Razgovor sa suradnikom:E.coli/Arhiv 1

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Taksokvir[uredi kôd]

Bok,

Ja odavno razmisljam da se pozabavim taksonomijom, ali nikako naci vremena! Ako bi se netko toga uhvatio, to bi bilo super!!!

Inace, mislim da nije potrebno preveoditi clanak Biljke da bi se ubacili predlosci u sve kaktuse iz kategorija:botanika. Samo ti prevedi, a sto se tice kategorija, doci ce i to na red, ne brini!

Inace, hvala na tvojem dosadasnjem doprinosu, vidim da se dobro snalazis i u struci i u wikitekstu :))

Pozdrav, Ante Perkovic.


Bok,

Evo, sad sam probao kopirati cijelu hrpu predlozaka iz clanka En:cat i vidi sto sam dobio :(((

Hrpu crvenih slova umjesto tablice ??? U cemu je kvaka?

Ante

Hm, da, vidim da je tablicu moguće složiti, no zar ne bi bilo jednostavnije da si ostavio engleske (ili latinske) nazive unutar predloška, pa čak i zadržao i sam engleski naziv za predložak.

Jer, zamisli situaciju kad netko tko nije autor predloška poželi prevesti članak o nekoj životinji. On će kopirati predložak i vidjeti da ga na hrvatskoj wikipediji nema! Istina je da ga ima, ali kako ga pronaći??? Ja još nekako, zato što imam iskustva, ali netko novi baš nikako.

Pored toga, da su svi parametri u predlošku zadržali svoje originalne nazive, preuzimanje takso-tablice sa engleske wiki bi bilo piece-of-cake, a ovako se moraš gnjaviti prevoditi sve te parametre. Kužiš?

Ante

Redirecti[uredi kôd]

Bok,

Evo, čitam u taksokviru regnum = [[Životinje|Animalia]], pa se mislim bi li se dalo napravit pokoji REDIRECT, barem što se tiče stranica koje već postoje, npr Mammalia => Sisavci?

Sombrero

Množine i jednine[uredi kôd]

Kad me već pitate što ja o tome mislim, moram reći da baš nisam oduševljena što ste izmijenili kornjače u kornjaču, jer je tekst o svim kornjačama, o onom što im je svima zajedničko, pa nešto i o osobitostima pojedinih skupina. Ali, možda i nisam u pravu, možda je dobro da se otvori prvo kornjača, a onda se može od toga preko poveznica ići dalje. Nisam baš sigurna koja je varijanta svrsishodnija i pogodnija za wiki. Pitam se, kad jednom netko bude, možda baš i ja, krenuo pisati nešto općenito o, kad već spominjete njih, mačkama (i lav i ris i niz drugih) koje imaju cijeli niz zajedničkih osobina, kako i gdje će to uraditi. Uostalom, isto vrijedi, naravno, i za kitove usane, na primjer. Ne znam jednostavno što bih rekla.

Gledala sam stranicu na koju ste me uputili, i iskreno, nisam baš sigurna da bih ja to znala uraditi. Do sada su mi dečki (ovo tako kazem jer ja imam 61 godinu) pomagali radeći za mene tablice kad su stigli i mogli. No, ako baš budem morala, valjda ću nekako i to naučiti. Hvala na suradnji. Branka France 23:04, 28. studenog 2005. (CET)

Citologija[uredi kôd]

Bok,

Palo mi je na pamet...

S obzirom na tvoje sklonosti i novonapisani clanak Bakterije, mozda bi mogao malo pogledati clanke u Kategorija:Citologija? Clanci u u prvoj verziji bili pisani na srpskom, pa je mozda koja rijec ostala neprevedena. A i inace bi se clanke moglo malo pogledati.

Hvala unaprijed :).

Ante

Anatomije?[uredi kôd]

Bok,

Glede Category:Anatomija životinja:

Sto cemo sa clancima koji spadaju i pod ljude i pod zivotinje? Imamo mnogo zajednickog :). Npr. koža. Ona moze i pod Kategorija:anatomija i pod Category:Anatomija životinja. Bi li to mogli nekako zgodnije rijesiti?

