 • Kategorija: Šerijatsko pravo - članci: Šerijatsko pravo, Mezheb, Malikijski mezheb, Šafijski mezheb, Hanbelijski mezheb, Hanefijski mezheb, Fetva
 • Kategorija: Islamsko bogoštovlje - članci: Praktične dužnosti islama, Namaz (islam), Post u islamu, Hadž, Zekat, Šehadet, Vakuf, Imam, Mujezin, Džihad, Dženaza namaz,
 • Kategorija: Povijest islama - članci: Povijest islama, Hidžra, Abasidi, Omejidi, Islamizacija, Kalif, Kalifat, Hazredž
 • Kategorija: Islamske grupacije i sekte - članci: Suniti, Šijiti, Derviš, Muslimansko bratstvo, Sufizam, Saraceni, Bektaši, Druzi
 • Kategorija: Proroci u islamu - članci: Proroci u islamu, Adam, Muhamed, Abraham, Isa, Ilija (prorok), Jona, Josip (praotac).

To je za sad sve što sam uspio osmisliti, pa molim suradnike vične stvaranju kategorija da razmotre ovaj prijedlog i obave posao "brzo i čisto" ;-) -- Jasin Hodžić (razgovor) 21:36, 13. srpnja 2011. (CEST)

Zahvaljujem se na prijedlozima. Kategorije se mogu otvoriti prema dogovoru. Prva predložena kategorija mi se čini malo neprecizna, tj. bi li se ova kategorija trebala možda zvati pet temelja islama.? Gdje je nestala duša svijeta (razgovor) 22:25, 13. srpnja 2011. (CEST)
Mala ispravka: Mislim da pod tih "pet temelja islama" misliš na "pet stupova islama" koji su vezani za islamsko bogoštovlje (ibadat). Članci koje sam naveo za prvu kategoriju su vezani za islamsko vjerovanje (akida), a islamsko vjerovanje se sastoji od šest temeljnih istina. Predlažem ti, ako imaš vremena, baci oko na članak Islam, pa ćeš lakše razumjeti o čemu govorim. Osim toga na engleskoj Wikipediji također postoji kategorija sličnog naziva: Islamsko vjerovanje i doktrine [1], koja zatim ima potkategoriju: Islamska teologija [2]. Po meni je ipak najbolje da se ova kategorija za početak ovako zove, a može i "Islamska teologija". Glavni razlog za ovakav moj stav je to što smatram da još uvijek imamo jako malo članaka o islamu, odnosno nedovoljno da bi se moglo pristupiti ozbiljnijoj kategorizaciji. Nadam se da sam bio od pomoći... ;-) --Jasin Hodžić (razgovor) 22:54, 13. srpnja 2011. (CEST)
U redu, ali htio bih da se prilikom otvaranja novih kategorija pripazi upravo na kategorije na drugim wikipedijama tako da se one mogu povezati. Iako, ovo nije uvjet. Možemo mi imati druge, originalne nazive samih kategorija. Baš kod ovih članaka mi se čini da wikipedije odudadaraju jedne od drugih (Iako bi i u našoj glavnoj kategoriji religija još trebalo otvoriti neke potkategorije). Prihvaćam sljedeće kategorije, kao i tvoju napomenu da se kategorije otvaraju prema člancima koji su napisani, ne prema onima koji nisu.
 • Islamsko vjerovanje
 • Islamsko bogoštovlje
 • Šerijatsko pravo
 • Povijest islama
 • Proroci u islamu
 • Ogranci islama ili denominacije u islamu
 • Islamski proroci
Ukoliko u dogledno vrijeme nebi bilo drugih prijedloga ove kategorije bi ovako i trebale biti otvorene.Gdje je nestala duša svijeta (razgovor) 15:53, 17. srpnja 2011. (CEST)

"Kategorija: Proroci u islamu" je loše osmišljena, a druge mogu proći, ali bilo bi bolje da ih kreira kad bude više članaka onaj tko zna što radi, nego da se kreiraju "na silu" samo da se podijele članci. SpeedyGonsales 14:22, 15. kolovoza 2011. (CEST)

Ja mislim da vrlo dobro znam što radim.--Gdje je nestala duša svijeta (razgovor) 15:25, 15. kolovoza 2011. (CEST)