Razgovor sa suradnikom:Petrus B

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Tekst obrisan zbog toga što ne spada u wikipediju. Pojašnjenje je ovdje: Wikipedija nije mjesto objavljivanja originalnih ideja.

Molim da nađete drugo mjesto za objavljivanje vaših teorija. Hvala na razumijevanju. --Ante Perkovic 14:15, 5. studenog 2006. (CET)


Dragi gospodine Perković,

Sa žaljenjem sam ustanovio da ste pobrisali moje članke o tzv. «Antigravitaciji» i levitaciji. Moje žaljenje je tim veće što se, svojim člancima, poput Vas, i sam borim protiv agresivnog šarlatanstva na tom području - šarlatanstva koje nije nimalo bezopasno i koje je u velikoj mjeri ozloglasilo spomenuto područje i blokiralo trezvene znanstvene napore da na njemu učine neki stvarni, produktivni iskorak naprijed, iskorak koji smatram, ne samo poželjnim, nego i nužnim za razvoj tehnologije, a i za znanstveno razumijevanje svijeta.

Vjerojatno ste, pod utjecajem tog agresivnog šarlatanstva, automatski pobrisali moje članke čim ste vidjeli riječ «antigravitacija« u naslovu. Time ste nehotično učinili štetu i svojim vlastitim nastojanjima i hrvatskoj Wikipediji, jer je i njena intencija da promiče kritički znanstveni pogled na svijet.

Da ste pročitali moj članak, vidjeli bi ste da je jedna od njegovih ključnih intencija borba protiv onog agresivnog šarlatanstva i svojevrsnog ludila koje vlada tim područjem, ali također i borba za afirmaciju kritičkih, trezvenih intencija da se i na tom polju napravi nekakav zbiljski napredak.

Ukratko, u članku koje je izbrisan, ne zastupam nikakvu novu, svoju teoriju, nego se zalažem za to da se pristup problemu tzv. antigravitacije najstrože utemelji u zakonima klasične fizike i metodologije njene primjene. Uvjeren sam da se tom problemu može produktivno pristupiti jedino na taj način, i mislim da sam baš pobrisanim člankom pokazao da se jedino na osnovu takvog pristupa, mogu gajiti i izvjesne nade u nekakav tehnološki napredak na tom području.

Brisati takve članke, znači davati šansu i prednost upravo onom agresivnom šarlatanstvu protiv kojeg se borite, a koji, kako sam već rekao, nije nimalo bezopasan.

Zahvaljujući njemu, većina ljudi, uključujući i znanstvenike, ne zna čak ni što bi zapravo trebalo podrazumjevati po pojmom antigravitacije, tako da se pod tim najčešće podrazumjeva nekakva predodžba koja nema nikavog smisla ni svrhe – nešto potpuno kontraproduktivno.

Ako ništa drugo, moj članak pokazuje da je ta predodžba potpuno besmislena, a da je ono što čovjek traži i što mu je uistinu potrebno bilo poznato već Newton-u i Hygens-u, a kasnije potvrđeno radovima golemog broja geofizičara i astronautskim iskustvima, te da na tragu tih spoznaja i iskustava treba tražiti rješenje problema tzv. antigravitacije. Moj članak pokazuje da ona ne postoji, niti može postojati, ali da, umjesto nje postoji nešto drugo, nešto što je puno vrednije od nje, a što je, kako sam upravo rekao, bilo poznato već Newton-u i Hygens-u.

Uvjeren sam da niste zlonamjerno pobrisali moj članak. Mislim da ste se automatski poveli za impulsima za kojima bi se poveo svaki pošten čovjek, jer je ta «antigravitacija», zahvaljujući onom agresivnom šarlatanstvu, uistinu i s pravom ozloglašena u očima poštenih ljudi. Doista, ni na kojem području, kojim se bavi ljudski duh, nema tolikih i toliko agresivnih besmislica koliko na tome. I sam se nakostriješim i narogušim čim vidim neki novi naslov ili neki novi «rad» na tom području, jer automatski očekujem neku bezobraznu besmislicu, koja se hoće izdavati za nešto revolucionarno.

I vaši prethodnici bili su, u početku pobrisali članak, na osnovu istih pobuda, no kad sam im se obratio jednim ovakvim dopisom, uvidjeli su da ga mogu ostaviti tamo gdje je bio, tako da je, nedirnut tamo stajao više od godinu dana i služio svojoj svrsi.

Eto, i ja Vas molim za razumijevanje i suradnju.

