Razgovor sa suradnikom:Sabrina

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati, možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć, pogledajte:

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molim potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (~~~~) ili kliknuti na gumb na alatnoj traci.

Još jednom, dobro došli!

(poruka automatski generirana od strane bota EmxBot 17:45, 13. travanj 2007. (CEST))

Javno vlasništvo[uredi kôd]

Bok,

Možeš li objasniti kako si došla do zaključka da je Slika:Čarobnice.jpg javno vlasništvo?

Ja sam na http://tv.yahoo.com, koji si ti navela kao izvor, našao samo "Copyright © 2007 Yahoo! Inc. All rights reserved!"

Molim, objasni.

--Tycho Brahe 20:48, 17. travanj 2007. (CEST)

Dobrodošli na wikipediju! Molimo vas da prilikom postavljanja slika slijedite upute koje možete pročitati pri samom postavljanju. Vaša slika nije propisno označena, što znači da predložak {{Infoslika}} nije ispunjen u potpunosti, pravilno ili nikako, i/ili slika nije pravilno licencirana. Sve slike koje su nepropisno postavljene se brišu. Hvala na razumijevanju.


--Ante Perkovic 21:48, 21. travanj 2007. (CEST)

Slika:Sailor Venus.jpg definitivno nije u javnom vlasništu zato što bez obzira na to je li svima dostupna ili nije njezin autor, producenti serije i svi mogući i nemogući na nju polažu pravo (zato što to i mogu). Zato bi sliku trebalo u skladu s time i označiti, najbolje nekom oznakom tipa {{promo}}. Ako ti treba pomoć s bilo čim samo javi. Pozdrav --MayaSimFan 16:38, 22. travanj 2007. (CEST)

Ni posljednja slika koju si postavila nema točnu dozvolu, to nije javno vlasništvo. Kao što sam već gore napisala, dozvola treba biti {{promo}}, a ne {{JD-predao}}. Molim te da prije nastavka postavljanja slika pročitaš Wikipedija:Slike/Opći uvjeti i pogledaš poveznice na dnu članka za više informacija. Ako ti neko pitanje ostane neodgovoreno javi se. Za stvari kao što su postavljanje slika s ispravnim dozvolama ipak treba malo strpljenja da se sve pohvata. pozdrav --MayaSimFan 20:51, 22. travanj 2007. (CEST)

Wikipoveznice[uredi kôd]

Bok,

Molim te, pročitaj upute za postavljanje wikipovenica jer neke od njih krivo postavljaš. Pozdrav. --Tycho Brahe 23:12, 22. travanj 2007. (CEST)

Savjeti[uredi kôd]

Bok. Samo par savjeta što se tiče novih članaka.

  • Umetanje slika u članak - najbolje je sliku staviti prije početka teksta, i to s desne strane. Slika će onda biti desno od teksta. Također ju je ponekad potrebno smanjiti i ispod nje napisati što je na njoj prikazano. Evo jednog primjera:

[[Slika:Slika.jpg|thumb|200px|right|Opis slike]]

Thumb:znači da će se slika pojaviti u okviriću,

200px:znači da će slika biti široka 200 piksela,

right:znači da će slika biti s desne strane teksta i

Opis slike:tekst koji će se pojaviti ispod slike. Neki drugi primjeri su ovdje: Wikipedija:Tečaj (Slike)

  • Postavljanje novih slika - ako su sa engleske Wikipedije, postavi ih sa istim oznakama kao što su i tamo.
  • U novim člancima probaj dati što više detalja o tome o čemu pričaš. Npr. usporedi svoj i engleski članak o Will iz W.I.T.C.H.-a. Netko tko prvi put čuje za taj lik iz tvog članka neće puno naučiti. Rosier 17:15, 23. travanj 2007. (CEST)

I još jedan savjet - podnaslove označi sa oznakama == s jedne i druge strane, npr.:
==Podnaslov==

Rosier 18:36, 23. travanj 2007. (CEST)

Slike[uredi kôd]

Ajde prođi po svojim slikama i napravi sljedeće:

  1. Pod izvor postavi cijeli url s kojeg si uzela sliku, a ne samo ime web stranice s koje je uzeta (pa makar to bila i neka druga Wikipedija)
  2. Dozvole za slike koje postavljaš nisu creative commons bilo koja verzija zato što se radi o slikama na koje netko polaže autorsko pravo (sva prava pridržana) i mogu se koristiti samo kao ilustracija članka pod pravednom upotrebom. Dozvola pod kojom ih ti postavljaš bi dopuštala doradu slika, a onaj tko drži sva autorska prava na svoj rad to definitivno ne želi. Zato bi im trebalo dozvolu promijeniti u {{Promotivna}}. Za koliko toliko jednostavna objašnjenja o svemu tome pogledaj wikipedija:slike

I ako imaš pitanja, molim te, pitaj. Možeš pročitati i o IRC-u na kojem suradnici najbrže uče zato što im je moguće odgovoriti istoga časa. pozdrav --MayaSimFan 22:58, 23. travanj 2007. (CEST)

Slike za brisanje[uredi kôd]

Bok,

Do sada nisi postavila ni jednu sliku kako treba i sve su označene za brisanje u roku 2 tjedna.