Ante

Slazem se u vezi anatomija. Treba ici:

 • Anatomija
  • humana anatomija
  • Animalna anatomija
Ante Perkovic

Biologija[uredi kôd]

Jako me raduje da se konačno pravi malo reda u ovoj oblasti. Iskreno, meni je to ljubav u mom hoby određenju. Istina, vrlo rado radim i druge tekstove koji su u nekom trenutku potrbni našoj wiki, ali mi je srce uz ovo što vi radite. I, drago mi je da su se kornjače opet nasle u množini, jer u tekstu zbilja nije riječ o jednoj vrsti. I, ne zamjerite mi ako u buduće nesto u sistematizaciji pogriješim, ja sam samo hobyist, ne i ozbiljni poznavatelj. Za sada, ne vidim da ću se time baviti, bar dok ne završim Njemačke pokrajine, ali me svejedno raduje suradnja, i nadam se da ćete mi pomoći kad budem trebala. Branka France 14:19, 5. prosinca 2005. (CET)

Endem[uredi kôd]

Dodala sam u kategoriji i biologiju, jer imamo svu silu endemskih i biljaka i živorinja. Nadam se, da se slažete. Branka France 15:47, 19. prosinca 2005. (CET)

Velike mačke[uredi kôd]

Molim da ih pogledate, nisam baš sigurna da li sam dobro posložila rod,red,potporodicu..Hvala na suradnji. Branka France 20:44, 17. siječnja 2006. (CET)


Vidim da ste se uhvatili malo sređivanja kitova. Molim da promijenite i ime brazdasti kit u brazdeni kit, ili još bolje u brazdene kitove. Ja to ne znam. Hvala unaprijed. Branka France 11:52, 22. siječnja 2006. (CET)

Kanal 5 i aktuelno[uredi kôd]

Bok,

Što je aktualno u vezi kanala 5? Kanal 5 postoji dosta dugo.

Sombrero

Ja sam mislio prvenstveno na izmjene programa i zbivanja. Ako ti drzis da je MTV Adria po tome aktualniji... ukloni {{aktulano}}! E.coli 11:37, 24. siječnja 2006. (CET)

Malo odmora[uredi kôd]

Sad sam krenula malo za vama i tu i tamo ponešto popravim. Imam, za sada, dva prijedloga. Izbrisala bih članak menažerija jer mislim, da je to stvar za riječnik stranih riječi a ne za enciklopediju. I, drugo, skinula bih stub sa recentnih vrsta jer se o tome nema više što reći. Ili?? Branka France 22:43, 28. siječnja 2006. (CET)

Prijedlog za administratora[uredi kôd]

Predložio sam te za administratora na stranici Wikipedija:Administratori. Ako ne želiš vršiti tu dužnost, napiši tako na toj stranici. --Zmaj 09:27, 9. veljače 2006. (CET)

Premještanje stranica[uredi kôd]

Bok,

Umjesto ručnog cut-paste, bolje je kliknuti na tab "premjesti" jer se tako premješta i history.

Sombrero 12:25, 9. veljače 2006. (CET)

Kategorije po taksonomiji[uredi kôd]

Bok,

Namjeravao sam pregledati sve članke i biljkama i životinjama i provjeriti da li su članci optimalno raspoređeni po kategorijama tj. ima li u svakoj po barem 4-5 članaka, postoji li neka kategorija koja se može otvoriti, a još nije (dobar primjer je tvoje otvaranje Kategorija:Primati), da li su sve vrste "spuštene" dovoljno duboko u pogledu kategorije (npr. čovjek u Kategorija:Primati, a ne u Kategorija:Sisavci)...

Ako si to to već napravio (ili upravo radiš), reci, da se je bacim na nešto drugo.

Pozdrav,

Sombrero 12:32, 9. veljače 2006. (CET)

biologija i chlanci[uredi kôd]

Cao! Ja sam napisala/prevela prilichan broj chlanaka na srpskoj wikipediji u oblasti biologije, i htela sam chlanke koje sam sama napisala da prenesem ovde.. to sam uradila sa par, ali oni tako vec mesecima stoje neprevedeno.. ja ih prebacim u latinicu, ali mi hrvatski nije maternji, te ne znam kako da ih dovrshim. glupo mi je da prenosim chlanke, ako ce oni samo tako tu da stoje.. Da li bi ti bio u mogucnosti da s vremena na vreme prochitash moje chlanke koje prebacim ovde, i ubacish shta vec treba da se ubaci, itd itd itd? Moj najveci problem je sa rechima koje meni nisu poznate, tipa mi kazhemo celija, vi kazhete stanica, itd.

