Razgovor sa suradnikom:213.198.210.203

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Uputa[uredi kôd]

Većini vaših uređivanja nije mjesto na Wikipediji, jer ili se radi o općenitim razmišljanjima na temu koja nemaju veze s konkretnim člankom, ili imaju nekakave veze s člankom ili onim napisanim na stranici za razgovor ali nemaju uporišta u realnosti, stoga su uklonjena. Pokušajte rabiti vjerodostojne izvore za vaše pisanje, navedite ih, pa će rezultat biti bolji. SpeedyGonsales 11:14, 13. prosinca 2012. (CET)[odgovori]

Još jedna uputa[uredi kôd]

Molim Vas, nemojte nepotrebno trošiti našu i Vašu energiju pišući beskorisne komentare glede nacionalnosti športaša ili znanstvenika ili nekog već. Od toga nitko nije postao pametniji ili bolji. Ako želite pomoći, dopunite članke korisnim informacijama, navedite vjerodostojne izvore za Vaše dopune u skladu sa smjernicom Wikipedija:Navođenje izvora. Još jednom, od silnih rasprava tko je koje nacionalnosti koristi nema, ista ta logika dovedena do krajnosti dovela je do krvavog rata od koga još nije prošlo ni 20 godina. Mislim da se to na srpskome kaže: "manite se ćorava posla". Hvala unaprijed! SpeedyGonsales 23:34, 23. prosinca 2012. (CET)[odgovori]

Pa to sam Vam i ja rekao[uredi kôd]

I ja mislim da je to besmisleno, upravo sam zato i insistirao da se vi manete ćorava posla. Drago mi je da ste to napokon i sami shvatili, samo nije baš korektno da sad meni prebacujete za nešto za šta ste sami odgovorni. Meni je bilo baš idiotski da gledam članak o Đokoviću o kojem od 10000 stvari koje ste mogli da stavite - vi u prvoj rečenici stavite šta mu je majka po nacionalnosti i otac po regionalnom poreklu. U svakom slučaju lepo je kad neko prizna svoju grešku, još samo kad bi je tretirao kao svoju a ne pripisivao drugima - bilo bi još bolje.

Uporište u realnosti[uredi kôd]

SAd sam tek video onu raniju poruku - prvu. Pa moji izvori koje sam vam navodio su u glavnom bile stranice HR wikipedije ili zvanični popisi stanovništva ili pak moje autentično i stvarno iskustvo (zaista nemam nikakva razlog da izmišljam nešto i kucam ovde), a bilo je i drugih izvora verovatno, ali s obzirom da sam čovek od nauke, znam da razlikujem propagandu (kojoj je ova vaša Wikipedia izrazito sklona) i pisanje objektivnih tekstova sa relevantnim i proverljivim, te svima dostupnim izvorima. Ono da su moji komentari uklonjeni jer nemaju veze sa realnošću bi ispravnije bilo nazvati "jer se nama ne dopadaju". A saopštiću vam još jednu realnost koja se ne uklapa u vašu sliku sveta ali je 100% proverljiva i svako ko želi da vidi je vidi... nije " ista ta logika dovedena do krajnosti dovela je do krvavog rata od koga još nije prošlo ni 20 godina" nego je taj krvavi rat planiran i oraginizovan od strane obaveštajnih službi zemalja kojima je raspad odgovarao, a ti "nacionalisti" su im samo poslužili kao instrument i ne znam što se svi ovde prave ludi i veruju u neke bajke. I sve ovo što sam do sada kucao (a mislim da imam preko 1000 tekstova za ovih 6-7 godina i nekoliko hiljada komentara - naravno ne samo sa ove IP adrese) je bilo usmereno upravo protiv nacionalističkog i šovinističkog pisanja ovde, sa vrlo jasnim i relevantnim izvorima...ponekad možda ne baš vezano za tekst - više za druge komentare.

Korektivni faktor[uredi kôd]

Ako se previše zatvorite u sebe i verujete samo u onu sliku sveta koju ste formirali isključivo iz vašeg ugla gledanja, sa vašim (skromnim) fondom znanja, sa vašim emotivnim stanjem sa vašom kolektivnom svešću i kolektivnim nesvesnim, iz isključivo vaših izvora i vašim romantičarskim i idealističkim pogledom na sebe i sopstvenu ulogu neminovno je da kao rezultat imate ovakve tekstove kakvi su vam sada u glavnom (mada mnogi sumnjaju da su oni rezultat organizovane kampanje, dobro osmišljene i sa jasnim ciljevima). Bilo kako bilo, neko ko sa strane posmatra, ko je iz druge priče, ko nema isti interes kao vi (mada bi istina trebala da nam je svima ovde interes, ali ne valja biti ni preterano naivan), ko ne oseća ono što i vi...može mnogo da vam pomogne u stvaranju objektivnije slike o sebi samima. U pojedinim trenucima delujete simpatično, ne-retko patetično a dešava se da budete i predmet iskrenog sažaljenja. Oni koji su skloni mržnji i na taj način razmišljaju, i oni koji su osetljivi na nepravdu verovatno vas doživljavaju kao najgora stvorenja na svetu. Ono na šta hoću da vam skrenem pažnju jeste da biste trebali da imate kritički pogled na svet, na sve oko sebe pa samim tim i na sopstveni narod, na sopstvenu državu, stanovnike, istoriju, politiku pa i prema sebi lično. U koliko budete nastavili da budete i previše kritični prema drugima i ni malo ili premalo prema sebi imaćete kao rezultat ovakve tekstove (pristrasne), ovakve komentare na tekstova (patetične) i ovakve reakcije na komentare koje dolaze sa drugih strana (brisanje istih i optuživanje autora da nemaju veze sa nekom vašom vizijom realnost). Hvala na razumevanju.