Bit ću toliko slobodan da opet objavim svoje članke na starom mjestu, a Vas, molim da me u tome podržite i da mi pomognete.

S poštovanjem,

Vaš suradnik,

Prof. Petar Bosnić Petrus,

Petrus B


Ne, članka uopće nije pobrisan slučajno, cijelog sam ga pročitao prije brisanja. Pobrisan je jer krši pravila wikipedije. Vi ste predložili teoriju koja nije prihvaćena od strane znanstvene zajednice (prihvaća li je itko osim vas?) i zapravo koristite wikipediju kao medij ze širenje svojih ideja, što je najstrože zabranjeno.
Usput, ideja wikipedije nije da "promiče kritički znanstveni pogled na svijet" u smislu da se preispituju ustaljena mišljenja. Ideja wikipedije je da dokumentira postojeće stanje i dokazane znanstvene teorije, ne nove nedokazane i neprohvaćene hipoteze.
Zato, radije nemojte vraćati vaš tekst i bolje detaljno pročitajte što wikipedija nije. Svaki drugi admin ovdje će vam reći isto. Mnogo sreće u istraživanju i hvala na razumijevanju. --Ante Perkovic 09:12, 10. studenog 2006. (CET)Ostao sam bez komentara

Petar Bosnić Petrus


članke možete naći na:Levitacijai

Levitacija i "antigravitacija"

Bosnic P--213.191.130.155 20:59, 16. siječanj 2007. (CET)

levitacija i antigravitacija Netko je, nažalost isbrisao tekst sa gornjih adresa, pa vas molim da ga potražite na mojoj stranici: pomoću keywords: petar bosnic petrus

Autorska prava[uredi kôd]

Information.svg Zahvalni smo na vašemu doprinosu Wikipediji, no molimo vas da ubuduće ne preuzimate sadržaj s interneta zaštićen autorskim pravima (copyrightom). Ako imate dopuštenje za preuzimanje sadržaja, ljubazno vas molimo da ga uvrstite među postojeće dopusnice prije nego što počnete postavljati preuzeti sadržaj.

Sav zaštićeni sadržaj koji se postavi bez prethodno objavljene dozvole bit će obrisan bez dodatnog objašnjenja. Suradnik koji i nakon upozorenja nastavi postavljati zaštićene radove može biti blokiran. Hvala na razumijevanju.--Mario Žamić (razgovor) 11:41, 22. ožujak 2009. (CET)

Što se dozvole za korištenje sadržaja tiče mora se napraviti ovako. Ako dozvola ne bude istaknuta na opisani način stranice se moraju obrisati. Da pojednostavim, pošalješ e-mail autoru teksta (internetske stranice) i on ti odgovori. E-mailove postaviš na kraju stranice i to je to. Pogledaj par zahtjeva i odgovora i sigurno će ti biti jasnije. --Mario Žamić (razgovor) 11:58, 22. ožujak 2009. (CET)

Levitacija[uredi kôd]

Nažalost, što se tiče objavljivanja članka Levitacija, mogu ponoviti samo ono što je suradnik Ante Perkovic gore napisao, da Wikipedija nije mjesto za objavljivanje originalnih ideja i/ili samopromociju. To su smjernice koje važe na Wikipediji, nije to upereno protiv Vas osobno. Lijep pozdrav. --Mario Žamić (razgovor) 12:18, 22. ožujak 2009. (CET)Čudno[uredi kôd]

!!!!????

Predodžba i pojam levitacije već su odavno prisutni u ljudskoj kulturi. Fizika je pojmovno pokazala što se ima i može podrazumijevati pod tim. U ovoj varijanti koju sam Vam poslao nisam dao nikakvu novu teoriju niti nove ideje, nego sam ih dapače očistio od toga i samo nabrojao znanja i činjenice prisutne u znanosti i ljudskoj kulturi nastale davno prije moga rada. Zar ne bi bilo bolje da ste pročitali članak, nego ga predložili za brisanje na osnovu Perkovićeva mišljenja? U slučaju da niste fizičar, mogli ste konzultirati nekoga od njih. Petrus B--Petrus B (razgovor) 13:56, 22. ožujak 2009. (CET)

Kafić[uredi kôd]

Na žalost, kafić nije mjesto na kojem ćete stavljati vaš članak. Stoga će biti uklonjen. Pozdrav.--Lasta 09:05, 23. ožujak 2009. (CET)

Testiranje[uredi kôd]

--Roberta F. 23:38, 21. prosinca 2010. (CET)[odgovori]