Poz,

Svetlana

Svetlana Miljkovic 22:15, 10. veljače 2006. (CET)

Administratura[uredi kôd]

Nadnevka tekućeg (piše u kalendaru Vitomir, inače je sv. Claude), postao si admin. Gdje se pitanja postavljaju - zna se, a ne očekujem ih previše :-) U stilu premijera Anglije u drugom ratu: "Krv, znoj i suze" na putu stvaranja hr. wikipedije u enciklopediju živih bića ;-)

Sretno! SpeedyGonsales 08:56, 15. veljače 2006. (CET)

Prijevod sa srpskog[uredi kôd]

Bok,

U kategoriji Kategorija:Potreban prijevod je dosta vrlo kvalitetnih tekstova iz područja biologije na srpskom, zajedno sa svim pripadajucim slikama i uredno wikipediizrano. Sve ili skoro sve je napisala suradnik:Svetlana Miljkovic.

Mislim da je velika šteta da tekstovi stoje neprevedeni (ili čak na stranicama za razgovor), pa bih te zamolio, s obzirom da je to tvoje područje, da prevedeš koliko možeš. Ako nemaš dovoljno vremena, reci, pa ćemo se mi ostali organizirati, a ti možeš samo prekontrolirati na kraju.

Sombrero 09:35, 22. veljače 2006. (CET)

Majmuni i primati[uredi kôd]

Bok,

Na eng. wiki imaju en:Primate i en:Monkey.

Zašto je kod nas preusmjerenje?

Sombrero 12:24, 3. ožujka 2006. (CET)

Ivo, ako ste kod wikice, pogledajte izmjene na [[Karipska misterija|karipskoj misteriji, mislim da je vandal. Branka France 23:30, 14. ožujka 2006. (CET)

Hvala ![uredi kôd]

Zahvaljujem na potpori. Prvi si koji nije imao pobunu, dobro osim Branka France, alio ona je suzdržana. Zbilja hvala!

--Edgar Allan Poe 22:47, 15. ožujka 2006. (CET)

Ča[uredi kôd]

a nimaš ča puno pisat, tr ti ni problem, jušto moreš sam. Bog i se :-)) --Roberta F. 12:21, 27. ožujka 2006. (CEST)

Nimo? Ma jie, imo uon čuo za pisot. Kruto je zvirih za hi sve u jeduon libor stavit. Kuoli si je vaze veli posol. :)) Kubura 15:33, 27. ožujka 2006. (CEST)

To je malo više otočki... :-)) Kad vas ima toliko čakavaca, primite se posla! Ako vas je uhvatila fjaka, naći ćemo nekoga sa strane... E.coli 15:53, 27. ožujka 2006. (CEST)
Si videl, valje se karamo! :-)). A kako mene danju hvata fjaka delam noću :-)) More se reć da povedam ikavsko-ekavskom čakavštinom, a onajsti zi susednega mesta ili kraja ima sasma neke druge riči. Zato i ja mislin da j' to fanj zeznuto. A kad se još jave Labinjonci. Zgodna ti je ideja, ali i za to bi se nas više nekako trebalo dogovoriti, vidjeti koje su nam riječi zajedničke. A onda bi i prijevod trebao biti nekako slobodniji, da li da suradnik postane čovik ili kakova ženska, a slabo ga poznaje - ga dost ne pozna. Za jezik rečen zajik, a po domaći neman narječje. Materinji mi j' materini. Hm? Ne moren se sad domislit ča bin još prominila. Lipi primorski pozdravi --Roberta F. 02:18, 28. ožujka 2006. (CEST)
Imam malu primjedbu na početak - Tajsti bi bil taj , a ovajsti bi bil ovaj. Zatim govori bi trebal bit pripoveda, poveda, divani. A ako te zanima kako je na čakavštinu prevedena "Moja štikla" moreš nać na Moji taki. Lipi fjakasti pozdravi :-)) --Roberta F. 06:07, 2. travnja 2006. (CEST)
Skužaj mi, al nis videla se ča bin još morda prominila, na predložak ča , rič "ka" obično znači "koja", a "kao" bi bilo "kod" , a "kao da" rečemo "koda". Npr. zemlja ka kod mat rojena - zemlja koja kao majka rođena. Sada više ne znam da li sam bila jasna, ali do sada si me uvijek dobro razumio :-))) Lipo pripovedaš po domaću :-). Lijepi morski pozdravi --Roberta F. 23:58, 2. travnja 2006. (CEST)