Odgovor[uredi kôd]

Znam ja da je Wikipedija teoretski otvorena, ali praktično teško prolazi pored nekih urednika.

  • Neki suradnici teže zaboraviti smjernicu Wikipedija:Navođenje izvora i ono što piše iznad okvira za uređivanje: Sadržaj koji krši autorska prava bit će obrisan. Enciklopedijski sadržaj mora biti provjerljiv sukladno smjernici Wikipedija:Navođenje izvora. Drugi zaborave na smjernicu Wikipedija:Kriteriji, treći pak zaborave na Wikipedija:Što ne spada u Wikipediju, četvrti pak na Wikipedija:Pravopis. Mogao bi sad dodati potpis i to bi bilo dovoljno, no ja obično napravim korak više trudeći se svima objasniti da ne mogu reći da im nije napisano JASNO i toliko jednostavnim riječima da to osnovnoškolci mogu razumjeti.
  • U početku su ljudi dolazili na Wikipediju i pisali što su htjeli, jer ih je bilo malo. Kad se skupilo više ljudi, došlo je do prvih razmimoilaženja mišljenja glede nekih članaka, i u početku pobjeđivali su oni uporniji. Brzo se vidjelo da je to loš način za gradnju enciklopedije, pa je na svim jezičnim inačicama Wikipedije uvedena uporaba izvora, i na izvorima se negdje više, negdje manje inzistira, ovisno o broju suradnika i broju sukoba. Danas svaka veća wikipedija ima svoj sustav pravila, a koliko se ta pravila dosljedno provode ovisi o njenim suradnicima. Kako su suradnici volonteri, to još dodatno komplicira priču.
  • Na kraju, na wiki dođu novi suradnici koji znaju malo ili ništa o povijesti projekta, o pravilima, a imaju neku svoju viziju kako bi neki članci trebali izgledati. Možda je ta vizija dobra, možda nije, ovisi od slučaja do slučaja, ali način kako ostvariti dobru viziju je surađivati s drugim suradnicima i poštivati pravila projekta.
  • Bilo je na wiki utemeljenih prigovora, bilo je neutemeljenih. Bilo je pokušaja zlorabljenja pravila. Što mogu reći svakome tko ima neko svoje izgrađeno mišljenje o svijetu oko sebe? Ako je Vaše mišljenje temeljeno na činjenicama, ne na željama, ako imate dobru volju i nije Vam problem poštivati pravila ovog projekta - ne bi trebali imati nikakvih problema. Ako ih imate, dajte konkretnu poveznicu na konkretno uređivanje drugog suradnika za koga mislite da radi nešto što nije u redu i napišite što to po Vama nije u redu.
  • Obzirom da se često događalo da suradnici iz nekih svojih privatnih razloga ne vole neke suradnike pa ih prozivaju bez ikakva razloga i dokaza, i to smo pravilima zabranili. Ovaj put ću biti dobre volje i ne ću pisati žute kartone ali ako imate prigovor na nekoga, budite konkretni. Sve ostalo je lupetanje a lupetati se može protiv svakoga, na meni i mojim kolegama adminima je da zaštitimo sve suradnike od neutemeljenog napadanja i lupetanja. Hvala na razumijevanju! SpeedyGonsales 18:18, 3. siječnja 2013. (CET)[odgovori]

Primjer[uredi kôd]

U dva uređivanja neprijavljeni je suradnik potanje locirao naselje (na 4 odnosno 5 decimala umjesto na prethodno postojeće 3), dodao je jednu kratku rečenicu i obrisao predložak. Ja sam to uklonio jer je obrisan predložak koji je s razlogom u članku.

Netko može reći "trebalo je vratiti predložak, a ostaviti rečenicu i decimale". Krivo. Na suradnicima je da ne čine štetu - da ne brišu koristan sadržaj (predložak). Na suradnicima je da navedu izvore za svoje uređivanje (za dodatne decimale i rečenicu). Suradnici koji ophode nedavne promjene nemaju dužnost raditi posao koji su neprijavljeni suradnici ili lijeni napraviti ili ne znaju da treba napraviti. Naravno, u idealnom svijetu svi pomažu jedni drugima i članak najkraćim putem postaje najbolji mogući. Ovo nije idealni svijet.