To što slike nisu postavljene nije ništa strašno (za sada), ali ja bi na tvom mjestu razmotrio ideju da se ipak za sada orijentiraš samo na tekst, a kad budeš imala vremena, možeš proučiti pravila postavljanja slika, pa ih onda početi ponovno postavljati. Pozdrav. --Ante Perkovic 11:40, 25. travanj 2007. (CEST)

Razmak iza interpuncije[uredi kôd]

Molim te, stavljaj razmak iz interpunkcije. Ovako. I ovako, te ovako. :) --Tycho Brahe 09:45, 28. travanj 2007. (CEST)

Članak Cornelia Hale također nije imao pravilno postavljene razmake nakon interpunkcija. To sam sredio jer me smetalo. Usput, poveznica skoro da nije bilo za dodati.

Također sam dodao interwiki poveznice (na druge jezike). Tražio sam na engleskoj, jer je najveća. Trebaš samo na kraj članka na engl. dodati "[[hr:Hrvatski naslov]]", a na kraj članka na hrv. "[[en:Engleski naslov]]".
Ako ne možeš naći članak na engleskoj, stavi predložak {{interwiki}} na kraj hrv. članka.

! Ako sljeva ne postoji grupa linkova "drugi jezici", članak nema interwiki poveznica.

Predlažem da ove 2 stvari napraviš i kod ostalih svojih članaka. --SvekY 01:20, 3. svibanj 2007. (CEST)

Fiktivni likovi[uredi kôd]

Za članak Phoebe Halliwell je produžen rok za tjedan dana kako biš ga uredila, ukoliko to ne napraviš, biti će obrisan. Pogledaj molim te kako su uređeni ostali tvoji članci koje su suradnici dotjerali i pokušaj ga tako urediti. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 11:08, 3. svibanj 2007. (CEST)

Phoebe Halliwell[uredi kôd]

Napokon sam sredila članak Phoebe Halliwell i sad je premješten u glavni imenski prostor. Molim te da tako urediš i ostale svoje članke. Kao prvo, kod fiktivnih likova treba uvijek istaknuti da se radi o fiktivnim likovima :). Kao drugo, članci trebaju imati barem jednu rečenicu zaglavlja gdje kod biografija (bilo fiktivnih likova, bilo stvarnih ljudi) piše datum i mjesto rođenja i ako je članak duži zapravo mali sažetak cijelog članka. Kod fikitivnih je likova zgodno staviti i {{spoiler}} kad pišeš što se u seriji/knjizi/filmu/stripu dogodilo, uvijek ima onih koji to još ne znaju, a možda još ne žele saznati . Ako ti bude trebalo još pomoći samo zovi. pozdrav --MayaSimFan 17:34, 6. svibanj 2007. (CEST)

Slike[uredi kôd]

Molim te da ne postavljaš slike zaštićene autorskim pravom. Označene su sa crvenim znakom C. Ne smiješ postavljati takve slike na svojoj suradničkoj stranici-treba ih obrisati.--Vatrena ptica 16:11, 11. studeni 2007. (CET)Mara.

Obavijest za slike[uredi kôd]

Na Wikipediji na hrvatskom jeziku je započelo sređivanje slika koje su nedovoljno i neispravno označene.

Suradniče,

Prema Općim uvjetima postave slika, Uputama za označavanje starih slika (koje su se do sada ignorirale) kao i Rezoluciji Zaklade Wikimedija, vi koji ste sliku postavili dužni ste ispravno opisati sliku i označiti je ispravnom oznakom autorskih prava.

Ovim putem ste zamoljeni posljednji put da sve slike koje ste postavili, označite odgovarajućom oznakom o autorskim pravima, vodeći računa da oznaka odgovara pravnom statusu slike i dodate info okvir Infoslika.

Ove kratke upute koje su u skladu sa ovom obaviješću će Vam pomoći ukoliko imate nedoumica.

Pogledajte i ovo osnovno pravilo i ovaj popis oznaka za dozvole s kratkim objašnjenjima svake.

Kada označavate slike, molimo vodite računa da osim oznake obvezno stavite i poveznicu (URL) prema site-u odakle je slika preuzeta; ako je slika skenirana, navedite naslov i autora publikacije i ISBN broj te publikacije; ako ste Vi autor, navedite to kao izvor (napomena: kod snimaka ekrana i skeniranih slika Vi niste autor slike). Ako smatrate da slika ispunjava uvjete za pravednu uporabu koji su navedeni na oznaci za dozvolu, navedite i obrazloženje za tu pravednu uporabu.

Popis slika koje ste postavili na Wikipediju na hrvatskom jeziku možete pogledati ovdje

Galeriju istih slika možete pogledati ovdje

Napomene:

  • Navedite sve podatke za slike koji se traže od vas
  • Ne stavljajte pogrešne oznake na slike, naročito nemojte stavljati „pravedna uporaba“ ili „javno dobro“ bez obrazloženja!
  • Krajnji rok za ispravak podataka o slikama je 23. ožujka 2008.

Slike koje nakon isteka roka ne budu imale sve potrebne podatke i jasno nedvosmisleno označen pravni status bit će obrisane!

Ova je poruka automatski poslana svim suradnicima koji su postavljali slike na Wikipediju na hrvatskom jeziku.
Ovu poruku je poslao administrator Andrej Šalov pomoću bota CrniBot 28. veljače 2008.