Tukalo bi i privest ča-0... ča-N na čakavšćinu (nimo "tečnega"). A Roberta, obo riči "kao", jemoš pruov, pri bidu rekli "kako" (di u književnem dohodi "kao"). Kubura 08:43, 3. travnja 2006. (CEST)

Dodano "kako" mjesto "ka", no ne znam kako drugačije prevesti "tečno". Sada nedostaje samo predložak ča-1 ("Ovaj suradnik posjeduje osnovno znanje o čakavskom narječju." ili sl.) Budući da sam i ja s morske strane i to s one koje dolazi otac hrvatskog jezika, svima lijepi pozdrav dok ne naiđemo na još koju sitnicu! :-) E.coli 10:31, 3. travnja 2006. (CEST)
Pa kada vas ima toliko s mora, možete mi se pridružiti ovdje, da ne budem tako sama na Jadranu. A "tečno" je baš malo čudno, moramo smisliti nešto bolje :-))--Roberta F. 03:28, 4. travnja 2006. (CEST)

Ča-3 prepravljen sa "jako dobro" na "dobro", ča-4 sa "tečno" na "kruto dobro". Ča-predložak nisam dirao, moglo je ići "pruovjo po domuoću". Kubura 15:42, 4. travnja 2006. (CEST)

Pa ?[uredi kôd]

Napravio sam sve to i što i kako sad ? Mislim stavio sam onaj tekst na onaj člank .css

--Edgar Allan Poe 18:46, 10. travnja 2006. (CEST)

MOLIM ?![uredi kôd]

Nema onog tvog prrdloška, nego one bezvezne tablice ????

--Edgar Allan Poe 18:53, 10. travnja 2006. (CEST)

Zar ništa[uredi kôd]

Zar ništa od onog predloška za koji sam se borio ? Nego ona tablica. Sorry što sam rekao da je bezvezna, nisam mislio tako. To je bio bijes.

--Edgar Allan Poe 19:09, 10. travnja 2006. (CEST)

Pa kako[uredi kôd]

Pa koji onda članak da stavim na mjesto izabranog. Mislim može li Poirot ikako biti tu.

--Edgar Allan Poe 16:11, 24. travnja 2006. (CEST)

Sorry ![uredi kôd]

Ispričavam se, promijeniti ću boju !

--Edgar Allan Poe 17:35, 24. travnja 2006. (CEST)

nobelova...[uredi kôd]

Preveo si tekst sa hrvatskog na engleski. --Ante Perkovic 00:31, 29. travnja 2006. (CEST)

Sredio sam ja ovo. Tabela je ostala bolja, a prevod sam vratio na staro. --Saša Stefanović ® 02:44, 29. travnja 2006. (CEST)

Karta Hrvatske[uredi kôd]

Pogledaj moj komentar na Wiki Kafiću. --Saša Stefanović ® 02:40, 29. travnja 2006. (CEST)

Med, kesten[uredi kôd]

Opet mi se sve crveni, a nisam sigurna da li sam baš sve krivo napisala kao npr. pčela bi pretpostavljam trebala biti u jednini, a onda bi trebalo pčele razvrstati, jer med konkretno rade pčele medarice (Apis mellifera), a kod nas je udomaćena Kranjska pčela (Apis mellifera carnica). Zatim u medu i kestenu se nalaze i vitamini B kompleksa, kako da to obilježim? Zar svakog pojedinačno? Lipi primorski pozdravi :-)) --Roberta F. 02:59, 29. travnja 2006. (CEST)

Nova Glavna stranica[uredi kôd]

Jako lijepo, sviđa mi se. Dobro su izabrane boje za okvire, a i onaj novi okvir za uvodni tekst Wikipedije je lijepo sjeo. Također je vrlo dobro što su okviri "Izabrani članak" i "Wikipedija" usklađeni paralelno - sada se točno vidi koliko okvir "Izabrani članak" treba biti dug. Naravno, imam i konstruktivne primjedbe:

 • Onaj crtež kalendara u rubrici "Na današnji dan" možda bi trebao biti bez oznake dana i mjeseca, ovako je previše konkretan.
 • Najvažnije: sad kad je u "sendviču" između okvira, onaj popis od šest tema (vršnih kategorija) izgleda prešareno i nezgrapno. Predlažem da se ikonice uklone i da ostanu samo naslovi, i to u nekom urednom (cool) fontu, npr. kako to imaju Poljaci.