Nego, vratio se neprijavljeni suradnik i na prvi pogled samo uklonio moje uklanjanje uz bijesni komentar ne revertaj automatski, ali ako se bolje pogleda - nije uklonio moje uređivanje nego je dodao "svoje" decimale i rečenicu, ali ovaj put nije obrisao predložak.

Kako ni ovaj put nije bilo valjanih izvora, mogao sam i ovo ukloniti. Ali bez obzira na neprimjereni komentar, neprijavljeni suradnik je shvatio svoju pogrješku pa sam odlučio nagraditi ga, nisam uklonio uređivanje a suradniku sam se zahvalio: Hvala Vam što ste sami ispravili svoj vandalizam i vratili predložak koji ste bili obrisali.

Ukratko, u jednom ili u 10 tuđih uređivanja može biti jedna ili dvije pogrješke, i ophoditelj može ukloniti sve čak i ako je samo jedna pogrješka - ako nema izvora. Na hr wiki mi smo još tu liberalni, suradnike na en wiki se slobodno može zvati izvoronacisti. :)

U prvom odgovoru sam objasnio "teoriju", ovdje sam objasnio wikipedijsku praksu. Na Vama je prilagoditi se projektu i poštivati njegova pravila, ili kršiti pravila i doživjeti posljedice kršenja pravila. Kršenje formalnih pravila u stvarnom svijetu rezultira zatvorom, posljedica kršenja internetskih pravila je uskrata pristupa usluzi. Sve je rečeno, sve je jasno, dalje je na Vama. SpeedyGonsales 18:45, 3. siječnja 2013. (CET)[odgovori]

Crveni[uredi kôd]

Crveni karton.
Blokirani ste!


Pročitao sam još jednom Vaše uređivanje, i kao što ne bih nikome dopustio da napiše "netko kao neprijavljeni suradnik 213.198.210.203 ili netko sličnog mentalnog sklopa" u negativnom kontekstu, isto tako to nije ni Vama dopušteno nekažnjeno pisati. Ovaj put mjesec dana, sljedeći put neću više biti blag. Jedno je prigovarati na kriterije koji Vam nisu jasni jer ste lijeni pročitati pravila, drugo je uzgred spominjati suradnike koji Vam nisu po volji, a sasvim treće je vrijeđati suradnike bez ikakva dokaza. Prvo ide na dušu lijenčina kojih je ovaj svijet pun, drugo je nedostatak kulture koji se može jednom progledati kroz prste, treće se mora sankcionirati jer će u suprotnom i drugi suradnici misliti da jednom mogu napasti bilo kog suradnika bez dokaza i proći bez kazne. SpeedyGonsales 14:03, 6. siječnja 2013. (CET)[odgovori]

Detaljna uputa i pojašnjenje[uredi kôd]

Jedan kolega me je prije jedno 2-3 tjedna (a možda i četiri) nešto pitao glede problematike nacionalnog pripisivanja. Odgovorio sam mu kratko, jer od 2004. godine sam na wiki vidio previše natezanja na tu temu da bi imao interesa, potrebe ili volje o tome danas još jednom s nekime raspravljati. No shvatio sam da zapravo nikad nismo napisali pravilo, smjernicu, uputu pa niti esej na tu temu. Iako novi suradnici rijetko prvo idu čitati sva moguća pravila i eseje na Wikipediji, kako primjećujem da dotični problem još uvijek lagano tinja (danas bitno slabije nego prije 6 ili 8 godina) uvidio sam da ima smisla napisati esej za nove suradnike na tu temu. Evo poveznice: Wikipedija:Nacionalno pripisivanje. Nadam se da sam time jasno, potpuno i zaokruženo odgovorio na sva pitanja na tu temu. Svaka dopuna bilo kog članka vjerodostojnim izvorima na tu temu je dobrodošla, ali poticanje nesuglasica bez navođenja izvora nije prihvatljivo. Na ovom projektu nemamo kao en wiki nikakvu posebnu smjernicu za suradnike s Balkana ili glede "Balkanskih" tema, ali jedna druga smjernica vrijedi univerzalno: Wikipedija:Ne ometajte rad Wikipedije da biste nešto dokazali. Nacionalno pripisivanje je tematika visoke osjetljivosti, i svaki suradnik koji bez navođenja vjerodostojnih izvora potiče ovu temu najvjerojatnije krši ovo pravilo.

Ako sam u svojim odgovorima od 13. i 23. prosinca 2012. bio možda prekratak i nedovoljno jasan, sad vjerujem da bi sve moralo sjesti na svoje mjesto. Hvala unaprijed na razumijevanju i poštivanju pravila ovog projekta! SpeedyGonsales 04:23, 14. siječnja 2013. (CET)[odgovori]