Sve ostalo je peachy creamy. --Zmaj 15:59, 5. svibnja 2006. (CEST)

 • Ja bih ostavio one ikonice za glavne kategorije
 • Dva lijeva okvira su iste boje, a 2 desna razlicite. Ja bih da to ujednacis (ili 2 ili 4 boje okvira)

--Ante Perkovic 10:24, 6. svibnja 2006. (CEST)


Otrovne biljke[uredi kôd]

Kaže Ante da tebe ugnjavim s otrovnim biljkama :-)) (on je krvi :-))). Dakle, trebaju nam i otrovne biljke, ima ih, znaš i sam. Npr. osim krumpira (o kojem sam započela), pomoćnice i cijelog "društva" iz porodice Solanaceaea , neke najpoznatije: đurđica, kukurijek, bunika crna, božur, žabnjak, ljulj, velebilje, jedić, divlji peršin, tisa... Česi imaju čak i oznaku mrtvačke glave. Pa sada ti smisli nešto :-)) Lipi pospani pozdravi --Roberta F. 12:22, 6. svibnja 2006. (CEST)

Molba[uredi kôd]

Ja svako toliko otvaram svoju statistiku koju ste vi naveli na svojoj stranici, ali ne znam si to staviti na svoju. Smijem li vas zamoliti, da mi takvu, samo, naravno, moju, stavite na moju stranicu??? Branka France 13:23, 6. svibnja 2006. (CEST)

Učinjeno! E.coli 14:49, 6. svibnja 2006. (CEST)
Hvala! Branka France 15:51, 6. svibnja 2006. (CEST)
Otkud vi "na plaži"? Zar se niste "odjavili" na neko vrijeme? Ili ste, kao i ja, wikiholičar, pa kud god krenete, ne odolijevate napasti sudjelovati (uzgred, a da pređemo na "ti"? Naravno, uzajamno?)Branka France 13:11, 10. svibnja 2006. (CEST)

Ivo, drži se! Spremam ti hrpu toga za taksokvire kad se vratiš! Branka France 23:29, 10. svibnja 2006. (CEST)

Ivo, bojim se da sam pogriješila s preuzimanjem imena za Amazonskog dupina boto a još više za Kineskog, baiji sa stranice [1] No, u svakom slučaju, mislim da kao i za latinske nazive, treba i ovo riješiti otvaranjem pa preusmjeravanjem stranica za obje vrste. Pa, neka budu tu, za svaki slučaj. Slažeš se?? Branka France 11:38, 14. svibnja 2006. (CEST)

Leopard[uredi kôd]

Ma citas mi misli :). Maloprije sam svratio u nasu kategoriju i od 160 clanaka odabrao bas ovaj :). Malo je falilo da ga pocnem uredjivat, pa da ga oboje sredimo istovremeno (steta vremena). Srecom, ostavio sam to za kasnije :).

Ako imas volje dalje sredjivat, mozemo se podijelit (biljke vs zivotinje, sisavci vs sve ostalo... whatever).

--Tycho Brahe

fala[uredi kôd]

 • ...na pomoći, ali već mi je sve objašnjeno i prije tebe.
 • koji si kvart?
 • oće bit šta od nove glavne stranice ili ste ti i ostali admini odustali od nje? West Brom 4ever

nova stranica i sl.[uredi kôd]

na novoj str. bi stvarno trebalo stavit boje okvira kako je već neki admin napisa i ostavit ikonice za one kategorije (ljudi, hr. teme...). isto bi se tribalo, osin one palete, postavit i fotoaparat na izabranoj slici. isto tako, na današnji dan bi tribalo stavit datum na kalendaru, ako je ikako moguće. ako ne, umetnit neku sličnu sliku. i kako ti još reče, neki hr simbol. West Brom 4ever

Mail??[uredi kôd]

Jeste li dobili moj mail od prije nekoliko dana?? Branka France 14:09, 23. svibnja 2006. (CEST)


Xenarthra je bilo prvo što mi je palo u oči gledajući popis koji je Ante napravio. Znala sam da ima taksokvir, pa sam išla gledati o čemu je riječ. Ante misli, da se neke stvari ne slažu, uostalom, to je i zakomentirao, i čini mi se da je u pravu. Pogledaj podjelu koju sam ja navela u tekstu, pa sam ocijeni da li je u pravu. Mogao bi biti :-( Ja sam doslovno slijedila de.wiki, a koliko znam, ti slijediš en.wiki. E, to su vjerojatno najteže situacije kad treba odlučiti tko ima pravo. Branka France 14:59, 23. svibnja 2006. (CEST)


Molim te, pogledaj Razgovor:Primati, pa mi javi što mosliš. Branka France 23:34, 25. svibnja 2006. (CEST)

Znači, nisan lud[uredi kôd]

 • Dobro, thx, već san mislia da san lud i da umišljan. :-)) West Brom 4ever

escherichia coli, jel da? --West Brom 4ever 23:17, 3. lipnja 2006. (CEST)


Kune?[uredi kôd]

Trebalo biti biti u jednini kao i sve ostalo. Ne znam zašto si premjestio u množinu? Damirux 17:42, 5. lipnja 2006. (CEST)

Sve u redu! Mea culpa! ;-) Damirux 17:44, 5. lipnja 2006. (CEST)
No, ma brzopleto sam postavio pitanje ne razmišljajući, ali kao što vidiš uvidio sam moju grešku. A što se tiče psolikih i mačkolikih, to sam sređivao dvostruka preusmjeravanja i zato sam stavio taj naziv na članke. Damirux 15:19, 6. lipnja 2006. (CEST)

"Sve skupine živih bića su dogovorom među suradnicima hrvatske Wikipedije imenovane u množini osim skupina na razini (pod)roda, (pod)vrste i još nižih taksona." - to znam samo nisam toliki biolog pa sam mislio da je kuna samo jedna. ;-) Damirux 15:22, 6. lipnja 2006. (CEST)

ja mislim da je ovo privatna osoba... tekst je loš... malo pročitaj bolje. --Zeljko 17:16, 7. lipnja 2006. (CEST)

Provjera[uredi kôd]

Molim te, poviri jesam što zucao na Biljke i Prokarioti, a čini mi se i da bakterije nemaju isti taksokvir kao i na en:Bacteria. --Ante Perkovic 12:10, 11. lipnja 2006. (CEST)

Pliz, provjeri ovo. Vidi i na en:Swan da nisam sta zabrljao.

--Tycho Brahe 17:03, 12. lipnja 2006. (CEST)


Ivo, bok! već se zbilja dugo nismo "čuli", ili po nekima, "pisali". Što ima novog?? Branka France 17:04, 22. lipnja 2006. (CEST)


Roberta me uputila tebi da mi pomogneš riješit stvar s označavanjem izabranih članaka, a to je bilo aktualno i prije 2 dana u Kafiću. West Brom 4ever


bravo, iden na posal West Brom 4ever :-))

Mapa[uredi kôd]

Cao, video sam da si ti pravio nemu mapu Hrvatske. Da li bi mi mogao reci sa kojim programima si pravio i gde si nabavio sliku. Hteo bih i ja da napravim isto tako nesto za Srbiju. Hvala unapred. --Saša Stefanović ® 18:11, 11. srpnja 2006. (CEST)

Članak[uredi kôd]

Molim te možeš li promijeniti članak tjedna. Zmaj je na GO-u, a ja nemem oblasti, pa trebam nekog admina. Molim te promjeni stavi ilo koji od noih predloženih, najbolji meni su ovi , pa neka najbolje bude jedan od njih:

Hitler, Mendeljejev, Wilson, Roosevelti (T i F.D.), Orwell, Grant, Austen, II. i I. sv. rat, Pva industrijska revolucija, Shakespeare, Decartes, Friedrich Nietzsche, Ludwig van Beethoven, Doyle


--Edgar Allan Poe 17:05, 21. kolovoza 2006. (CEST)